Επικαιρότητα

«Μπρα ντε φερ» κυβέρνησης - θεσμών για την αύξηση στον κατώτατο μισθό

«Μπρα ντε φερ» κυβέρνησης - θεσμών για την αύξηση στον κατώτατο μισθό
Στην σημερινή 23/1 συνάντηση με το κουαρτέτο θα εξεταστούν δεσμεύσεις – μεταρρυθμίσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας
Βαριά πέφτει, στις σημερινές (23/1) διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, η σκιά του προβληματισμού που διατύπωσαν οι δανειστές για κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και για αύξηση του κατώτατου έως 7,5% στα 630 ευρώ.
Οι συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για το μείζον αυτό θέμα θα ξεκινήσουν σήμερα στις 11.30 το πρωί, ωστόσο η  διαπραγμάτευση θα έχει ανεβάσει νωρίτερα «στροφές» αφού στις 10 το πρωί θα προηγηθεί η συνάντηση για τις δικαστικές αποφάσεις.
Πρόκειται για ένα ζήτημα, που μετά τα «κόκκινα δάνεια», αποτελεί δεύτερη σοβαρή πηγή ανησυχίας για τους δανειστές λόγω του αυξημένου δημοσιονομικού  κινδύνου που ελλοχεύει για τον προϋπολογισμό και του στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα.   
Οι δικαστικές αποφάσεις που δεν έχουν ακόμη τελεδικήσει αφορούν τους μισθούς και τα δώρα που κόπηκαν στη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και εν ενεργεία δημόσιους υπαλλήλους.
Στις Βρυξέλλες παρακολουθούν διαρκώς το θέμα, ρωτώντας να μάθουν για τα ρίσκα και την «γραμμή άμυνας» που στήνει η ελληνική πλευρά σε περίπτωση που η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφασίσει την επαναφορά τους, ενώ το δικό τους ραντάρ έχουν στήσει και οι αγορές στις οποίες πολύ σύντομα θα απευθυνθεί η χώρα.
Στην σημερινή 23/1 συνάντηση με το κουαρτέτο θα εξεταστούν δεσμεύσεις – μεταρρυθμίσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας, όπως είναι η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με επιπλέον προσωπικό, αλλά και φορολογικές εκκρεμότητες δευτερεύουσας όμως σημασίας.    
Τη σκυτάλη θα πάρουν στη συνέχεια οι αλλαγές στα εργασιακά οι οποίες αποτελούν πρωτεύον ζήτημα για την κυβέρνηση που έχει μπροστά της τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, σε αντίθεση με τους δανειστές που θεωρούν τα «κόκκινα» δάνεια τα βαθιά νερά αυτής της αξιολόγησης.
Οι δανειστές συμφωνούν σε αύξηση έως 7% - 7,5% στα κατώτατα ημερομίσθια, θεωρώντας υπερβολή μία αναπροσαρμογή έως 10% που προτείνει η «επιτροπή σοφών» του υπουργείου Εργασίας.
Η χώρα έχει κόψει από τις 21 Αυγούστου του 2018 τις βαριές αλυσίδες των μνημονίων, οπότε τίποτα δεν εμποδίζει την ελληνική πλευρά να το κάνει.
Τη θετική διάσταση που θα έχει η αύξηση του κατώτατου μισθού επισήμαναν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου στους εκπροσώπους των θεσμών (Ε.Ε., ΕSM, EKT, ΔΝΤ) με τους οποίους συναντήθηκαν χθες στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του Ντέκλαν Κοστέλο.
Οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ υπογράμμισαν ότι η επικείμενη αύξηση θα συμβάλει τουλάχιστον στη μεταβολή της ψυχολογίας και θα παράσχει στις εμπορικές επιχειρήσεις μια μικρή αλλά πολύ αναγκαία ρευστότητα.
Παράλληλα, έθεσαν τις επιφυλάξεις τους για το θέμα του αυξημένου –σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες– μη μισθολογικού κόστους, το οποίο όπως είπαν πρέπει να μπει στην ατζέντα των θεμάτων που πρέπει να διευθετηθούν.
Αύριο οι συναντήσεις με τα υψηλόβαθμα στελέχη των πιστωτών θα επικεντρωθούν στα δημοσιονομικά.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης