Φυσικό Αέριο

Συμφωνία Uniper και ExxonMobil για το FSRU στο Wilhelmshaven της Γερμανίας

Συμφωνία Uniper και ExxonMobil για το FSRU στο Wilhelmshaven της Γερμανίας
Το FSRU του Wilhelmshaven αναμένεται να έχει χωρητικότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως και θα είναι ο πρώτος τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της Γερμανίας
Η γερμανική εταιρεία Uniper, ανακοίνωσε την Παρασκευή 25/1/2019, δήλωσε ότι η ExxonMobil είχε υπογράψει μια προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά σημαντικού μεριδίου της ικανότητας επαναεριοποίησης στον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που είναι προγραμματισμένο για το Wilhelmshaven.
"Η καταρχήν συμφωνία (ένα μη δεσμευτικό σχέδιο) είναι ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του έργου Floating Storage and Recassification (FSRU) του Wilhelmshaven", δήλωσε ο Keith Martin, εμπορικός διευθυντής της Uniper.
"Το FSRU θα παρέχει στις εταιρείες LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από άλλες χώρες από όλο τον κόσμο, την ευκαιρία να παράγουν LNG στις γερμανικές και ευρωπαϊκές αγορές", ανέφερε.
Το LNG θεωρείται ότι βοηθά τη γερμανική κυβέρνηση να διαφοροποιηθεί από το φυσικό αέριο που φθάνει από τη Ρωσία, τη Νορβηγία και τις Κάτω Χώρες.
Προμηθευτές, κυρίως το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον.
Το FSRU του Wilhelmshaven αναμένεται να έχει χωρητικότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως και θα είναι ο πρώτος τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της Γερμανίας.
 Αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Οι Uniper και ExxonMobil θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους τους επόμενους μήνες για να επιτύχουν δεσμευτικές συμφωνίες, επεσήμανε η Uniper.
Το Wilhelmshaven είναι λιμάνι βαθέων υδάτων κοντά σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης και αγωγούς.
Τον Δεκέμβριο, η Uniper είχε ανακοινώσει ότι έκλεισε συμφωνίες με την ιαπωνική ναυτιλιακή Mitsui OSK Lines για την ιδιοκτησία, λειτουργία και χρηματοδότηση του FSRU.
Η Uniper ανέκαθεν υπογράμμιζε ότι ο ρόλος της θα είναι να διεκολύνει τον χειρισμό του μάρκετινγκ,  για την ανάπτυξη του FSRU σε μια εγκατάσταση πολλαπλών χρηστών και την εξεύρεση περισσότερων αγοραστών που ενδιαφέρονται για την παραγωγή.
Μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ικανότητα εν μέρει για να βελτιστοποιήσει τις πωλήσεις όγκου υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα αντλήσει από το Freeport, στις Ηνωμένες Πολιτείες, από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όπου ξεκίνησε ξεχωριστά τις προσπάθειες μάρκετινγκ.
Τον Ιανουάριο έκλεισε συμφωνία με την ολλανδική εταιρεία Titan LNG για τις υπηρεσίες logistics στο Wilhelmshaven.
Τα FSRU είναι φθηνότερα και πιο γρήγορα κατασκευάσιμα από ό, τι τα τερματικά στην ξηρά. Η Γερμανία έχει  τρία projects τερματικών σταθμών LNG.
Ορισμένοι παρατηρητές είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς πολλοί τερματικοί σταθμοί LNG στην ΕΕ υπολειτουργούν, αλλά παραδέχονται ότι οι νέες εγκαταστάσεις θα στηρίξουν περαιτέρω διαφοροποίηση καθώς η αγορά επεκτείνεται.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης