Συνεχίζεται η ενεργειακή «επανάσταση» της Κίνας - Ένταξη 20,59 GW νέας ισχύος αιολικής ενέργειας στο δίκτυο της το 2018

Συνεχίζεται η ενεργειακή «επανάσταση» της Κίνας - Ένταξη 20,59 GW νέας ισχύος αιολικής ενέργειας στο δίκτυο της το 2018
Η "ενεργειακή επανάσταση" της Κίνας συνεπάγεται την εγκατάσταση νέας τεχνολογίας ελέγχου των εκπομπών στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα
Κατά 12% αυξήθηκε η χωρητικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Κίνας το 2018 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όπως αναφέρουν επίσημα στοιχεία της χώρας.
Ειδικότερα, η Κίνα προωθεί με «επιθετικό» τρόπο τις ΑΠΕ ως μέρος μιας ενεργειακής επανάστασης που αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησής της από τον άνθρακα (σημαντική πηγή ρύπανσης).
Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας, η συνολική δυναμικότητα - συμπεριλαμβανομένης της υδροηλεκτρικής ενέργειας και της βιομάζας, καθώς και η ηλιακή ενέργεια και η αιολική ενέργεια - ανήλθε στα 728 GW μέχρι τα τέλη του 2018.
Το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 38,3% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της Κίνας, αυξημένο κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες το χρόνο και κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ό, τι στο τέλος του 2015.
Η Κίνα ενέταξε 20,59 GW νέας ισχύος αιολικής ενέργειας στο δίκτυο της το 2018.
Η νέα χωρητικότητα ηλιακής ενέργειας ανήλθε σε 44,3 GW, ελαφρώς υψηλότερη από την τιμή που έδωσε η βιομηχανική ένωση νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με το 2017 μετά την απόφαση να μειωθούν οι επιδοτήσεις.
Η Κίνα ολοκλήρωσε επίσης 8,54 GW υδροηλεκτρικής ικανότητας, κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα του έθνους, φθάνοντας συνολικά την υδροηλεκτρική ενέργεια στα 352 GW μέχρι το τέλος του έτους.
Η "ενεργειακή επανάσταση" της Κίνας συνεπάγεται την εγκατάσταση νέας τεχνολογίας ελέγχου των εκπομπών στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, που εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη μορφή ενέργειας στην Κίνα.
Περίπου 810 GW ή το 80% της δυναμικότητας της Κίνας με καύση άνθρακα χρησιμοποίησε τεχνολογία "εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών" μέχρι το τέλος του 2018, σύμφωνα με τον υπουργό περιβάλλοντος της Κίνας Li Ganjie που δημοσίευσε τη Δευτέρα.
Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της Κίνας να μειώσει την κατανάλωση άνθρακα και να προωθήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην εγχώρια αγορά, έχει επικριθεί ότι υποστηρίζει νέα έργα που λειτουργούν με άνθρακα στο εξωτερικό και χρησιμοποιούν παρωχημένο εξοπλισμό που δεν επιτρέπεται πλέον στο σπίτι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης