Ηλεκτρισμός

Γερμανία: Να μην πληρώσουν οι καταναλωτές το κόστος εξόδου από τον άνθρακα λέει η ρυθμιστική αρχή ενέργειας

Γερμανία: Να μην πληρώσουν οι καταναλωτές το κόστος εξόδου από τον άνθρακα λέει η ρυθμιστική αρχή ενέργειας
Οι εταιρείες δικτύου χρεώνουν τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με 24,4% του τελικού λογαριασμού τους για επενδύσεις και διαχείριση δικτύων
Ο Γερμανοί καταναλωτές δεν πρέπει να επιβαρύνονται με υψηλότερα τέλη ηλεκτρικού δικτύου όταν η χώρα εγκαταλείπει σταθερή ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα για περιβαλλοντικούς λόγους, δήλωσε ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κρατική επιτροπή άνθρακα έχει εντολή να καταρτίσει ένα χρονοδιάγραμμα για την έξοδο από τον άνθρακα  έως την 1η Φεβρουαρίου το αργότερο, για  την αποζημίωση των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των πληγεισών περιοχών σε μια μακροπρόθεσμη διαδικασία.
"Θεωρώ σημαντικό να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε τις αυξανόμενες τιμές για τους καταναλωτές εξαιτίας της εξόδου από τον άνθρακα", δήλωσε ο Jochen Homann, πρόεδρος του Bundesnetzagentur της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων.
"Είναι δική μου δουλειά να διασφαλίσω ότι δεν θα προστεθούν περιττά κόστη στα τέλη δικτύου", ανέφερε στο περιθώριο μιας συνάντησης αυτή την εβδομάδα.
Η Bundesnetzagentur εποπτεύει τους φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου ώστε να διασφαλιστεί η ισορροπία. Παρακολουθεί επίσης το κόστος που οι φορείς χρεώνουν στους καταναλωτές.
Η ανησυχία του Homann σχετικά με το κόστος εξωραϊσμού δεν είναι υπερβολική δεδομένου ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να διατηρήσει όλες τις πλευρές ευχαριστημένες στα πλαίσια του συμβιβασμού για τον άνθρακα, επιδιώκοντας να κατανείμει το κόστος και να περιορίσει τα βάρη στον γενικό προϋπολογισμό.
Οι εταιρείες δικτύου χρεώνουν τους καταναλωτές με 24,4% του τελικού λογαριασμού τους για επενδύσεις και διαχείριση δικτύων.
Το κόστος αυτό αυξάνεται ήδη επειδή η πράσινη ενέργεια είναι δύσκολο να ενσωματωθεί λόγω της διαλείπουσας φύσης της, προκαλώντας υψηλές δαπάνες "επανεπεξεργασίας" για την αντιμετώπιση των ελλείψεων και την αξιοποίηση των αποθεματικών μονάδων.
Το 2017, ο λογαριασμός ανήλθε στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και σε 900 εκατομμύρια ευρώ τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018.
Τα έξοδα παραγωγής θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν μετά την έξοδο από τον άνθρακα, δήλωσε ο Homann.
"Είναι ένα απλό οικονομικό γεγονός: Αν οι μονάδες άνθρακα βγουν από το σύστημα, η προσφορά γίνεται πιο στενή και τότε θα πρέπει να σκεφτείτε τις τιμές που ανεβαίνουν και πώς να το χειριστείτε αυτό", ανέφερε.
Όσον αφορά τις τεχνικές προκλήσεις, ο Homann δήλωσε ότι η υπηρεσία του είχε λάβει υπόψη ότι το ήμισυ της υπάρχουσας μονάδας παραγωγής άνθρακα των 43 gigawatts (GW) της Γερμανίας θα μπορούσε να κλείσει μέχρι το 2030.
Από περίπου 5.900 χιλιόμετρα πρόσθετων πλεγμάτων και βελτιώσεις γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας που σχεδιάζονται για να καλύψουν την αύξηση των ανανεώσιμων εγκαταστάσεων κατά την επόμενη δεκαετία, έχουν εγκριθεί μόνο 600 χιλιόμετρα και έχουν υλοποιηθεί μόλις 150 χιλιόμετρα.
Η εικόνα για τα σχέδια μέχρι το 2020 είναι πιο ευνοϊκή. Οι διαχειριστές δικτύων ενέργειας έχουν ολοκληρώσει 800 χλμ. από τα απαραίτητα 1.800 χλμ. και έχουν εγκριθεί 400 χλμ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης