Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Στα 10,2 δισ έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο, αντλούνται 2,5 δισ με επιτόκιο 3,6%

Στα 10,2 δισ έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο, αντλούνται 2,5 δισ με επιτόκιο 3,6%

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγοράς γίνεται με μια προσχεδιασμένη έκδοση εντυπώσεων χωρίς ουσιώδη αντίκτυπο στην οικονομία ή στο ρίσκο χώρας

Στα επίπεδα των 10,2 δισεκ. ευρώ έκλεισαν οι προσφορές για το 5ετές ελληνικό ομόλογο με το επιτόκιο να καθορίζεται στο 3,60% ενώ αντλήθηκαν συνολικά 2,5 δισεκ. ευρώ.
Το αρχικό εύρος απόδοσης είχε κινηθεί μεταξύ 3,75% και 3,85% αλλά το τελικό επιτόκιο καθορίστηκε στο 3,60% από αρχική εκτίμηση 3,50%.
Είναι ενδεικτικό ότι στο 3,5% απόδοση ήταν ελάχιστες οι προσφορές ενώ η υψηλότερη προσφορά τοποθετήθηκε σε επιτόκιο 4,25%.
Με βάση το ποσό που αντλήθηκε δηλαδή 2,5 δισεκ. πρόκειται για υπερκάλυψη πάνω από 4,08 φορές επί του ζητούμενου ποσού των 2,5 δισ ευρώ.

Κλειδί για την έκδοση πέραν του επιτοκίου αποδεικνύεται η σύνθεση των επενδυτών που συμμετέχουν στην έκδοση και από τις ενδείξεις η ποιότητα τους δεν ενθουσιάζει όπως και στο 7ετές ομόλογο.
Ορισμένοι θα σπεύσουν να αναφέρουν ότι οι μεγάλες προσφορές σημαίνει και καλής ποιότητας επενδυτές αλλά αυτό είναι λάθος καθώς η πλειοψηφία των προσφορών έχουν δοθεί από funds και τράπεζες για λογαρισμό hedge funds.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες η πλειοψηφία των επενδυτών πάνω από 66% ήταν πάσης φύσεως funds.

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγοράς γίνεται με μια προσχεδιασμένη έκδοση εντυπώσεων χωρίς ουσιώδη αντίκτυπο στην οικονομία ή στο ρίσκο χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά η Ελλάδα είχε δανειστεί με 5ετές στο 4,95% και η κυβέρνηση Τσίπρα επίσης με 5ετές στο 4,625% το 2017.
Οι ξένοι οίκοι θα λάβουν 0,125% επί της συνολικής ονομαστικής αξίας του ποσού της έκδοσης, η οποία θα παρακρατηθεί από την είσπραξη που θα κάνει το δημόσιο.
Για παράδειγμα, για τα 2,5 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν τα έσοδα για τους ξένους θα είναι λιγότερα κατά 2,8 εκατομμύρια ευρώ.
Άλλα 250.000 ευρώ κόστισαν στο δημόσιο οι αμοιβές για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών από τα δικηγορικά γραφεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, Allen & Overy LLP και Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη.
Είχε προηγηθεί το ΦΕΚ με το οποίο το ελληνικό δημόσιο ενέκρινε την καταβολή ποσού  42.500 προς τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's ως βασική αμοιβή για τις υπηρεσίες αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας  για το χρονικό διάστημα από 1.11.2018 έως 31.10.2019.

Τσακαλώτος: Ξεπέρασε τις προσδοκίες το 5ετές - Μικρή η συμμετοχή των hedge funds

Iδιαίτερα θετικό είναι το κλίμα που διαμορφώνεται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με αφορμή την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, του πρώτου χωρίς το δίχτυ ασφαλείας ενός μνημονίου.
«Ξεπέρασε κάθε προσδοκία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχετικά με τα αποτελέσματα της σημερινής (29/1/2019) έκδοσης.
Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι στην έκδοση μετείχαν, αγοράζοντας το 5ετές ομόλογο, μακροπρόθεσμοι επενδυτές με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά η συμμετοχή των hedge funds.

Τα αδύναμα σημεία

1)Από την σύνθεση των αναδόχων προκύπτει ότι είχε εξασφαλιστεί το ποσό των 2,5 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 3,6%.
Η ομάδα των συνηθισμένων 250 υπόπτων επενδυτών συμμετείχε ξανά σε ελληνική δημοπρασία. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μη ανταγωνιστικές προσφορές τα επιτόκια ήταν άνω του 4%.
Επίσης πολλά hedge funds έκαναν την εμφάνιση τους, η ποιότητα των επενδυτών που έχει εμφανιστεί είναι πολύ χαμηλής στάθμης.

2)Η κυβέρνηση με επιτόκια 3,6% προφανώς και θα θριαμβολογήσει καθώς τον Απρίλιο του 2014 ο Σαμαράς τότε πρωθυπουργός είχε εκδώσει 5ετές με επιτόκιο 4,95%.
Το 3,5% είναι πολύ καλύτερο και από το 4,625% που είχε επιτύχει πάλι με 5ετές η κυβέρνηση Τσίπρα το 2017.
Με όρους πολιτικών εντυπώσεων το 3,6% μπορεί να επιτρέψει πολιτική σπέκουλα αλλά αποκρύπτεται η αδυναμία έκδοσης μακροχρόνιου χρέους.
Π.χ. η 25ετία στην Ελλάδα εμφανίζει επιτόκια στο 5% και θεωρητικά έκδοση 25ετούς θα είχε επιτόκια έως 5,5%.

3)Το bankingnews από τις 22 Ιανουαρίου που είχε αποκαλύψει ότι στις 29 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί βιβλίο προσφορών για το 5ετές είχε αναφέρει ότι αυτό θεωρείται non event δηλαδή έκδοση ουδέτερη για την αγορά.
Τεχνικά τα περιθώρια βελτίωσης των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί δραστικά ενώ το χρηματιστήριο τουλάχιστον στις 28 Ιανουαρίου όπου ανακοινώθηκε η έξοδος στις αγορές υποχώρησε λόγω των πιέσεων στις τράπεζες αλλά και σε άλλες μετοχές.
Έχει ενδιαφέρον να αναλυθεί γιατί δεν πείστηκε η χρηματιστηριακή αγορά, θεωρεί το 5ετές μια ουδέτερη έκδοση ή αντέδρασε με προβληματισμό στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού;
Κύκλοι στους δανειστές διατύπωναν τον προβληματισμό τους για την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά ο Τσίπρας αποκλείεται να προέβη σε τέτοια ανακοίνωση χωρίς την έγκριση των δανειστών.
Οι αγορές δεν ενθουσιάστηκαν.

4)Στις 8 Φεβρουαρίου η Fitch θα αναβαθμίσει το outlook δηλαδή τις προοπτικές της Ελλάδος από ουδέτερες σε θετικές ενώ την 1η Μαρτίου η Moody’s θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα από Β3 σε Β2 δηλαδή κατά 1 κλίμακα.
Οι επικείμενες αναβαθμίσεις είναι θετικές για την Ελλάδα αλλά με όρους ρίσκου χώρας αδιάφορες.
Όσο η Ελλάδα δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα – investment grade – τόσο η κατάσταση θα παραμένει θολή για το ελληνικό χρέος.
Απαιτείται χρόνος και πολύ προσπάθεια για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε ΒΒΒ- όχι προφανώς νωρίτερα από τα τέλη του 2020.

5)Η Ελλάδα δανείζεται στην 5ετία περίπου στο 3,5%.
Όμως η Πορτογαλία δανείζεται στο 0,32%, η Ιταλία στο 1,57%, η Μάλτα 0,28%, η Σερβία που είναι εκτός ευρώ δανείζεται στο 3,60% και η Κύπρος 0,78%.
Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με επιτόκιο «βιτρίνας» που ωστόσο δεν αποκαλύπτει τις βασικές αδυναμίες, ότι δηλαδή δεν μπορεί να δανειστεί μακροπρόθεσμα.

6)Με τα κεφάλαια που θα αντλήσει το ελληνικό κράτος, είτε θα αποπληρώσει το ομόλογο Σαμαρά που λήγει Απρίλιο 2019 είτε θα αποπληρώσει μερικώς τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ύψους 9,8 δισεκ. ευρώ.

7)Το μέγεθος της επιτυχίας ή αδιαφορίας για την έκδοση του 5ετούς δεν θα φανεί ούτε στο επιτόκιο, ούτε στις προσφορές αλλά στο πως θα αντιδράσει η αγορά ομολόγων της Ελλάδος μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης.
Η γενική αίσθηση είναι ότι τα περιθώρια βελτίωσης στις τιμές στα ελληνικά ομόλογα έχουν περιοριστεί σημαντικά ειδικά στα ομόλογα της καμπύλης από 7 έως 25 χρόνια.

8)Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές, δεν είναι απόδειξη εμπιστοσύνης των επενδυτών στο ελληνικό χρέος.
Είναι μια προσχεδιασμένη έκδοση εντυπώσεων χωρίς ουσιώδη αντίκτυπο στην οικονομία ή στο country risk στο ρίσκο χώρας.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια είναι στις 417 μονάδες δηλαδή 4,17% δηλαδή το CDS βρίσκεται πάνω από την τιμολόγηση – απόδοση του ελληνικού 5ετούς στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά.
Το ρίσκο χώρας παραμένει υψηλό.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης