Στη Σκύρο το πρώτο «πράσινο σχολείο» με παγκόσμια σφραγίδα και διεθνή αναγνώριση

tags :
Στη Σκύρο το πρώτο «πράσινο σχολείο» με παγκόσμια σφραγίδα και διεθνή αναγνώριση
Η Σκύρος, μαζί με τη Φολέγανδρο είναι οι μοναδικοί ελληνικοί προορισμοί στη λίστα με τους κορυφαίους 100 «πράσινους» προορισμούς παγκοσμίως του «Green Destinations»
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλιακά συστήματα, συστήματα για την εξοικονόμηση νερού, αλλά και το πρώτο βιοκλιματικό γυμναστήριο σε νησί, εντάσσονται στον σχεδιασμό της ενεργειακής αναβάθμισης του γυμνασίου της Σκύρου, με στόχο να αποτελέσει το πρώτο «πράσινο» σχολείο που θα πληροί τα πιο αυστηρά διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα, όπως αυτά οριοθετούνται από το πρόγραμμα «Green Destinations», το οποίο υποστηρίζει προορισμούς ανά τον κόσμο να βελτιωθούν με βάση τα παγκόσμια κριτήρια και τους στόχους που αναγνωρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη.
Η Σκύρος, μαζί με τη Φολέγανδρο είναι οι μοναδικοί ελληνικοί προορισμοί στη λίστα με τους κορυφαίους 100 «πράσινους» προορισμούς παγκοσμίως του «Green Destinations», που παρουσιάστηκε το περασμένο φθινόπωρο και είναι κάτι το οποίο ο δήμος -φυσικά- δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτο.
«Η Σκύρος σταδιακά μετατρέπεται σε προορισμό-πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης που αξιοποιεί αρμονικά την πολιτιστική κληρονομιά και τον φυσικό της πλούτο, αναβαθμίζοντας παράλληλα το τουριστικό της προϊόν», τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σκύρου, Μίλτος Χατζηγιαννάκης.
Από την ενεργειακή αναβάθμιση όλου του νησιού, δε θα μπορούσε να λείπει το γυμνάσιο:
«Η δημιουργία του πράσινου σχολείου δεν αφορά μόνο στα κτίρια, αλλά αντιπροσωπεύει την αλλαγή νοοτροπίας για τη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης στους νέους ανθρώπους και ιδίως στους μαθητές», πρόσθεσε.
«Βασικός μας στόχος είναι να γίνει η Σκύρος μια περιοχή που θα προσφέρει επαγγελματικές ευκαιρίες αλλά και υψηλή ποιότητα ζωής για κάθε Σκυριανό που θέλει να ζήσει μόνιμα και να μεγαλώσει την οικογένειά του στο νησί.
Το νέο Γυμνάσιο εντάσσεται και σε αυτή την κατεύθυνση αφού οι εκπαιδευτικές συνθήκες αποτελούν βασικό κριτήριο για την επιλογή διαμονής σε έναν τόπο», ανέφερε ο κ. Χατζηγιαννάκης.
Το σχολείο αναμένεται να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βιοκλιματικές εφαρμογές - παθητικά και ενεργειακά ηλιακά συστήματα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συστήματα για την εξοικονόμηση νερού.
Παράλληλα, εντός του Γυμνασίου θα δημιουργηθεί και το πρώτο βιοκλιματικό γυμναστήριο σε νησί.
Ακόμη, προβλέπονται και περισσότερες αίθουσες, που θα καταστήσουν πιο άνετη τη φοίτηση των μαθητών, αλλά και νέοι λειτουργικοί και σύγχρονοι χώροι για δημιουργικές δραστηριότητες των μαθητών.
Όλα αυτά, θα γίνουν και με την αρωγή του ΕΣΠΑ, στο οποίο έχει ενταχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου.
Προηγήθηκε εκτενής διαβούλευση με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του νησιού, ενώ μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών, μέσα το επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη των εργασιών υλοποίησης του έργου.
Η ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει το επιστέγασμα της πολύμηνης και επίμονης προσπάθειας του δήμου για την εξασφάλιση ποιοτικότερων συνθηκών εκπαίδευσης στους μαθητές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης