Εξοικονομώ

Αλήθειες και ψέματα για το κεφάλαιο «θέρμανση» - Το κριτήριο των επιλογών μας

Αλήθειες και ψέματα για το κεφάλαιο «θέρμανση» - Το κριτήριο των επιλογών μας
Η δύσκολη οικονομική συγκυρία έχει φέρει τους καταναλωτές σε δύσκολη θέση, με αποτέλεσμα να ψάχνουμε και να κατευθυνόμαστε σε επιλογές που μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά
Οι επιλογές της θέρμανσης είναι αποτέλεσμα προσωπικών επιλογών που αφορούν κυρίως το βάθος που έχει το πορτοφόλι μας.
Καλοριφέρ, τζάκι, κλιματιστικά και πάνελ είναι μερικά από τα όσα έχουμε κατά καιρούς εξετάσει, με την τελική επιλογή να συνίσταται από τα κριτήρια του καθενός.
Αναμφισβήτητα, η δύσκολη οικονομική συγκυρία έχει φέρει τους καταναλωτές σε δύσκολη θέση, με αποτέλεσμα να ψάχνουμε και να κατευθυνόμαστε σε επιλογές που μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παρακάτω γενικές οδηγίες που καλό θα ήταν να έχουμε υπόψη μας, έτσι ώστε να διατηρούμε ζεστό στο σπίτι μας, περιορίζοντας τις απώλειες και το ενεργειακό κόστος.

21


Ειδικότερα:

Η θέρμανση είναι η μεγαλύτερη δαπάνη του σπιτιού σε ενέργεια. Με την καλή μόνωση έχουμε σημαντική οικονομία ενέργειας και χρήματος, για θέρμανση το χειμώνα αλλά και για ψύξη το καλοκαίρι.
Μονώνουμε τη σκεπή, την πυλωτή, το λέβητα, καθώς και τις εξωτερικές σωληνώσεις της κεντρικής θέρμανσης, και τοποθετούμε διπλά τζάμια στα παράθυρα.
Κλείνουμε τις χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα, γιατί γίνεται μεγάλη απώλεια θερμότητας.
Μην καλύπτουμε τα θερμαντικά σώματα με κουρτίνες ή καλύμματα, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.
Μη σπαταλάμε ενέργεια και χρήμα αφήνοντας ανοιχτά παράθυρα την ώρα που θερμαίνονται. Για να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία, κλείνουμε τις κουρτίνες και, κατά τις νυχτερινές ώρες, και τα παντζούρια.
Μη ρυθμίζουμε το θερμοστάτη πάνω από τους 20 βαθμούς, αν έχουμε αυτόνομη θέρμανση. Για κάθε επιπλέον βαθμό σπαταλάμε μέχρι και 10% περισσότερα χρήματα.
Συντηρούμε τον καυστήρα σας μία φορά το χρόνο, για την σωστή απόδοσή του.
Τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα καταναλώνουν πολύ ρεύμα. Προτιμούμε τα σύγχρονα κλιματιστικά που είναι σημαντικά πιο αποδοτικά.

Τα air-condition αποτελούν πολύ καλή λύση θέρμανσης

Οι πολύ ακριβές συσκευές (A++, inverter κλπ) είναι αρκετά οικονομικές τουλάχιστον συγκριτικά με άλλες συσκευές θέρμανσης με ηλεκτρική ενέργεια.
Από την άλλη όμως, θερμαίνουν μόνο έναν χώρο ενώ όταν η συσκευή κλείσει, ο χώρος παγώνει σχεδόν αμέσως.

Το τζάκι είναι οικονομική μορφή θέρμανσης

Ειδικά το παραδοσιακό τζάκι, είναι η ακριβότερη μορφή θέρμανσης καθώς η απόδοσή του δεν ξεπερνάει το 15-20%. Οι απώλειες θερμότητας από την καμινάδα, είναι τεράστιες.
Συμφέρει μόνο αν έχουμε βρει τρόπο να προμηθευόμαστε τα ξύλα …δωρεάν.
Το ενεργειακό ωστόσο, προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και μεγαλύτερη απόδοση της τάξεως του 70%.
Συμφέρει μόνο αν έχουμε βρει τρόπο να προμηθευόμαστε τα ξύλα …δωρεάν.

567757

Πετρέλαιο θέρμανσης

Σίγουρα τα τελευταία χρόνια, μειώνεται ο αριθμός των καταναλωτών που επιλέγει αυτό το είδος θέρμανσης.
Ειδικότερα, στις πολυκατοικίες που λειτουργούν με κεντρική θέρμανση, τα δεδομένα δεν είναι υπέρ μας, με αποτέλεσμα η αυτόνομη θέρμανση και το φυσικό αέριο να αποτελούν μονόδρομο για τους περισσότερους.

Αντλίες θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια μόνο για την κίνηση των μηχανικών τους μερών.
Μπορούμε έτσι να θεωρήσουμε πως αντίθετα με τα συμβατικά συστήματα, χρειάζονται μόνο 25% ενέργεια ενώ το υπόλοιπο 75% το παίρνουν από το περιβάλλον. Έτσι πετυχαίνουν υψηλά επίπεδα οικονομίας.
Επίσης πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως η αντλία θερμότητας είναι πολύ μικρότερη, ασφαλέστερη και πιο καθαρή από την πλειοψηφία των συστημάτων θέρμανσης (λέβητες πετρελαίου - αερίου - πέλλετ, ξυλόσομπες κτλ.).

Σπύρος Κόγκας
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης