Πετρέλαιο

Ρωσία: Παράνομες οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της PDVSA

Ρωσία: Παράνομες οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της PDVSA
Η κυβέρνηση του Τραμπ επέβαλε χθες σαρωτικές κυρώσεις στην PDVSA, με στόχο να πλήξει τις εξαγωγές αργού της χώρας – που είναι μέλος του ΟΠΕΚ – προς τις ΗΠΑ και να ασκήσει πιέσεις στον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο προκειμένου να παραιτηθεί
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας ισοδυναμούν με παράνομη και ανοιχτή ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας αυτής της λατινικής Αμερικής.
Η Μόσχα αξιολογεί την επίδραση που θα έχουν οι κυρώσεις στη Ρωσία και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλους τους νόμιμους μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή της για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Ρωσίας στη Βενεζουέλα υπό το φως των κυρώσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Εξάλλου και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, πως οι αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας είναι παράνομες και πως η Ρωσία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να στηρίξει την κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.
Η κυβέρνηση του Τραμπ επέβαλε χθες σαρωτικές κυρώσεις στην PDVSA, με στόχο να πλήξει τις εξαγωγές αργού της χώρας – που είναι μέλος του ΟΠΕΚ – προς τις ΗΠΑ και να ασκήσει πιέσεις στον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο προκειμένου να παραιτηθεί.
Ο Λαβρόφ υπογράμμισε πως οι κυρώσεις ισοδυναμούν με απόπειρα των ΗΠΑ να κατάσχουν κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας, μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Η Μόσχα αναμένει ότι το Καράκας θα δυσκολευθεί να της αποπληρώσει τα χρέη του
Παράλληλα, η Ρωσία αναμένει ότι η Βενεζουέλα πιθανόν θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του κρατικού της χρέους απέναντι στη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στόρτσακ.
Η Ρωσία ήταν ανέκαθεν σύμμαχος της Βενεζουέλας και ενήργησε ως δανειστής έσχατης ανάγκης για το Καράκας με την κυβέρνηση και τη Rosneft να χορηγούν στη Βενεζουέλα δάνεια και πιστωτικές γραμμές ύψους τουλάχιστον 17 δισεκ. δολαρίων από το 2006.
«Πιθανόν θα υπάρξουν προβλήματα. Όλα τώρα εξαρτώνται από τον στρατό, τους στρατιώτες και πόσο πιστοί θα είναι στο καθήκον και τον όρκο τους. Είναι δύσκολο, αδύνατον να κάνει κάποιος διαφορετική εκτίμηση», δήλωσε ο Στόρτσακ σε δημοσιογράφους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης