Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Μαραθώνια διαπραγμάτευση με τους δανειστές - Στις 15/2 η νέα προθεσμία για τις 16 μεταρρυθμίσεις

Μαραθώνια διαπραγμάτευση με τους δανειστές - Στις 15/2 η νέα προθεσμία για τις 16 μεταρρυθμίσεις
Μαραθωνια διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τις 16 εκκρεμότητες
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – θεσμών για τις 16 μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας για τις οποίες το οικονομικό επιτελείο όρισε νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για να μην προκαλέσει την δυσμένεια των δανειστών.
Μετά τα εργασιακά και τον κατώτατο μισθό, τα οποία συζητήθηκαν εκτενώς το τελευταίο διήμερο από τις 10 το πρωί, οι δύο πλευρές εξετάζουν τα ενεργειακά θέματα, ζητήματα της Δημόσιας Διοίκησης, άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τα χρηματοοικονομικά, ενώ στις 16.30 το απόγευμα ο κύκλος των διαπραγματεύσεων θα κλείσει με τα δημοσιονομικά.
Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα συζητήσεις, οι 16 δράσεις που εκκρεμούν στο πλαίσιο της δεύτερης μετα-προγραμματικής αξιολόγησης, θα πρέπει να κλείσουν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στις προτάσεις και θέσεις της ελληνικής πλευράς και να υπάρξει χρόνος για να ολοκληρωθεί και να ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου η έκθεση της Ενισχυμένης Εποπτείας.
Θα προηγηθεί γύρω στις 25 Φεβρουαρίου, η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Όπως ανέφερε νωρίτερα κυβερνητικός αξιωματούχος που μετέχει στις συζητήσεις, δεν αποκλείεται τελικώς το ενδεχόμενο παράτασης του νόμου Κατσέλη, ενώ το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια δεν θα είναι μέρος της δεύτερης μεταμνημονιακής έκθεσης.
«Δεν έχουμε σκεφτεί αν θα υπάρξει παράταση. Θέλουμε πάντως να το τελειώσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση στους θεσμούς για τις 120 δόσεις, ενώ για τον κατώτατο μισθό δεν απέκλεισε να προχωρήσει η κυβέρνηση μονομερώς στην αύξηση του κατώτατου μισθού (ως προς το ποσοστό αύξησης).
«Και στην Πορτογαλία λέγανε τα ίδια και προχώρησαν οι Πορτογάλοι και είχαν δίκιο οι Πορτογάλοι.
Βέβαια το συζητάμε.
Τους λέμε τους λόγους και πιστεύουμε ότι όχι μόνο δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, αλλά και θετικές», είπε.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι δανειστές θα ενοχληθούν αν δεν καλύψει η χώρα μας και τις 16 δεσμεύσεις. Τα μεγάλα αγκάθια της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, έχουν να κάνουν με τα κόκκινα δάνεια, το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και τα αναδρομικά που διεκδικούνται μέσω δικαστικών αποφάσεων. Πρόκειται ουσιαστικά για διεκδικήσεις που αφορούν σε συντάξεις προ του 2015.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εκπονήσει μελέτη για το δυνητικό κόστος όλων των δικαστικών προσφυγών και τον επιμερισμό του σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε να μην διαταραχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Οι θεσμοί από την πλευρά τους, πέρα από τις δικαστικές διεκδικήσεις, στα φλέγοντα ζητήματα συγκαταλέγουν ακόμα: την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις προσλήψεις στο Δημόσιο.
Όσον αφορά στο νόμο Κατσέλη- Σταθάκη, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος έως ότου οι δύο πλευρές, καταλήξουν στο ύψος της αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται αλλά και θα επιδοτείται για ένα μέρος των δανειοληπτών, με βάση αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδίωξη της κυβέρνησης να προστατευτούν πρώτες κατοικίες άνω των 150.000 ευρώ, δεν φαίνεται να περνάει από τους δανειστές, οι οποίοι επιμένουν ο πήχης της αξίας να περιορισθεί κάτω από τις 100.000 ευρώ.
Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι τράπεζες, οι οποίες ζητούν το ύψος της αξίας (της εμπορικής και όχι της αντικειμενικής) να συρρικνωθεί στις 75.000 ευρώ για τον άγαμο και έως 100.000 ευρώ για οικογένεια.
Για τα κόκκινα δάνεια, το σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία προβλέπει τη δημιουργία εταιρίας ειδικού σκοπού (APS) για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους έως 20 δισ. ευρώ με κρατική εγγύηση, στα πρότυπα της λύσης που εφαρμόστηκε στην Ιταλία.
Ωστόσο, το μεγάλο ύψος των κρατικών εγγυήσεων και των προμηθειών των τραπεζών που θα χρειαστούν προβληματίζει τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι θέλουν να μην υπάρξουν σοβαρές δημοσιονομικές επιπλοκές τόσο για τον φετινό όσο και για τους επόμενους κρατικούς προϋπολογισμούς.
Οι θεσμοί αύριο Παρασκευή θα έχουν έναν τελικό απολογιστικό γύρο με την ελληνική πλευρά και εν συνεχεία θα αποχωρήσουν.
Αναμένεται να υπάρξει και κοινή ανακοίνωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Οι επαφές θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως, ενώ για τις εξελίξεις θα ενημερωθούν και οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών στη Σύνοδο του Euroworking Group της 31ης Ιανουαρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης