Ενέργεια

Περιορισμένες οι δυνατότητες μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, χωρίς αυξήσεις τιμολογίων η ΔΕΗ μέχρι τις εκλογές

Περιορισμένες οι δυνατότητες μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, χωρίς αυξήσεις τιμολογίων η ΔΕΗ μέχρι τις εκλογές

Θέμα της ΔΕΗ η μείωση της έκπτωσης του 15%

«Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ μέχρι τις εκλογές».
Την κατηγορηματική αυτή δήλωση επανέλαβε σήμερα ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης στο περιθώριο του συνεδρίου ECO Mobility που πραγματοποιείται στην Αίγλη του Ζαππείου.

Ο κ. Σταθάκης αναφερόμενος στη συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα περί μείωσης της έκπτωσης συνέπειας 15% της ΔΕΗ, επανέλαβε ότι πρόκειται για ζήτημα εμπορικής πολιτικής της ΔΕΗ στο οποίο δεν εμπλέκεται το υπουργείο.
Σε ότι αφορά την υιοθέτηση ρήτρας ρύπων, την οποία έχει ζητήσει η ΔΕΗ για να καλύψει το επιπλέον κόστος από την αύξηση των τιμών του CO2, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι ο μέσος όρος της τιμής των ρύπων το 2018 δεν ήταν υψηλός και ως εκ τούτου ακόμη και η υιοθέτηση της ρήτρας, δεν θα οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές των τιμών του ρεύματος για τους τελικούς καταναλωτές.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που προέρχονται από το υπουργείο, η προετοιμασία για την διαφοροποίηση των τιμών υπολογίζει τον βέλτιστο συνδυασμό μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ - επιβάρυνσης των τιΕΠΙΒΆΡΥΝΣΗς ΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΊΩΝ ΄ψστε να μην υπάρξει τελικά επιβάρυνση για τους καυταναλωτές.
Τέλος σχετικά με την προοπτική μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ ως αντισταθμίσματος στην αύξηση που θα προκύψει από την υιοθέτηση ρήτρας ρύπων, ο κ. Σταθάκης άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα γίνει.
Και τούτο διότι μετά τους τελευταίους υπολογισμούς το πλεόνασμα του λογαριασμού των ΑΠΕ φθάνει στα 80 εκατ. ευρώ και μετά την διατήρηση του "μαξιλαριού" ασφαλείας 70 εκατ. ευρώ περισσεύουν μόλις 10 εκατ. ευρώ που δεν θα οδηγούσαν σε ουσιαστική μείωση.
Εξάλλου η προβλεπόμενη αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ το 2019 φαίνεται ότι δεν επιτρέπει παρεμβάσεις στο ΕΤΜΕΑΡ.
Σε ότι αφορά τέλος το αίτημα της ΔΕΗ για αύξηση των τιμολογίων ώστε να αυξήσει τα λειτουργικά έσοδα και να αντλήσει επιπλέον δανεισμό από τις αγορές, ο υπουργός ΠΕΝ σημείωσε ότι η ΔΕΗ δεν έχει πρόβλημα άντλησης χρηματοδότησης αφού δανείζεται επαρκώς τόσο από την ΕΤΕΠ όσο και από την EBRD.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης