Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Η αναταραχή στην Βενεζουέλα και τα αποθέματα των ΗΠΑ οδήγησαν σε άνοδο πάνω από 1% το αργό

Η αναταραχή στην Βενεζουέλα και τα αποθέματα των ΗΠΑ οδήγησαν σε άνοδο πάνω από 1% το αργό
Μια περαιτέρω πτώση των εξαγωγών της Βενεζουέλας θα μπορούσε να περιορίσει την παγκόσμια προσφορά και να δώσει ώθηση στις τιμές
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Πέμπτη 24/1/2019, μετά την αμερικανική απειλή κυρώσεων  στη Βενεζουέλα, μέλος του ΟΠΕΚ, αλλά τα κέρδη περιορίστηκαν από τα στοιχεία των Η.Π.Α. τα οποία παρουσιάζουν υψηλά αποθέματα βενζίνης και μεγάλη, απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου.
Τα ενδιάμεσα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate σημείωσαν άνοδο 55 σεντς, ή 1,1%, στα 53,17 δολάρια.
Τα συμβόλαια του Brent υποχώρησαν κατά 2 σεντ στα 61,12 δολάρια το βαρέλι γύρω στις 2:30 μ.μ. ET.
Περί τις 22:30 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού ενισχυόταν κατά 1,20% στα 53,25 δολάρια το βαρέλι και το brent ενισχυόταν οριακά κατά 0,02% στα 61,15 δολάρια το βαρέλι.
Η Ουάσινγκτον σημείωσε ότι θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις στις εξαγωγές αργού της Βενεζουέλας καθώς το  Καράκας βυθίζεται περαιτέρω σε πολιτικές και οικονομικές αναταραχές.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βενεζουέλας Juan Guaido ανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος την Τετάρτη, κερδίζοντας υποστήριξη από την Ουάσινγκτον και χωρών της Λατινικής Αμερικής και οδηγώντας τον σοσιαλιστή Nicolas Maduro, ηγέτη της χώρας από το 2013, να διακόψει τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
"Αυτή είναι η μεγάλη ιστορία της ημέρας για το πετρέλαιο", δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group στο Σικάγο. "Η αγορά ανησυχεί πραγματικά για τους γεωπολιτικούς παράγοντες και τι θα συμβεί αν υπάρχουν κυρώσεις στη Βενεζουέλα".
Το πετρέλαιο της Βενεζουέλας είναι κατά κύριο λόγο βαρύ αργό, το οποίο απαιτεί εκτεταμένη διύλιση.
Συχνά αναμειγνύεται με ελαφρύτερο αργό για να προσφέρουν στα διυλιστήρια προϊόντα υψηλότερης αξίας

Με το Ιράν ήδη «παραγκωνισμένο» από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, μια πτώση των εξαγωγών της Βενεζουέλας θα μπορούσε να περιορίσει περαιτέρω την παγκόσμια προσφορά.
Η Petro-Logistics με έδρα τη Γενεύη ανέφερε  στην ιστοσελίδα της ότι οι εξαγωγές αργού και συμπυκνωμάτων του Ιράν το Δεκέμβριο "έπεσαν απότομα" από τον Νοέμβριο σε λιγότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) λόγω των κυρώσεων από τις ΗΠΑ - χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις.
Το συμβόλαιο Brent και του WTI υποστηρίζονται από ελαφρύ αργό και δεν συνδέονται άμεσα με το πετρέλαιο της Βενεζουέλας.
Ωστόσο, η ανησυχία σχετικά με την προσφορά βαρύ αργού είναι εμφανής στη φυσική αγορά των ΗΠΑ, όπου η τιμή για το Mars Sour, ένα μεσαίο αργό, έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2011.
Με βάση τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 8 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Energy Information Administration την Πέμπτη, έναντι προβλέψεων για μείωση 42.000 βαρελιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης