Πετρέλαιο

«Ασταθής» η παγκόσμια αγορά πετρελαίου το 2019 για τον CEO της Total - Τι είπε για Βενεζουέλα

tags :
«Ασταθής» η παγκόσμια αγορά πετρελαίου το 2019 για τον CEO της Total - Τι είπε για Βενεζουέλα
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι επενδυτές προχωρούν με προσοχή εν μέσω ανησυχιών για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας
Αβέβαιο είναι το 2019 για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου καθώς η επιβράδυνση της οικονομίας επηρεάζει και τη ζήτηση.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η εικόνα της προσφοράς, η οποία παραμένει ασαφής.
Ωστόσο, η προσφορά, οι κυρώσεις για τη βιομηχανία πετρελαίου του Ιράν και η πολιτική αναταραχή στη Βενεζουέλα δεν ανησυχούν τον CEO της Total, Patrick Pouyanné, ο οποίος μίλησε στο δίκτυο CNBC, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
«Ο κύριος κίνδυνος για την αγορά πετρελαίου είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, επειδή αυτή είναι η μεγάλη περιοχή παραγωγής όχι μόνο στη Σαουδική Αραβία αλλά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ. Επίσης, υπάρχουν το Ιράκ και το Ιράν που συνδέονται» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι: «Και είναι σαφές ότι τα γεγονότα του τελευταίου τετάρτου του έτους γύρω από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, τα οποία είναι τα δύο μεγάλα μπλοκ, ανησυχούν πολλούς ανθρώπους, οπότε υπάρχει καθαρός κίνδυνος. Σε αυτό το πλαίσιο δεν πρέπει να υποτιμώνται οι βασικοί παράγοντες, της προσφοράς και της ζήτησης. Η ζήτηση είναι ισχυρή, αλλά η προσφορά είναι επίσης πολύ ισχυρή με το σχιστόλιθο των ΗΠΑ».
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι επενδυτές προχωρούν με προσοχή εν μέσω ανησυχιών για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ιδιαίτερα για την επιβράδυνση της Κίνας. Η βραδύτερη ανάπτυξη συσχετίζεται με τη μείωση της ζήτησης πετρελαίου.
Οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις αγορές πετρελαίου, αν και οι πολυσυζητημένες κυρώσεις των ΗΠΑ για το Ιράν, που επιβλήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, απέτυχαν να επηρεάσουν σημαντικά τον παγκόσμιο εφοδιασμό, δεδομένου ότι χορηγήθηκαν αρκετές παρεκκλίσεις στις χώρες εισαγωγής πετρελαίου όπως η Ιαπωνία και η Ινδία, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν.
Τέλος, ο Patrick Pouyanné τόνισε ότι: «Καθοριστικό παράγοντα θα διαδραματίσουν οι δασμοί μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η μόνη λέξη επομένως που μπορώ να χρησιμοποιήσω για να περιγράψω την αγορά είναι η αστάθεια.
Ερωτηθείς για την επικρατούσα κατάσταση στη Βενεζουέλα – στην οποία διατηρεί 25ετή παρουσία η Total - , ο CEO του γαλλικού ομίλου ανέφερε ότι: «Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ίσως πολύ καλό νέο για τον λαό της Βενεζουέλας, αλλά η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Για να είμαι ειλικρινής, η κύρια προτεραιότητά μου τα τελευταία δύο, τρία χρόνια υπήρξε η ασφάλεια του προσωπικού μας και πραγματικά προβλήματα όπως την έλλειψη πρόσβασης σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης