Ηλεκτρισμός

Το παρασκήνιο της παράτασης για την πώληση των λιγνιτικών - Τα επίμαχα σημεία που θα κρίνουν το διαγωνισμό

Το παρασκήνιο της παράτασης για την πώληση των λιγνιτικών - Τα επίμαχα σημεία που θα κρίνουν το διαγωνισμό

Δεν αποκλείεται να επανέλθει το σενάριο του επιμερισμού με τη ΔΕΗ των κερδών ή ζημιών των μονάδων που θα πουληθούν στους ιδιώτες επενδυτές

Νέα παράταση έως τις 6 Φεβρουαρίου έδωσε τελικά η ΔΕΗ στο παρά πέντε της εκπνοής του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης, καθώς όπως φαίνεται οι υποψήφιοι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί και ζήτησαν χρόνο για να διαμορφώσουν τις προτάσεις τους.
Και τούτο παρά τα διάφορα μέτρα που έχουν ληφθεί για το ρετουσάρισμα της εικόνας των μονάδων και το κλίμα αισιοδοξίας που επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποψήφιοι αγοραστές συνεχίζουν να θεωρούν πως οι υπό πώληση μονάδες δύσκολα μπορούν να είναι βιώσιμες.
Μάλιστα ορισμένοι από τους συμμετέχοντες έχουν διαμηνύσει ότι αν κατέθεταν τελικώς προσφορά, αυτή θα περιείχε τις αιρέσεις και τους όρους που είχαν διατυπώσει και σε προηγούμενα στάδια της διαδικασίας, καθώς θεωρούν ότι το σχέδιο της Συμφωνίας Εξαγοράς Μετοχών (SPA) που έχει υιοθετήσει η ΔΕΗ δεν τους καλύπτει.
Άλλο επενδυτικό σχήμα φέρεται να δήλωσε ότι αν δεν δοθεί παράταση, προκειμένου να αρθούν οι αβεβαιότητες, δεν θα καταθέσει προσφορά.
Η ΔΕΗ, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Μανόλη Παναγιωτάκη, βρισκόταν το τελευταίο διάστημα σε διαπραγματεύσεις με τρεις επιχειρηματικούς ομίλους από τους πέντε που είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον.
Πρόκειται για  το επιχειρηματικό σχήμα της κινεζικής CHN Energy με τον όμιλο Κοπελούζου, τον όμιλο Μυτιληναίου και την τσεχική Seven με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Παραχωρήσεις για αποφυγή αποτυχίας του διαγωνισμού

Τις τελευταίες ημέρες η διοίκηση της ΔΕΗ εμφανιζόταν πιο αισιόδοξη για την έκβαση του διαγωνισμού λόγω των παρεμβάσεων που έγιναν για τη βελτίωση της εικόνας των υπό πώληση μονάδων, οποίες σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη έχουν γυρίσει στην κερδοφορία.
Στόχος ήταν να αποφευχθεί το σενάριο της αποτυχίας του διαγωνισμού που θα έβαζε στο τραπέζι των συζητήσεων με την Κομισιόν την πώληση των υδροηλεκτρικών.
Στο πλαίσιο αυτό καταργήθηκε το τέλος λιγνίτη, επεκτάθηκε το δικαίωμα εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου της Αχλάδας που τροφοδοτεί τη Μελίτη, εφαρμόστηκε πρόγραμμα εθελουσίας που μείωσε το προσωπικό των δυο εργοστασίων με κόστος που ανέλαβε η ΔΕΗ, έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να απορροφηθούν οι όποιες ζημίες και να παραδοθούν οι μονάδες «καθαρές», ενώ επιδιώχθηκε ανανέωση της σύμβασης προμήθειας της Μελίτης από το ορυχείο της Αχλάδας και μάλιστα σε τιμή χαμηλότερη από αυτή που «αγοράζει» σήμερα η ίδια η ΔΕΗ.   
Πάντως φαίνεται ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν κρίνονται επαρκείς από τους επενδυτές καθώς, έγκυρες πηγές δεν αποκλείουν από εδώ και πέρα να επανέλθουν στο τραπέζι παλαιότερες προτάσεις, όπως για παράδειγμα ο επιμερισμός με τη ΔΕΗ των κερδών - ζημιών των μονάδων που θα πουληθούν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Πρόκειται για αίτημα που είχε υποβληθεί από τους Τσέχους και φέρεται να έχει απορριφθεί από την Κομισιόν, παρότι ως πρακτική έχει εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες, χωρίς να εγείρει θέματα ανταγωνισμού.
Πάντως πέραν όλων αυτών, ανοιχτό θα παραμείνει το ζήτημα των ΑΔΙ, το σχέδιο των οποίων έχει προκοινοποιηθεί από το υπουργείο ΠΕΝ στην Κομισιόν αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει απάντηση με τις παρατηρήσεις της Επιτροπής ώστε να γίνει η οριστική κοινοποίηση.
Ωστόσο πρόκειται για εκκρεμότητα που δεν οφείλεται σε ολιγωρία της ΔΕΗ ή του ΥΠΕΝ, αλλά στις μακρόσυρτες διαδικασίες της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης