Διεθνή

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Βενεζουέλα - Κίνηση ανατροπής του Maduro από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Βενεζουέλα - Κίνηση ανατροπής του Maduro από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης

Ο Juan Guaido αναγνωρίσθηκε από τις ΗΠΑ  ως εκτελών χρέη προέδρου της χώρας

Kίνηση ανατροπής του προέδρου της Βενεζουέλα, N. Maduro βρίσκεται σε εξέλιξη από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Juan Guaido, τον οποίο οι ΗΠΑ αναγνώρισαν ήδη ως εκτελών χρέη προέδρου της χώρας.
Τις ΗΠΑ ακολούθησε ο πρόεδρος της Βραζιλιάς, ο ακροδεξιός J. Bolsonaro, καθώς και αρκετές ακόμα χώρες της Νότιας Αμερικής, αναγνωρίζοντας τον Guaido, ως εκτελών χρέη προέδρου.
Από την πλευρά του ο καρατομηθείς πρόεδρος Maduro κάλεσε τους πολίτες σε «μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση», λίγο μετά την αυτοανακήρυξη του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Juan Guaido, σε μεταβατικό πρόεδρο της χώρας και την αναγνώρισή του από τον D. Trump.
Ο κ. Guaido, επικεφαλής του Κογκρέσου, είχε διαμηνύσει πως είναι πρόθυμος να αναλάβει την προεδρία σε προσωρινή βάση μέχρι τη διενέργεια εκλογών.
Με ανακοίνωσή του, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλο το βάρος της οικονομικής και διπλωματικής δύναμης των ΗΠΑ για να ασκήσει πιέσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Βενεζουέλα» και ενθάρρυνε άλλες κυβερνήσεις στο δυτικό ημισφαίριο να αναγνωρίσουν επίσης τον Γκουαϊδό.
«Σήμερα, αναγνωρίζω επισήμως τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας J. Guaido ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση Trump.
Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση Trump, Καναδός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Οτάβα σχεδιάζει να αναγνωρίσει και αυτή με την σειρά της τον Guaido ως νέο πρόεδρο της χώρας.
Ο Luis Almagro, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών «συνεχάρη τον Guaido, τον σημερινό πρόεδρο της Βενεζουέλας».

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ζητά από τον Maduro να παραιτηθεί -Zητά τη στήριξη του στρατού της Βενεζουέλας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών M. Pompeo κάλεσε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας N. Maduro να παραιτηθεί και παρότρυνε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας της Λατινικής Αμερικής να στηρίξουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump αναγνώρισε τον Juan Guaido, ηγέτη αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης "προσωρινό πρόεδρο" της Βενεζουέλας.
Με ανακοίνωσή του ο Pompeo τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα στηρίξει τον Guaido καθώς θα συγκροτήσει μια μεταβατική κυβέρνηση και θα προετοιμάσει τη χώρα για εκλογές.
"Ο λαός της Βενεζουέλας υπέφερε αρκετά για πολύ μεγάλο διάστημα υπό την καταστροφική δικτατορία του N. Maduro", σημείωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
"Καλούμε τον Maduro να παραιτηθεί υπέρ ενός νόμιμου ηγέτη που αντανακλά τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας", πρόσθεσε.

Λευκός Οίκος: Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι αν ο Maduro ασκήσει βία ενάντια στην αντιπολίτευση

Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα τον πρόεδρο της Βενεζουέλας N. Maduro ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να εντείνει τις κυρώσεις στο πετρέλαιο, το χρυσό και να επιβάλει επιπλέον οικονομικές κυρώσεις, αν ασκηθεί βία ενάντια στην αντιπολίτευση της χώρας, διαμηνύοντας ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.
"Αν ο Maduro και οι φίλοι του επιλέξουν να απαντήσουν με βία - αν επιλέξουν να βλάψουν οποιοδήποτε μέλος της εθνοσυνέλευσης ή άλλους νόμιμους αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας βρίσκονται στο τραπέζι για τις ΗΠΑ αναφορικά με τις ενέργειες που θα λάβουν", τόνισε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Βραζιλία, Κολομβία, Παραγουάη και Χιλή ακολουθούν την απόφαση Ουάσινγκτον και αναγνωρίζουν τον Guaido προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας - Διαφωνεί το Μεξικό

Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Κολομβίας, της Παραγουάης, της Χιλής αναγνώρισαν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ακολουθώντας την απόφαση που έλαβε νωρίτερα σήμερα η Ουάσινγκτον.
Παράλληλα ο Luis Almagro, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών αναγνώρισε και «συνεχάρη τον Guaido, πρόεδρο της Βενεζουέλας».
Από την πλευρά του το Μεξικό, δια του εκπροσώπου του προέδρου της χώρας, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος του λαού της Βενεζουέλας για την εξεύρεση μιας δημοκρατικής λύσης.
Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση με ανακοίνωσή της τόνισε ότι θα παράσχει πολιτική και οικονομική στήριξη για την επιστροφή της γειτονικής της χώρας στη δημοκρατία.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας I. Duke και ο Χιλιανός πρόεδρος S. Pinera επίσης ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν τον Guaido πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Ο πρόεδρος της Παραγουάης M. Abdo με tweet του δήλωσε ότι εκείνος και η κυβέρνησή του θα στηρίξουν "την ελευθερία και τη δημοκρατία", στη χώρα που μαστίζεται από την κρίση.

Βίαιες ταραχές

Άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια λεηλασιών στο Σιουδάδ Μπολίβαρ, στην πολιτεία Μπολίβαρ (νότια), που συνορεύει με τη Βραζιλία, ανέφερε η αστυνομία.
Μεταξύ αυτών βρίσκεται ένας 30χρονος άνδρας.
Την ίδια ώρα, δεκάδες διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα άγαλμα του εκλιπόντος Σοσιαλιστή προέδρου H. Cavez (1999-2013) στην πόλη Σαν Φελίξ, επίσης στο κρατίδιο Μπολίβαρ.
Στις φωτογραφίες και τα βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνεται το μνημείο, το οποίο είχαν βανδαλίσει πέρυσι, να έχει τυλιχθεί στις φλόγες.
Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση απηύθυναν κάλεσμα για διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα, όπου το κλίμα είναι τεταμένο, δύο ημέρες μετά την καταστολή μιας στρατιωτικής εξέγερσης.
Πρόκειται για τις πρώτες κινητοποιήσεις στους δρόμους της χώρας μετά τις βίαιες διαδηλώσεις με 125 νεκρούς το 2017.
Έπειτα από κάλεσμα του Χουάν Γκουάιδο, του προέδρου του Κοινοβουλίου, οι αντίπαλοι του Σοσιαλιστή προέδρου N. Maduro θα αξιώσουν τη συγκρότηση μιας «μεταβατικής κυβέρνησης» και τη διοργάνωση νέων εκλογών.
Από την πλευρά του, οι υποστηρικτές της κυβέρνησης καλούν σε κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται, ενώ η χώρα ασφυκτικά από τη σοβαρότερη κρίση στην πρόσφατη ιστορία της.
Αυτή η κρίση μεταφράζεται σε ελλείψεις στα είδη διατροφής και τα φάρμακα, όπως και σε έναν υπερπληθωρισμό 10.000.000% για το 2019, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Χθες (22/1)οΟ Αμερικανός αντιπρόεδρος M. Pence με βιντεοσκοπημένο του μήνυμα στήριξης στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, ενθάρρυνε τους Βενεζουελάνους εκείνους που διαδηλώνουν ενάντια στον πρόεδρο N,. Maduro, υπογραμμίζοντας την αμερικανική στήριξη στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Juan Guaido.
Μιλώντας στα αγγλικά, χρησιμοποιώντας λίγες ισπανικές λέξεις και φράσεις, ο Πενς, που έχει επιτεθεί επανειλημμένα φραστικά στον Maduro, τον αποκάλεσε «δικτάτορα» που δεν κανένα νόμιμο δικαίωμα στην εξουσία.
«Εκ μέρους του προέδρου D. Trump και ολόκληρου του αμερικανικού λαού, επιτρέψτε με να σας εκφράσω την ακλόνητη στήριξη των ΗΠΑ, καθόσον εσείς, ο λαός της Βενεζουέλας, υψώνετε τη φωνή σας απαιτώντας ελευθερία», τόνισε ο Αμερικανικός αντιπρόεδρος, χαιρετώντας στα ισπανικά, λέγοντας «hola».
«Ο Maduro είναι ένας δικτάτορας ο οποίος δεν έχει νόμιμο δικαίωμα στην εξουσία.
Δεν κέρδισε ποτέ την εξουσία με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και διατηρεί τον έλεγχο της εξουσίας φυλακίζοντας οποιονδήποτε τολμά να του αντιτεθεί».
Ο Pence υπογρράμμισε εκ νέου την αμερικανική στήριξη στον Juan Guaido, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά νωρίτερα αυτό τον μήνα, και στην Εθνοσυνέλευση, της οποίας ηγείται, αποκαλώντας αυτήν «το τελευταίο ίχνος δημοκρατίας».
Συμπλήρωσε ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει την απόφαση Juan Guaido να διεκδικήσει τις εξουσίες του Σώματος, χαρακτηρίζοντας τον Μαδούρο έναν «σφετεριστή» και παρότρυνε τη συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης.
«Όπως θα ενώσετε αύριο τις φωνές σας για να ακουστούν, εκ μέρος τους αμερικανικού λαού, λέω σε εσάς, όλους τους καλούς ανθρώπους της Βενεζουέλας: estamos con ustedes (Είμαστε μαζί μας) », είπε ο Pence μιλώντας ισπανικά.
«Είμαστε μαζί μας, στεκόμαστε δίπλα σας και θα σταθούμε δίπλα σας μέχρις ότου αποκατασταθεί η δημοκρατία και ανακτήσετε αναφαίρετο δικαίωμα της ελευθερίας».
Στις 10 Ιανουαρίου ο πρόεδρος Maduro  ορκίστηκε για μια δεύτερη εξαετή θητεία στο ανώτατο αξίωμα της χώρας του, την οποία όμως δεν αναγνωρίζει η αντιπολίτευση, καθώς και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.
Επανειλημμένα η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει «παράνομη» την κυβέρνηση Μαδούρο, τονίζοντας ότι θα συνεργαστεί με κράτη της Λατινικής Αμερικής για να αποκατασταθεί «η αληθινή δημοκρατία» στη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης