Ενέργεια

Σκληρή κριτική από Μπενρουμπή για τα ΝΟΜΕ – Δυσαρέσκεια από Elpedison για την μη απόσυρση μονάδων

Σκληρή κριτική από Μπενρουμπή για τα ΝΟΜΕ – Δυσαρέσκεια από Elpedison για την μη απόσυρση μονάδων

Διαφωνία για την λειτουργικότητα των ΝΟΜΕ

Διαφωνία όσον αφορά την λειτουργικότητα των ΝΟΜΕ, δηλαδή των δημοπρασιών ενέργειας διαπιστώθηκε από τις πλευρές τόσο της ΔΕΗ όσο και των ιδιωτών παραγωγών στο πάνελ που αφορούσε την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού του Athens Energy Forum, σήμερα Τρίτη (29/1/2019).
Η πλευρά της Elpedison, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Αndrea Τesti εκτίμησε, ότι παρά το γεγονός ότι τα ΝΟΜΕ δεν πέτυχαν απολύτως τον στόχο τους, εντούτοις αύξησαν τα μερίδια των ιδιωτών και μείωσαν αυτό της ΔΕΗ.
Αν δεν είχαν υλοποιηθεί τα ΝΟΜΕ, τα αποτελέσματα θα ήταν να μην είχε γίνει καμία πρόοδος στον τομέα της απελευθέρωσης της αγοράς, όπως ανέφερε. Καλύτερο θα μπορούσε να ήταν το αποτέλεσμα εάν είχε εμφανιστεί το ρυθμιστικό μοντέλο που ακολουθείται στην Γαλλία, έναντι αυτού των δημοπρασιών που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα σύμφωνα με τον πρόεδρο της Elpedison.
Από την πλευρά του ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή εκπροσωπώντας τον όμιλο Μυτιληναίου, προέβη στην εκτίμηση ότι τα αποτελέσματα της εφαρμογής του μέτρου είναι αρνητικά και δεν προσφέρουν υγιείς προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της λιανικής αγοράς.
Σημείωσε ότι το εργαλείο αυτό δεν μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς.
Παράλληλα, καταλόγισε ευθύνες και στη ΔΕΗ η οποία με τις σημερινές προϋποθέσεις θα διατηρήσει κατά την εφαρμογή του Target Model το πλεονέκτημα του μηδενικού κόστους από την υδροηλεκτρική ενέργεια.
Δυσαρέσκεια για την εφαρμοζόμενη ενεργειακή πολιτική εξέφρασε και ο πρόεδρος της Elpedison καθώς δεν αποσύρονται λιγνιτικές μονάδες όπως αναφέρεται στο αρχικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε με τους εταίρους - πιστωτές και εν προκειμένω εννοεί αυτές του Αμυνταίου και της Καρδιάς, με αποτέλεσμα να καθίστανται δυσμενείς οι συνθήκες για την πρόοδο της απελευθέρωσης της αγοράς αλλά και την ανάπτυξη των εναλλακτικών παρόχων.
Από την πλευρά του σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Δημήτρης Τζαννίνις στάθηκε και αυτός επικριτικά στο εργαλείο των ΝΟΜΕ, που χαρακτήρισε ζημιογόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης