Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Καταλύτης για τις ενεργειακές διασυνδέσεις στα Βαλκάνια η Συμφωνία των Πρεσπών, εκτιμά ο Γ. Σταθάκης

Καταλύτης για τις ενεργειακές διασυνδέσεις στα Βαλκάνια η Συμφωνία των Πρεσπών, εκτιμά ο Γ. Σταθάκης

Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί, σύμφωνα με τον υπουργό,  χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυναμικής που δημιουργεί η αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες

Η συμφωνία των Πρεσπών θα παράγει σύντομα απτά αποτελέσματα σε οικονομικό επίπεδο και πιο συγκεκριμένα στο θέμα του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας – Σκοπίων και της επαναλειτουργίας του πετρελαιαγωγού ΕΛΠΕ – ΟΚΤΑ.
Αυτό προβλέπει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη του στο Euro2day.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης, οι οικονομικές σχέσεις, που είναι και σήμερα υπαρκτές, αποκτούν εκ των πραγμάτων μια πολύ διαφορετική δυναμική, καθώς αποκαθίσταται ένας ιστορικός φυσικός χώρος που για αιώνες αποτελούσε το πεδίο επενδυτικών, εμπορικών, πολιτιστικών συναλλαγών μεταξύ της Ελλάδας και των γειτόνων της.
«Η ενδοχώρα των Βαλκανίων δεν αποτελεί ένα τέχνασμα για την Ελλάδα, αλλά ένα βαρύ ιστορικό οικονομικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο λειτουργήσαμε για πολλούς αιώνες.
Αυτό διερράγη κάποια στιγμή, για πολιτικούς, γεωπολιτικούς και άλλους λόγους. Η Συμφωνία των Πρεσπών έρχεται να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκατάστασή του και αυτό ίσως είναι το σημαντικότερο όφελος, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους γείτονες», αναφέρει ο υπουργός Ενέργειας.
Επισημαίνει δε ότι ο τομέας της ενέργειας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυναμικής που ανοίγεται.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «και μόνο το ότι άνοιξε η συζήτηση για τη Συμφωνία, εδώ και περίπου ένα χρόνο, αποδείχθηκε ικανή συνθήκη για να δρομολογηθούν 4 -5 πολύ μεγάλες αλλαγές και να αρχίσουν συζητήσεις για ενεργειακές διασυνδέσεις.

Έχουν ήδη προχωρήσει οι τεχνικές συζητήσεις για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας – Σκοπίων και την επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού ΕΛΠΕ – ΟΚΤΑ και πιστεύω ότι εντός του 2019 θα έχουμε απτά και σημαντικά αποτελέσματα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης