Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Όλο και πιο θανατηφόρα τα κύματα των ωκεανών με το «χεράκι» της κλιματικής αλλαγής

Όλο και πιο θανατηφόρα τα κύματα των ωκεανών με το «χεράκι» της κλιματικής αλλαγής
Το 2017 ήταν η θερμότερη χρονιά για τους ωκεανούς του πλανήτη, κυρίως επειδή οι ωκεανοί απορροφούν το 90% της επιπλέον θερμότητας στην ατμόσφαιρα που παράγεται από τους ανθρώπους εξαιτίας των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου
Ντόμινο αρνητικών συνεπειών προκαλεί στο περιβάλλον η κλιματική αλλαγή. Όλο και μεγαλύτερη διάρκεια έχουν οι ξηρασίες, οι καταιγίδες θα γίνουν συχνότερες και πιο σοβαρές, ενώ τα επίπεδα της θάλασσας θα αυξηθούν.
Μέσα σε όλα αυτά προστίθενται και τα κύματα των ωκεανών τα οποία θα καταστούν πιο καταστροφικά και θανατηφόρα, σύμφωνα με νέα μελέτη που αναδημοσιεύει το Sustainability Times.
Ειδικότερα, τα ανώτερα στρώματα των ωκεανών επηρεάζονται από τα τοπικά μοτίβα του ανέμου, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζονται από τις διαφορές στη θερμοκρασία μεταξύ των διαφορετικών στρωμάτων του αέρα. Έτσι, καθώς συσσωρεύουμε αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και ζεσταίνουμε τον αέρα, ταυτόχρονα ενισχύουμε ορισμένα μοτίβα ανέμου και εξασθενίζουμε άλλα. Η καθαρή επίδραση στους ωκεανούς μας μεταφράζεται σε ισχυρότερους ανέμους που παράγουν ισχυρότερα κύματα.
«Για πρώτη φορά εντοπίσαμε ένα παγκόσμιο μήνυμα για την επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο κλίμα του κύματος», λέει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Borja G. Reguero, ερευνητής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Santa Cruz.
Στην πραγματικότητα, η ισχύς των κυμάτων έχει αυξηθεί παγκοσμίως κατά 0,4% ετησίως από το 1948 και η αύξηση αυτή συσχετίζεται με τις αυξανόμενες θερμοκρασίες της θάλασσας.
Το 2017 ήταν η θερμότερη χρονιά για τους ωκεανούς του πλανήτη, κυρίως επειδή οι ωκεανοί απορροφούν το 90% της επιπλέον θερμότητας στην ατμόσφαιρα που παράγεται από τους ανθρώπους εξαιτίας των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Οι ωκεανοί θερμαίνονται επίσης πιο αργά από τα δάση, τις ερήμους ή ακόμη και τον ίδιο τον αέρα: Αυτό σημαίνει ότι συνολικά και με την πάροδο του χρόνου, οι ωκεανοί έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να θερμαίνονται και να παραμένουν ζεστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εν ολίγοις, η επίδρασή μας στους ωκεανούς θα εμμένει για χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης