Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη - Υψηλά τα NPLs - Καμία αλλαγή στα επιτόκια έως το καλοκαίρι 2019

tags :
Draghi: Καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη - Υψηλά τα NPLs - Καμία αλλαγή στα επιτόκια έως το καλοκαίρι 2019
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019
 Για αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και καθοδικούς κινδύνους έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα στήριξης της οικονομίας, ώστε να αυξηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.
Στην ουσία, ο Draghi προανήγγειλε την αναθεώρηση των προβλέψεων τον Μάρτιο.
«Τα δεδομένα από την οικονομία της Ευρωζώνης ήταν πιο αδύναμα από το αναμενόμενο.
Η χαμηλή εξωτερική ζήτηση και οι ιδιαιτερότητες ορισμένων τομέων οι λόγοι.
Κρίνεται αναγκαία προς το παρόν η έκτακτη στήριξη της οικονομίας, ώστε να ασκηθούν μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις», τόνισε.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 0,2% το γ' 3μηνο του 2018, από 0,4% στα δύο προηγούμενα τρίμηνα.
Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να στηρίζεται από τη νομισματική διευκόλυνση, υπογράμμισε.
Ο Draghi ανέφερε ότι οι κίνδυνοι για την ευρωζώνη προέρχονται από γεωπολιτικούς παράγοντες, μέτρα προστατευτισμού, αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές και μεταβλητότητα των αγορών.
«Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, η ασάφεια για το Brexit, η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και η υποχώρηση ορισμένων τομέων της Γερμανίας έχουν επιδράσει στο κλίμα και το momentum της οικονομίας της Ευρωζώνης», επισήμανε.
Ειδικότερα, για το Brexit εκτιμά ότι δεν θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία της Ευρωζώνης
.
Αλλά ακόμη και αν την επηρεάσει, η Ευρωζώνη είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις επιδράσεις.
«Εργαζόμαστε με την Τράπεζα της Αγγλίας αρκετούς μήνες ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση που θα εμφανιστεί λόγω Brexit», τόνισε.
Η Υπηρεσία Εκκαθάρισης των συναλλαγών θα εξακολουθεί να λειτουργεί στο Λονδίνο για λίγο διάστημα, όπως ανακοίνωσε.
O κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε την έκκλησή του προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να προχωρήσουν με πιο γοργά βήματα στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης των κεφαλαιαγορών.
«Η Ευρωζώνη βιώνει ένα profit squeeze, το οποίο ήταν θέμα χρόνου.
Γι'αυτό και η ΕΚΤ συντηρεί την χαλαρή πολιτική της ώστε να στηρίξει την οικονομία.
Μόλις ενσωματωθούν οι αυξήσεις των μισθών στην οικονομία, οι τιμές καταναλωτή θα προσαρμοστούν υψηλότερα», εξήγησε.

Σε ερώτηση για τη νομισματική πολιτική της Fed, ο Draghi σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να συγκρίνονται οι πολιτικές των δύο κεντρικών τραπεζών και ότι κάθε δικαιοδοσία αντιμετωπίζει τις δικές της συνθήκες.

Iσχυρότερες οι τράπεζες, τα NPLs πρέπει να μειωθούν

Σύμφωνα με τον Draghi, οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι ισχυρότερες σε σχέση με την έναρξη της κρίσης.
Ο κατάλογος των εξωτερικών προκλήσεων είναι μεγάλος, αλλά είναι διαχειρίσιμος, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη.
«Ορισμένες τράπεζες επηρεάστηκαν από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, αλλά είχαν αρκετούς δείκτες, όπως ο δείκτης κάλυψης κόστους και τα NPLs, πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο», εξήγησε.
Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες της Ευρωζώνη, τόνισε ότι το απόθεμα παραμένει υψηλό.
«Αν θέλουμε να στηρίξουμε την οικονομία και να περιοριστεί ο κίνδυνος της ύφεσης, θα πρέπει να επιταχυνθεί η μείωσή τους .Πιστεύω στο πακέτο Nouy», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Καμία αλλαγή στα επιτόκια έως το καλοκαίρι 2019

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019.
Στην ουσία τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης.
«Οι αγορές εκτιμούν ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίου θα γίνει το 2020., προφανώς έχουν καταλάβει τον τρόπο που αντιδρά η ΕΚΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Draghi.

Νέος γύρος TLTROs;
 

O Draghi άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου TLTROs, το οποίο χαρακτήρισε ένα αποτελεσματικό εργαλείο.

Υποστήριξε επίσης πως είναι λάθος να πιστεύεται ότι η ΕΚΤ ξεμένει από εργαλεία.
«Η εργαλειοθήκη μας είναι γεμάτη και διαθέσιμη προς χρήση
Τα LTROs και τα TLTROs ήταν από τα πιο επιτυχημένα εργαλεία της ΕΚΤ, καθώς βοήθησαν στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη», ανέφερε.

Αμετάβλητο στο 0% διατήρησε το βασικό επιτόκιό της η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά, όπως αναμενόταν.
Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.
Σε ό,τι αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης