Επικαιρότητα

Μαραθώνια διαπραγμάτευση με τους δανειστές - Στις 15/2 η νέα προθεσμία για τις 16 μεταρρυθμίσεις

Μαραθώνια διαπραγμάτευση με τους δανειστές - Στις 15/2 η νέα προθεσμία για τις 16 μεταρρυθμίσεις
Μαραθωνια διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τις 16 εκκρεμότητες
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – θεσμών για τις 16 μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας για τις οποίες το οικονομικό επιτελείο όρισε νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για να μην προκαλέσει την δυσμένεια των δανειστών.
Μετά τα εργασιακά και τον κατώτατο μισθό, τα οποία συζητήθηκαν εκτενώς το τελευταίο διήμερο από τις 10 το πρωί, οι δύο πλευρές εξετάζουν τα ενεργειακά θέματα, ζητήματα της Δημόσιας Διοίκησης, άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τα χρηματοοικονομικά, ενώ στις 16.30 το απόγευμα ο κύκλος των διαπραγματεύσεων θα κλείσει με τα δημοσιονομικά.
Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα συζητήσεις, οι 16 δράσεις που εκκρεμούν στο πλαίσιο της δεύτερης μετα-προγραμματικής αξιολόγησης, θα πρέπει να κλείσουν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στις προτάσεις και θέσεις της ελληνικής πλευράς και να υπάρξει χρόνος για να ολοκληρωθεί και να ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου η έκθεση της Ενισχυμένης Εποπτείας.
Θα προηγηθεί γύρω στις 25 Φεβρουαρίου, η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Όπως ανέφερε νωρίτερα κυβερνητικός αξιωματούχος που μετέχει στις συζητήσεις, δεν αποκλείεται τελικώς το ενδεχόμενο παράτασης του νόμου Κατσέλη, ενώ το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια δεν θα είναι μέρος της δεύτερης μεταμνημονιακής έκθεσης.
«Δεν έχουμε σκεφτεί αν θα υπάρξει παράταση. Θέλουμε πάντως να το τελειώσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση στους θεσμούς για τις 120 δόσεις, ενώ για τον κατώτατο  μισθό δεν απέκλεισε να προχωρήσει η κυβέρνηση μονομερώς στην αύξηση του κατώτατου μισθού (ως προς το ποσοστό αύξησης).
«Και στην Πορτογαλία λέγανε τα ίδια και προχώρησαν οι Πορτογάλοι και είχαν δίκιο οι Πορτογάλοι.
Βέβαια το συζητάμε.
Τους λέμε τους λόγους και πιστεύουμε ότι όχι μόνο δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, αλλά και θετικές», είπε.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι δανειστές θα ενοχληθούν αν δεν καλύψει η χώρα μας και τις 16 δεσμεύσεις. Τα μεγάλα αγκάθια της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, έχουν να κάνουν με τα κόκκινα δάνεια, το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και τα αναδρομικά που διεκδικούνται μέσω δικαστικών αποφάσεων. Πρόκειται ουσιαστικά για διεκδικήσεις που αφορούν σε συντάξεις προ του 2015.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εκπονήσει μελέτη για το δυνητικό κόστος όλων των δικαστικών προσφυγών και τον επιμερισμό του σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε να μην διαταραχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Οι θεσμοί από την πλευρά τους, πέρα από τις δικαστικές διεκδικήσεις, στα φλέγοντα ζητήματα συγκαταλέγουν ακόμα: την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις προσλήψεις στο Δημόσιο.
Όσον αφορά στο νόμο Κατσέλη- Σταθάκη, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος έως ότου οι δύο πλευρές, καταλήξουν στο ύψος της αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται αλλά και θα επιδοτείται για ένα μέρος των δανειοληπτών, με βάση αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδίωξη της κυβέρνησης να προστατευτούν πρώτες κατοικίες άνω των 150.000 ευρώ, δεν φαίνεται να περνάει από τους δανειστές, οι οποίοι επιμένουν ο πήχης της αξίας να περιορισθεί κάτω από τις 100.000 ευρώ.
Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι τράπεζες, οι οποίες ζητούν το ύψος της αξίας (της εμπορικής και όχι της αντικειμενικής) να συρρικνωθεί στις 75.000 ευρώ για τον άγαμο και έως 100.000 ευρώ για οικογένεια.
Για τα κόκκινα δάνεια, το σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία προβλέπει τη δημιουργία εταιρίας ειδικού σκοπού (APS) για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους έως 20 δισ. ευρώ με κρατική εγγύηση, στα πρότυπα της λύσης που εφαρμόστηκε στην Ιταλία.
Ωστόσο, το μεγάλο ύψος των κρατικών εγγυήσεων και των προμηθειών των τραπεζών που θα χρειαστούν προβληματίζει τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι θέλουν να μην υπάρξουν σοβαρές δημοσιονομικές επιπλοκές τόσο για τον φετινό όσο και για τους επόμενους κρατικούς προϋπολογισμούς.
Οι θεσμοί αύριο Παρασκευή θα έχουν έναν τελικό απολογιστικό γύρο με την ελληνική πλευρά και εν συνεχεία θα αποχωρήσουν.
Αναμένεται να υπάρξει και κοινή ανακοίνωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Οι επαφές θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως, ενώ για τις εξελίξεις θα ενημερωθούν και οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών στη Σύνοδο του Euroworking Group της 31ης Ιανουαρίου.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Με τις συζητήσεις για τις δικαστικές αποφάσεις, τον κρατικό προϋπολογισμό, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, τη στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με νέους ελεγκτές, την ενέργεια, κορυφώνονται σήμερα (24/1) οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές πριν οι τελευταίοι αναχωρήσουν αύριο το απόγευμα από την Αθήνα.
Σε ένα πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων που θα έχουν οι υπουργοί της κυβέρνησης με το «κουαρτέτο» των πιστωτών θα εξεταστεί η πορεία υλοποίησης των 16 μεταρρυθμίσεων που απορρέουν από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας.
Μολονότι πρόκειται για μία ολοήμερη διαπραγμάτευση, εντούτοις τα μηνύματα που έχει λάβει η ελληνική πλευρά είναι ότι αυτή θα κινηθεί σε «ρηχά νερά», χωρίς να ασκηθούν ιδιαίτερες πιέσεις για τις βασικές δεσμεύσεις που εκκρεμούν.
«Δεν θα είναι αυστηρή, αλλά ούτε και αδιάφορη», τονίζουν πηγές με άριστη γνώση του κλίματος στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι διαπραγματεύσεις στη «ζώνη» του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Οι ίδιες πάντως πηγές βάζουν μέσα σε αυτό το κάδρο το νέο πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφώσουν οι ευρωεκλογές του Μαΐου στα ευρωπαϊκά όργανα.
Από την άλλη, παρά την πολιτική ένταση που επικρατεί στη χώρα μας, ενόψει των εθνικών εκλογών και εν μέσω της οξύτατης αντιπαράθεσης στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το οικονομικό επιτελείο βαδίζει με στόχο να κλείσει σταδιακά όλες τις μεταμνημονιακές εκκρεμότητες, δίνοντας έμφαση στις πιο βασικές, όπως είναι τα «κόκκινα» δάνεια.
Ετσι, η δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου θα μπορέσει να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.
Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.
Η αυλαία των συζητήσεων θα ανοίξει σήμερα με τα θέματα της Ενέργειας, θα συνεχίσει με τη δημόσια διοίκηση και τα χρηματοπιστωτικά και θα κλείσει με τα δημοσιονομικά.
Στην τελευταία σκηνή της διαπραγμάτευσης θα αποτιμηθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018 καθώς και η υποχρέωση-δέσμευση για μηδενισμό του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού κράτους.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης θα παραθέσουν στοιχεία της εκκαθάρισης που έχει σημειωθεί μαζί με το νέο χρονοδιάγραμμα ολικής αποπληρωμής αυτών των χρεών. Ανάλογα στοιχεία που αφορούν την οριστική εκκαθάριση του «στοκ» των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) και των εφάπαξ παροχών έχει ήδη μεταβιβάσει ο ΕΦΚΑ και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) προς τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.
Οι πιστωτές δεν έχουν σταματήσει να πιέζουν την ελληνική πλευρά ώστε να προχωρήσει ταχύτερα στην εξόφληση των οφειλών αυτών, μετά τη δόση των 900 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε η χώρα μέσα στο καλοκαίρι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για τον σκοπό αυτόν.
Για την Ιστορία, όμως, και μόνο τα λεφτά αυτά δεν έχουν ακόμη φτάσει στους τελικούς δικαιούχους.

Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης