Ενέργεια

Νέα παράταση - Έως 6 Φεβρουαρίου 2019 οι δεσμευτικές προσφορές για τις λιγνιτικές μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη

Νέα παράταση - Έως 6 Φεβρουαρίου 2019 οι δεσμευτικές προσφορές για τις λιγνιτικές μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη

Οι προσφορές θα αξιολογηθούν με βάση και την εκτίμηση ανεξάρτητου εκτιμητή, ώστε στη συνέχεια το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ εντός του Φεβρουαρίου να προχωρήσει στην κατακύρωση

Νέα παράταση έως τις 6 Φεβρουαρίου 2019 έλαβε ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων  της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη. 
Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η ΔΕΗ η ημερομηνία υποβολής των προσφορών μετατίθεται για τις 6 Φεβρουαρίου προκειμένου να υπάρξει από την πλευρά των επενδυτών καλύτερη προετοιμασία με βάση τα νέα δεδομένα.
Η προθεσμία με βάση την τελευταία παράταση  έληγε αύριο Τετάρτη 23 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι.
Η διοίκηση της ΔΕΗ που όλο το προηγούμενο διάστημα κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ρετουσάρει την εικόνα των υπό πώληση λιγνιτικών μονάδων, εμφανίζεται πλέον αισιόδοξη ότι θα υπάρξουν περισσότερες από μια προσφορές και για τις δυο εταιρίες (Μελίτη και Μεγαλόπολη) και πλέον ελπίζει ότι το ύψος των προσφορών θα είναι τέτοιο που να διασφαλίζει τον ανταγωνισμό μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών αλλά να μπορεί να γίνει αποδεκτό. Με άλλα λόγια ελπίζει ότι δεν θα επιβεβαιωθούν τα σενάρια και η φημολογία του τελευταίου διαστήματος ότι οι υποψήφιοι επενδυτές θα γυρίσουν τελικώς την πλάτη στο διαγωνισμό. Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας χθες με δημοσιογράφους, ήταν για μια ακόμη φορά σιβυλλικός και περιορίστηκε να συστήσει υπομονή.  
Οι υποψήφιοι επενδυτές έλαβαν την προηγούμενη Παρασκευή (18/1) επιστολή της HSBC που λειτουργεί ως σύμβουλος της ΔΕΗ, με την οποία ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να αποστείλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους έως την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου.
Ωστόσο σήμερα το απόγευμα 22/1 αποφασίσθηκε να παραταθεί για περίπου δύο εβδομάδες  έως τις 6 Φεβρουαρίου η κατάθεση των προσφορών.
Εφόσον όλα εξελιχθούν όπως ελπίζει η διοίκηση της ΔΕΗ μετά και την νέα παράταση για την κατάθεση  των δεσμευτικών προσφορών οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν να υποβάλουν βελτιωμένες προσφορές λίγες μέρες αργότερα.
Οι προσφορές θα αξιολογηθούν με βάση και την εκτίμηση ανεξάρτητου εκτιμητή, ώστε στη συνέχεια το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ εντός του Φεβρουαρίου να προχωρήσει στην κατακύρωση.         
Όπως εκτίμησε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη θα συμμετάσχουν οι τρεις, από τους κατ΄αρχήν πέντε υποψήφιους επενδυτές.
Πρόκειται για την κινεζική CHN Energy  που συμμετέχει στο διαγωνισμό σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου, την τσεχική Seven Energy με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και την Μυτιληναίος.
Η αισιοδοξία που εκφράζεται από την πλευρά της ΔΕΗ εδράζεται μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο η διοίκηση της επιχείρησης όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησαν σε σειρά παρεμβάσεων για τη βελτίωση της εικόνας των υπό πώληση μονάδων, οποίες σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη έχουν γυρίσει πλέον στην κερδοφορία.
Στόχος ήταν να αποφευχθεί το σενάριο της αποτυχίας του διαγωνισμού που θα έβαζε στο τραπέζι των συζητήσεων με την Κομισιόν την πώληση των υδροηλεκτρικών. Στο πλαίσιο αυτό καταργήθηκε το τέλος λιγνίτη, επεκτάθηκε το δικαίωμα εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου της Αχλάδας που τροφοδοτεί τη Μελίτη, εφαρμόστηκε πρόγραμμα εθελουσίας που μείωσε το προσωπικό των δυο εργοστασίων με κόστος που ανέλαβε η ΔΕΗ, έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να απορροφηθούν οι όποιες ζημίες και να παραδοθούν οι μονάδες «καθαρές», ενώ επιδιώχθηκε ανανέωση της σύμβασης προμήθειας της Μελίτης από το ορυχείο της Αχλάδας και μάλιστα σε τιμή χαμηλότερη από αυτή που «αγοράζει» σήμερα η ίδια η ΔΕΗ.    
Πάντως πέραν όλων αυτών ανοιχτό θα παραμείνει το ζήτημα των ΑΔΙ, το σχέδιο των οποίων έχει προκοινοποιηθεί από το υπουργείο ΠΕΝ στην Κομισιόν αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει απάντηση με τις παρατηρήσεις της Επιτροπής ώστε να γίνει η οριστική κοινοποίηση. Ωστόσο πρόκειται για εκκρεμότητα  που δεν οφείλεται σε ολιγωρία της ΔΕΗ ή του ΥΠΕΝ, αλλά οφείλεται στις μακρόσυρτες διαδικασίες της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης