Επικαιρότητα

Σ. Φάμελλος: "Πατριωτισμός είναι να πηγαίνεις τη χώρα σου μπροστά"

Σ. Φάμελλος:
Μία χώρα που χτίζει τείχη στα Βαλκάνια και στους γειτονικούς λαούς - θεωρώντας ότι έτσι προστατεύεται - είναι καταδικασμένη να αποτύχει, διότι μένει απροστάτευτη"  τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής
"Η πρόοδος και η ευημερία της Ελλάδας δεν είναι ανεξάρτητη από την πρόοδο και την ευημερία των γειτόνων της. Οι γέφυρες που δημιουργούμε σήμερα και θα διευρυνθούν αύριο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής συνολικά των Βαλκανίων είναι παράγοντας σταθερότητας", τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται η Κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Όπως σημείωσε "η αντιμετώπιση των πιέσεων που έχει η χώρα μας ιδιαίτερα στα ανατολικά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί γυρίζοντας την πλάτη στα Βαλκάνια.
Μία χώρα που χτίζει τείχη στα Βαλκάνια και στους γειτονικούς λαούς - θεωρώντας ότι έτσι προστατεύεται - είναι καταδικασμένη να αποτύχει, διότι μένει απροστάτευτη".
Ο Σωκράτης Φάμελλος σχολιάζοντας τη θέση της αντιπολίτευσης στο ζήτημα της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο αναρωτήθηκε κατά πόσο είναι πατριωτική η στάση τους: "Σας ρωτώ ευθέως: Πόσο πατριωτικό ήταν ότι οδηγήσατε την Ελλάδα στη χρεοκοπία; Τότε δεν υπήρχε πατριωτικό και εθνικό συμφέρον; Πόσο πατριωτικό ήταν ότι διώξατε όλες τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης για να πάνε στα Σκόπια, στη Γευγελή ή στη Βουλγαρία; Τότε δεν ήσασταν πατριώτες; Τώρα το θυμηθήκατε να αποδείξετε ότι είστε πατριώτες; Γεμίσατε κουφάρια όλη τη Βόρεια Ελλάδα, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Καστοριά και τα Γιάννενα.
Τώρα θυμηθήκατε τον πατριωτισμό, αυτόν τον ψεύτικο, κάπηλο πατριωτισμό! Επιθυμείτε με τη στάση σας να κλείσετε την πόρτα στην πρόοδο, η οποία πλέον έχει προοπτική στη χώρα μας, με τον ίδιο τρόπο που κρατήσατε τόσα χρόνια τη Θεσσαλονίκη γυρισμένη με την πλάτη στα Βαλκάνια".
Ειδικότερα, ανέδειξε για άλλη μια φορά την υποκριτική στάση της ΝΔ αναφέροντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση παίζει με ένα σοβαρό θέμα. "Η υποκρισία σας μεταξύ άλλων αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ούτε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θέσατε ζήτημα, εκεί δηλαδή όπου όλοι υποστηρίζουν αναφανδόν τη Συνθήκη των Πρεσπών. Διότι, εάν είστε πραγματικά πατριώτες, πρέπει να αποχωρήσετε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και όχι να αφήνετε να γίνονται καμπάνιες στη Θεσσαλονίκη υπέρ της θέσης για καμία χρήση του όρου «Μακεδονία», στη Βουλή να έχετε άλλη θέση και άλλη θέση στην Ευρώπη. Με τρεις θέσεις, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, παρουσιάζεται η Νέα Δημοκρατία, οι τάχατες πατριώτες!", είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ο Αν. ΥΠΕΝ ανέδειξε στην τοποθέτησή του τον άξονα προόδου ή συντήρησης που αναδύεται στον δημόσιο πολιτικό λόγο γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας λόγο αφενός για εκμετάλλευση του πατριωτικού αισθήματος των Ελλήνων πολιτών και αφετέρου για τη σύμπλευση των Λεπέν, Όρμπαν, VMRO και Γκρουέφσκι, αλλά και Τουρκίας - Ρωσίας ως προς τη διατήρηση του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας». "Για όλα αυτά πότε θα απολογηθείτε στους Βορειοελλαδίτες; Πότε θα απολογηθείτε στους Μακεδόνες; Πόσο ακόμα θα συνεχίσετε να καταδικάζετε την Ελλάδα στη λογική της «ψωροκώσταινας» με μία μίζερη, φοβική, κλειστή, στάσιμη και εσωστρεφή συμπεριφορά που εκπέμπει μόνο τρόμο και βία για το μέλλον; Πότε θα πιστέψετε στην πατρίδα; Πότε θα πιστέψετε στη δυνατότητα της Ελλάδας να μη φοβάται; Προκειμένου να τακτοποιήσετε τα μαγαζάκια σας, θέλετε η Ελλάδα να φοβάται, να είναι μικρή, να έχει ανάγκη μεγάλους για να της συμπαραστέκονται", σχολίασε απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης.
"Ο πραγματικός πατριώτης είναι αυτός που έλυσε το πρόβλημα στα Τέμπη, που έφερε την ηλεκτροκίνηση στον ΟΣΕ, που προχώρησε τα έργα στο Μετρό, το λιμάνι, το αεροδρόμιο, που έκανε την παραχώρηση των πρώην στρατοπέδων «Παύλου Μελά» και «Κόδρα» στους Δήμους για πάρκα, που προχώρησε το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το Φορέα του Θερμαϊκού Κόλπου, το Φυσικό Αέριο στη Βόρεια Ελλάδα, το γήπεδο του ΠΑΟΚ, την ανάπλαση της Έκθεσης, αυτοί που τώρα ξεκινούν τη σύνδεση με το Βελιγράδι, αλλά και τον σιδηρόδρομο από Θεσσαλονίκη μέχρι Μπουργκάς. Σε αυτήν την ιστορική στιγμή, η χώρα αποδεικνύει ότι δεν φοβάται να κλείσει υποθέσεις που κακοφόρμισαν για είκοσι πέντε χρόνια", πρόσθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος επαναλαμβάνοντας την θέση του αυτή και σήμερα, ως κεντρικός καλεσμένος της εκπομπής της ΕΡΤ1 "Άλλη Διάσταση". Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι "εάν κάποιος ήθελε μία άλλη συμφωνία μην αφήνοντας κάποιο δικαίωμα στο γειτονικό λαό, τότε αυτός ο κάποιος θα ήθελε να μπει με τα όπλα στα Σκόπια. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι μια τέτοια συζήτηση είναι έξω από τη λογική της Ελλάδας και οποιουδήποτε υπηρετεί το εθνικό συμφέρον".
Επιπλέον, ερωτηθείς για τη συνολική στάση του αρχηγού της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε ότι είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ένας πολιτικός ηγέτης που διεκδικεί την πρωθυπουργία δεν έχει το σθένος να διατυπώσει και να υπερασπιστεί σταθερά μια πολιτική άποψη και ακολουθεί μικροκομματικά οφέλη, ολισθαίνοντας σε τρεις διαφορετικές θέσεις για το ζήτημα του ονόματος. "Πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι θα υπηρετήσει ο κ. Μητσοτάκης σε περίπτωση που εκλεγεί, τις ψήφους ή την πατρίδα; Διότι, σήμερα,  η ΝΔ δεν είναι πια κεντροδεξιό κόμμα, αλλά έχει τις θέσεις του ΛΑΟΣ", ανέφερε ο Αν. ΥΠΕΝ, ενώ κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, είπε ότι η θέση του δεν έχει ξεκάθαρο αποτύπωμα: "Η δήλωση του κ. Καραμανλή χαρακτηρίζεται από αμφισημία, δεν έχει ξεκάθαρο ιδεολογικό ή πολιτικό στίγμα. Οριοθετείται βέβαια στο πλαίσιο της τακτικής της ΝΔ, αλλά εντυπωσιάζει το γεγονός ότι αναφέρεται στην κ. Μπακογιάννη και όχι στον κ. Μητσοτάκη".
Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος σε ερώτηση για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι ενώ πολλοί βουλευτές του ΚΙΝΑΛ είναι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε συνέχεια της διπλωματικής θέσης του ΠΑΣΟΚ, δεν θα την ψηφίσουν λόγω της ιδιότυπης οριοθέτησης που έχει επιβάλλει η αρχηγός του συγκεκριμένου κόμματος, κ. Γεννηματά, η οποία από την μία πλευρά δεν θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας, από την άλλη θέτει εκτός ΚΙΝΑΛ την ΔΗΜΑΡ και τον κ. Θεοχαρόπουλο επειδή διατύπωσαν άλλη γνώμη. "Το σχέδιο επιβίωσης της κ. Γεννηματά και των πολιτικών προσώπων του ΠΑΣΟΚ, περιλαμβάνει την καταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ και αποδεικνύει την εσφαλμένη αντίληψη ιδιοκτησίας του προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου που έχουν. Όμως είναι οι ίδιοι που συνεργάστηκαν με τον κ. Σαμαρά, για να εφαρμοστούν σκληρά μνημονιακά μέτρα, για να γίνουν οι κολλητοί τους πλουσιότεροι, και ενώ πήραν μέτρα λιτότητας και απολύσεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, από την άλλη έδιναν δάνεια με αέρα στους καναλάρχες και συμβόλαια τύπου Novartis", κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης