Χρηματιστήριο & Αγορές

Ανοίγει βιβλίο προσφορών 29/1 στο 5ετές ομόλογο, στόχος να αντληθούν 2-2,5 δισ με επιτόκιο 3,5%

Ανοίγει βιβλίο προσφορών 29/1 στο 5ετές ομόλογο, στόχος να αντληθούν 2-2,5 δισ με επιτόκιο 3,5%
H Fitch που θα προηγηθεί στις 8 Φεβρουαρίου δεν θα αναβαθμίσει την κλίμακα αξιολόγησης της Ελλάδας καθώς ήδη βρίσκεται στην υψηλότερη ΒΒ- αλλά θα μεταβάλλει τις προοπτικές outlοοk από ουδέτερες σε θετικές
Ανοίγει το βιβλίο προσφορών στις 29 Ιανουαρίου 2019 στο 5ετές ομολόγο που δημοπρατεί η Ελλάδα, με στόχο να αντληθούν 2 ή 2,5 δισεκ. ευρώ.
Ήδη οι ανεπίσημες προσφορές φθάνουν τα 2,5 δισεκ. και με βάση ενδείξεις θα προσφερθούν από τους επενδυτές 5 με 5,5 δισεκ. ευρώ αύριο 29/1 που θα ανοίξει και αργά το απόγευμα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. 
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πλήρως το bankingnews το οποίο είχε αναφέρει στις 22 Ιανουαρίου 2019 ότι το ελληνικό δημόσιο θα βγει στις αγορές 29 Ιανουαρίου 2019.

H συγκυρία ευνοεί την έκδοση του 5ετούς ομολόγου με εκτιμώμενο επιτόκιο 3,50% με 3,60%.
Επίσης με βάση ενδείξεις θα συμμετάσχουν 250 επενδυτές προσφέροντας περίπου 5 με 5,5 δισεκ. ευρώ έως 6 δισ εάν ληφθούν υπό και οι εκτός ανταγωνιστικού πλαισίου. 
Το επιτόκιο αυτό είναι προφανώς καλύτερο από την πρώτη έκδοση 5ετούς ομολόγου από την κυβέρνηση Τσίπρα που είχε επιτόκιο 4,625% αλλά και από την έκδοση επί πρωθυπουργίας Σαμαρά τον Απρίλιο 2014 όπου είχε επιτευχθεί επιτόκιο 4,95%.
Το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει 2 ή 2,5 δισεκ ευρώ και είτε θα αποπληρώσει το ομόλογο Σαμαρά που λήγει Απρίλιο 2019 είτε θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από το 5ετές ομόλογο μαζί με τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA (ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες) και με περίπου 3 δισεκ. να αποπληρωθεί μέρος των δανείων του ΔΝΤ που ανέρχεται σε 9,8 δισεκ. ευρώ.
Το Ελληνικό Δημόσιο όρισε ως αναδόχους στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου, τις Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs International Bank, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley και SG CIB.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Η Ελληνική Δημοκρατία, με αξιολόγηση B3/B+/BB-/BH έδωσε εντολή στις Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs International Bank, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley και SG CIB, προκειμένου να καθοδηγήσουν τη νέα προσφορά ομολόγων σε ευρώ, ήξης Απριλίου 2024.
Η κοινοπρακτική έκδοση θα αρχίσει στο εγγύς μέλλον, υπό τις συνθήκες της αγοράς, και θα υπόκεινται στους κανόνες και κανονισμούς ICMA / FCA".

Λόγω της επικείμενης έκδοσης καταγράφεται βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα – έχουν βελτιωθεί και τα ιταλικά – με το 10ετές στο 4,07% από 4,6% που ήταν πρόσφατα.
Όμως ενώ η έκδοση ομολόγου με ικανοποιητικούς όρους από ένα κράτος θεωρείται θετική εξέλιξη στην Ελλάδα η έκδοση 5ετούς θεωρείται non event δηλαδή ως μη γενόμενο συμβάν.
Γιατί;
1)Η Ελλάδα δείχνει αντικειμενική αδυναμία έκδοσης μακροπρόθεσμου χρέους δηλαδή 10ετούς ομολόγου αναφοράς ή πιο μακρινές εκδόσεις
Το 10ετές ομόλογο σήμερα θα είχε απόδοση 4,5% που σίγουρα δεν είναι καλό επιτόκιο.
2)Όμως ακόμη και με όρους 5ετούς ενώ το επιτόκιο στην Ελλάδα μειώνεται σε σχέση με παρελθούσες εκδόσεις δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία όταν η Πορτογαλία δανείζεται στην 5ετία στο 0,33%.

Επίκειται αναβάθμιση από την Moody’s

Οι ημερομηνίες κλειδιά είναι Fitch 8 Φεβρουαρίου και η Moody’s 1 Μαρτίου 2019.
Σε αυτό τον πρώτο γύρο αναμένεται μια αναβάθμιση από την Moody’s κατά 1 κλίμακα σε Β2 από Β3.
H Fitch που θα προηγηθεί στις 8 Φεβρουαρίου δεν θα αναβαθμίσει την κλίμακα αξιολόγησης της Ελλάδας καθώς ήδη βρίσκεται στην υψηλότερη ΒΒ- αλλά θα μεταβάλλει τις προοπτικές outlοοk από ουδέτερες σε θετικές. 
Πάντως δεν αποκλείεται να δούμε και έκτακτες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.
Το βασικό σενάριο θέλει ότι στο δεύτερο κύμα αξιολογήσεων στις 26 Απριλίου από την Standard and Poor’s, στις 3 Μάιου από την DBRs, στις 2 Αυγούστου από την Fitch, στις 23 Αυγούστου από την Moody’s δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί ακόμη και αναβάθμιση έως ΒΒ+ αρκεί να έχει εγκριθεί από τις θεσμικές αρχές το ιταλικό μοντέλο για την εξυγίανση των προβληματικών δανείων.

(Πρώτη ενημέρωση 27 Ιανουαρίου 2019, 22:10)

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης