Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Η Τουρκία εξέδωσε Navtex με πραγματικά πυρά νότια της Κύπρου

Η Τουρκία εξέδωσε Navtex με πραγματικά πυρά νότια της Κύπρου
Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για παράτυπη navtex
Navtex για αεροναυτική άσκηση, με πραγματικά πυρά νοτίως της Κύπρου, εξέδωσε σήμερα η Άγκυρα.
Όπως αναφέρει το politis.com.cy, οι συντεταγμένες της τουρκικής navtex καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του οικοπέδου πέντε και σχετικά μικρό τμήμα του οικοπέδου έξι της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για παράτυπη navtex, αφού δεν έχει ζητηθεί η απαραίτητη έγκριση από την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν, όμως, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν παραβιάζεται οποιοδήποτε κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Και αυτό, γιατί η προβλεπόμενη άσκηση θα πραγματοποιηθεί εκτός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία τη συγκεκριμένη στιγμή, δεν προβαίνει σε οποιαδήποτε δραστηριότητα στην περιοχή είτε σε επίπεδο έρευνας είτε σε επίπεδο γεώτρησης.
Μετά την παράτυπη τουρκική navtex, η Λευκωσία εξέδωσε "antinavtex", με την οποία ενημερώνει ότι υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των ναυτιλομένων στην περιοχή.
Συγχρόνως με δεύτερη navtex η Τουρκία δέσμευσε περιοχές που εγκλωβίζουν το Καστελόριζο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, σε μια περιοχή η οποία έχει στοχοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες από την Τουρκία.
Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι τις επόμενες μέρες φτάνει το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας και θα ξεκινήσει γεώτρηση στην τουρκική ΑΟΖ και τις περιοχές στις οποίες "αδειοδοτήθηκε" η Τουρκία από το ψευδοκράτος. Αυτό ειπώθηκε από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστήριξε πως "η γεώτρηση θα ξεκινήσει όποιος και να πει, ό,τι και να πει".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης