Ηλεκτρισμός

Συγκοινωνούντα δοχεία η αποεπένδυση και οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας στις φετινές δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Συγκοινωνούντα δοχεία η αποεπένδυση και οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας στις φετινές δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Η επιτυχής έκβαση του διαγωνισμού περιορίζει την ποσότητα ρεύματος που θα υποχρεωθεί να διαθέσει η ΔΕΗ στους ανταγωνιστές της

Από τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης θα κριθούν οι ακριβείς ποσότητες ισχύος που η ΔΕΗ θα πρέπει να διαθέσει μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ στους ανταγωνιστές της.

Στη συμφωνία με τους πιστωτές υπάρχει σαφής σύνδεση των ΝΟΜΕ με την αποεπένδυση στο λιγνίτη, ενώ παράλληλα και βάσει της νομοθεσίας η ΡΑΕ θα πρέπει μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου να εγκρίνει απόφαση για τον επιμερισμό των επιπλέον ποσοτήτων που θα πρέπει να διαθέσει η ΔΕΗ λόγω των αποκλίσεων από τους δεσμευτικούς στόχους.
Οι ποσότητες αυτές ανέρχονται σε 520 MW τα οποία θα προστεθούν στα προγραμματισμένα 1.444 MW που θα διατεθούν σε τέσσερις δημοπρασίες μέσα στο 2019 και θα επιμεριστούν στις δύο πρώτες δημοπρασίες του έτους ισοδύναμα.

Το υπουργείο Ενέργειας προσδοκώντας θετικά αποτελέσματα από τον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες διαπραγματεύονταν με τα τεχνικά κλιμάκια την ακύρωση των πρόσθετων ποσοτήτων ΝΟΜΕ από τις αποκλίσεις και η ΡΑΕ ανέμενε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για να προχωρήσει στην οριστική της απόφαση.

Το υπουργείο διαβλέποντας προφανώς ότι ο διαγωνισμός οδηγείται σε ναυάγιο διαπραγματεύτηκε μία ακόμη παράταση την οποία και πήρε μεταφέροντας την ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών που εξέπνεε σήμερα (23/1) στις 12 το μεσημέρι για 14 ημέρες αργότερα.
Στο διάστημα αυτή από κοινού με τη ΔΕΗ θα επιδιώξει την με κάθε τρόπο διασφάλιση επιτυχίας του διαγωνισμού που σημαίνει έστω και μία προσφορά που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη ΔΕΗ ώστε να αποφύγει μια σειρά από τραγικές συνέπειες για την ίδια.

Ή πλειοδότης ή πρόσθετες ποσότητες

Με βάση τη συμφωνία με τους πιστωτές σε περίπτωση που υπάρξει πλειοδότης στο διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες τότε δεν ισχύει η υποχρέωση της δημοπράτησης πρόσθετων ποσοτήτων λόγω αποκλίσεων.
Επιπλέον, με την πλήρη μεταβίβαση των μονάδων στον νέο ιδιοκτήτη το ποσοστό της υποχρεωτικής δημοπράτησης ποσοτήτων για το σύνολο του 2019 μειώνεται από το 22% στο 13%.
Σε αντίθετη περίπτωση, το ποσοστό παραμένει στο 22%, ενώ η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να διαθέσει και τις ποσότητες των αποκλίσεων.
Ο κίνδυνος αυτός αποφεύχθη επί του παρόντος με την παράταση και θα επιδιωχθεί να αποφευχθεί διά παντός.
Όμως αυτό θα φανεί μετά τις 6 Φεβρουαρίου.
Η ΡΑΕ ωστόσο είναι εκ του νόμου υποχρεωμένη να βγάλει απόφαση για τον επιμερισμό των πρόσθετων ποσοτήτων μέχρι το τέλος του μήνα.
Για να μην συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.
Σε διαφορετική περίπτωση η ΔΕΗ δεν θα αποφύγει την διάθεση πρόσθετων ποσοτήτων ισχύος σε τρίτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης