Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένα βήμα πριν τον εμφύλιο η Βενεζουέλα - «Όχι» σε εκλογές λέει ο Maduro

Ένα βήμα πριν τον εμφύλιο η Βενεζουέλα - «Όχι» σε εκλογές λέει ο Maduro
Αφόρητες πιέσεις από ΗΠΑ και ΕΕ στον Maduro - Απορρίπτει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας το τελεσίγραφο για εκλογές  
Ένα βήμα πριν από τον εμφύλιο βρίσκεται η Βενεζουέλα μετά το διχασμό που κλιμακώνεται μεταξύ του λαού και του στρατού, που εμφανίζεται να υπερασπίζεται ακόμη τον πρόεδρο Nicolas Maduro, ο οποίος απορρίπτει τα τελεσίγραφα της Δύσης.
Για το λόγο αυτό ο επικεφαλής της στρατιωτικής αποστολής της Βενεζουέλας στην Ουάσιγκτον Στρατηγός Jose Luis Silva σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του απευθύνθηκε στο στρατό της χώρας, καλώντας τον να αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Juan Guaido ως πρόεδρο της Βενεζουέλας και να άρει τη στήριξή του στο Maduro.
«Σήμερα μιλώ στο λαό της Βενεζουέλας και ειδικά στα αδέρφια μου στις ένοπλες δυνάμεις του έθνους και τους ζητώ να αναγνωρίσουν ως νόμιμο πρόεδρο τον Guaido» δήλωσε ο Στρατηγός μιλώντας δίπλα στη σημαία της Βενεζουέλας και μιας φωτογραφίας του εθνικού ήρωα της χώρας Bolivaro.
ο Στρατηγός ισχυρίστηκε ότι πολλά μέλη των ενόπλων δυνάμεων είναι «όμηροι» των υψηλόβαθμων στρατηγών που ελέγχουν το στράτευμα λέγοντας τους να «μην κακομεταχειρίζονται τους στρατιώτες τους».
«Μας έδωσαν όπλα για να υπερασπιζόμαστε το έθνος. Δεν μας εκπαίδευσαν ποτέ για να υπερασπιζόμαστε την εκάστοτε κυβέρνηση και να στρεφόμαστε κατά των πολιτών».

Αποτέλεσμα εικόνας για jose luis silva colonel

Σε νέες διαδηλώσεις καλεί ο Guaido

Σε νέες διαδηλώσεις για την ερχόμενη Τετάρτη 30/1 και για το Σάββατο 2/2 καλεί ο αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας J. Guaido με κύριο αίτημα να προκηρυχθούν νέες, ελεύθερες εκλογές.
Ο Guaido σε βίντεο του που «ανέβηκε» στο twitter καλεί το λαό της Βενεζουέλας να προχωρήσει σε μια ειρηνική διαδήλωση την ερχόμενη Τετάρτη με σκοπό να παραλύσει η χώρα και κατόπιν να ακολουθήσει το Σάββατο μια «μεγάλη εθνική και διεθνής κινητοποίηση».

Απορρίτπει ο Maduro το τελεσίγραφο για εκλογές



Την ίδια ώρα απορρίπτει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro το τελεσίγραφο της Δύσης να προκηρύξει προεδρικές εκλογές εντός οκτώ ημερών και τόνισε, πως ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Juan Guaido παραβίασε το σύνταγμα, με το να αυτοανακηρυχθεί ως ηγέτης της χώρας.
Σε συνέντευξή του στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk τόνισε πάντως πως είναι  ανοιχτός στο διάλογο και μία συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump δεν είναι απίθανη, αν και δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
Να σημειωθεί ότι, το Σάββατο (26/1) η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης αλλά και η ίδια η ΕΕ συνέπραξαν με τις ΗΠΑ και απείλησαν να αναγνωρίσουν τον 35χρονο ηγέτη της αντιπολίτευσης ως πρόεδρο της χώρας.
Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία ζητούν την άμεση προκήρυξη εκλογών για να μην αναγνωρίσουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ως πρόεδρο της χώρας την ώρα που ο Maduro κάνει λόγο για «πραξικόπημα» εναντίον μιας νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez, σε διάγγελμά του, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει τον Guaido ως πρόεδρο, τονίζοντας ότι και ο ίδιος θα το πράξει αν ο Nicolas Maduro δεν προκηρύξει «δίκαιες, ελεύθερες και διαφανείς» εκλογές «μέσα σε 8 ημέρες».
Την ίδια ανακοίνωση έκανε αμέσως και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, με ανάρτησή του στο Twitter.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν, το βράδυ της Παρασκευής (25/1/2019), να συμφωνήσουν για να εκδώσουν μια νέα «κοινή διακήρυξη» για τη Βενεζουέλα, με την οποία θα ζητούσαν τη διεξαγωγή εκλογών, απειλώντας να αναγνωρίσουν τον Guaido ως νόμιμο πρόεδρο.
Η Ισπανία αλλά και άλλες χώρες έκριναν ότι το κείμενο που προτάθηκε ήταν «πολύ αδύναμο στη διατύπωσή του».
Λίγη ώρα αργότερα, ανάλογο αίτημα με αυτό της Γαλλίας και της Ισπανίας, διατύπωσε και η Γερμανία μέσω του κυβερνητικού της εκπροσώπου.
Εξάλλου με απόφασή της η ΕΕ ζήτησε στη συνέχεια τη διεξαγωγή άμεσα προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα εντός 8ημέρου και προειδοποίησε με μέτρα σε διαφορετική περίπτωση.
Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν ήδη αναγνωρίσει τον Guaido ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος και ορκίστηκε την περασμένη Τετάρτη (23/1), ενώπιον πλήθους διαδηλωτών.
Η Ρωσία έχει εκφράσει τη στήριξή της στον Maduro ενώ η Κίνα καταγγέλλει τις «εξωτερικές παρεμβάσεις» στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να προχωρήσουν στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων προς τη Βενεζουέλα σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν τον Nicolas Maduro σε παραίτηση.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo ανακοίνωσε ότι τα 15μέλη του Εθνικού Συμβουλίου πρόκειται να προχωρήσουν άμεσα στην αναγνώριση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Juan Guaido.
Ωστόσο η Ουάσιγκτον ανακάλεσε προσωρινά το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ ώστε να «γίνει ομαλά η μετάβαση της εξουσίας στον Juan Guaido».

Προειδοποίηση του Λευκού Οίκου στον Maduro

Αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση της Βενεζουέλας απηύθυνε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, John Bolton.
Όπως είπε, ή άσκηση βίας και ο εκφοβισμός Αμερικανών διπλωματών στη Βενεζουέλα ή του ηγέτη της αντιπολίτευσης Juan Guaido, θα πυροδοτήσει μία άμεση απάντηση από τις ΗΠΑ.  
«Οποιαδήποτε βία και εκφοβισμός εναντίον του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ, ή κατά του δημοκρατικού ηγέτη της Βενεζουέλας Juan Guiado και της Εθνοσυνέλευσης θα αποτελούσε σοβαρή επίθεση στο κράτος δικαίου και θα λάβει μια σημαντική απάντηση», έγραψε ο Bolton στο Twitter.
Να σημειωθεί ότι, ο σύμβουλος του Trump αναφέρθηκε επίσης σε υποστήριξη, που φέρεται να παρέχει η Κούβα σε παραστρατιωτικές δυνάμεις του προέδρου της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro

Ρωσία και Κίνα μπλόκαραν σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ  

Η Ρωσία, η Κίνα, η Νότια Αφρική και η Ισημερινή Γουινέα μπλόκαραν το Σάββατο (26/1) το αμερικανικό προσχέδιο ψηφίσματος με το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα εξέφραζε την πλήρη υποστήριξή του στην Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, χαρακτηρίζοντάς της «τον μοναδικό δημοκρατικά εκλεγμένο θεσμό» της χώρας.
Το κείμενο αυτό υπογράμμιζε επίσης ότι η Εθνοσυνέλευση δεσμεύεται να αποκαταστήσει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη Βενεζουέλα, επισημαίνοντας την έλλειψη νομιμότητας των τελευταίων εκλογών στη χώρα και καταδικάζοντας τη βία των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών.
Σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή, το προσχέδιο ψηφίσματος που αντιπροτείνει η Ρωσία ζητά απλώς τη διεξαγωγή «πολιτικού διαλόγου» στη Βενεζουέλα, κάτι που για τις ΗΠΑ θεωρείται μη αποδεκτή λύση.

Ποιός είναι ο Juan Guaido

Ο μόλις 35 ετών «εκλεκτός» του Αμερικανού προέδρου είναι μηχανικός στο επάγγελμα ενώ εξελέγη πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και ηγέτης της αντιπολίτευσης πριν από περίπου 3 εβδομάδες! (11 Ιανουαρίου 2019)
Η πολιτική του καριέρα ξεκινά το 2016 οπότε και εκλέγεται για πρώτη φορά μέλος της Εθνοσυνέλευσης ως εκπρόσωπος της περιφέρειας Vargas.
Η μόνη «πολιτική» του δράση είναι στη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων στο Πανεπιστήμιο Católica Andrés Bello (πριν μεταβεί στο αμερικανικο George Washington University) όπου διαδήλωσε κατά του πρώην προέδρου της Βενεζουέλας Hugo Chavez.
Λίγο αργότερα μετείχε σε μια ομάδα που ίδρυσε το πολιτικό κόμμα Voluntad Popular με τον Leopoldo Lopez, το μόνο γνωστό πρόσωπο της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα που βρίσκεται σε κατ οίκο περιορισμό από την κυβέρνηση Maduro.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης