Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Προς υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών απόψε 24/1 - Γραπτή δήλωση - παρέμβαση Καραμανλή

Προς υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών απόψε 24/1 - Γραπτή δήλωση - παρέμβαση Καραμανλή
Η μάχη σήμερα στην Βουλή
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η «μάχη» στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία ενδέχεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.
Ειδικότερα, οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και τα επιχειρήματά τους θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον της σημερινής διαδικασίας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Την ίδια στιγμή οι Σκοπιανοί ακόμη δεν έχουν ολοκληρώσει τις συνταγματικές αλλαγές και τροποποιήσεις καθώς σε ορισμένα εδάφια του Συντάγματος τους συνεχίζουν να αναφέρονται ως "Μακεδονία". 
Όμως η αλήθεια είναι ότι το 70% των Ελλήνων είναι ξεκάθαρα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και μόλις το 12% με 15% τάσσεται υπέρ της συμφωνίας για την αλλαγή του ονόματος σε Βόρειο Μακεδονία.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό η αξιωματική αντιπολίτευση έλαβε την απόφαση να μην καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ειδικότερα, η ΝΔ φαίνεται ότι λαμβάνει υπόψη πως η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία, οπότε το αποτέλεσμα της πρότασης μομφής θα είναι προεξοφλημένο. Άλλωστε μόλις την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Τέλος, και ενόψει των νομοθετημάτων που έπονται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να «κάψει» το χαρτί της ψήφου δυσπιστίας.
Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ σήμερα ετοιμάζεται για μια σκληρή μάχη στην οποία μάλιστα αναμένεται να λάβουν μέρος, πρώην πρόεδροι της παράταξης και πρωθυπουργοί της χώρας.
Από το στρατόπεδο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ετοιμάζονται για σκληρό σφυροκόπημα στην κυβέρνηση ενώ αξιωματούχοι της Πειραιώς δηλώνουν ότι στόχος της ΝΔ είναι να καταδείξει τις ευθύνες και ειδικά των πρόθυμων όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, βουλευτών που χάρη στις δικές τους ψήφους θα περάσει η συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή.
Στον αντίποδα η κυβέρνηση η οποία μέχρι την τελευταία στιγμή πίεζε τη ΝΔ και της πετούσε το «γάντι» να καταθέσει πρόταση μομφής, δείχνει να απολαμβάνει τα μπρος - πίσω της Πειραιώς.
Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως η ΝΔ βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση γιατί εκτιμούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε πως τον οδηγούσαν σε μια κοινοβουλευτική μάχη την οποία ξέρει πως θα χάσει.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο βρίσκονται εν αναμονή και όπως δηλώνουν, δεν αλλάζουν τον σχεδιασμό τους, δηλαδή την κύρωση της συμφωνίας απόψε τα μεσάνυχτα, με την πεποίθηση ότι αυτή θα περάσει με περισσότερους από 151 βουλευτές και μπορεί να φθάσει τους 154.

Για αδικαιολόγητη βιασύνη της κυβέρνησης όσον αφορά την επίλυση του «μακεδονικού» κάνει ο λόγο ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, σε γραπτή του δήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπου ασκεί σκληρή κριτική για τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου.

Πιο αναλυτική ο κ. Καραμανλής αναφέρει στη δήλωση του:

«Όπως έχω ήδη επισημάνει, η κα Μπακογιάννη έχει περιγράψει με ακρίβεια την πολιτική της τότε Κυβέρνησης, που οδήγησε στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
Απόφαση που προσέφερε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στη Χώρα μας, το οποίο δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε.
Η κριτική της Νέας Δημοκρατίας για την προκείμενη συμφωνία είναι ισχυρή και πλήρως τεκμηριωμένη.
Ιδίως μάλιστα όταν η όλη διαπραγμάτευση έγινε υπό όρους αδικαιολόγητης βιασύνης και όταν, προφανώς, άλλοι είναι εκείνοι που επείγονται για την διευθέτηση του θέματος.
Οπωσδήποτε όμως όχι η Ελλάδα.
Τέλος, όφειλε η Κυβέρνηση να σεβαστεί την ευαισθησία και να αφουγκραστεί τις εύλογες ανησυχίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά και να διαμορφώσει με δική της πρωτοβουλία συνθήκες στοιχειώδους εθνικής συνεννόησης.
Δεν είναι επιτρεπτό εθνικά θέματα τέτοιας σημασίας να οδηγούν σε οξύτητα που ευνοεί διχαστικό κλίμα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης