Φυσικό Αέριο

Ποιά φορτία LNG έρχονται στη Ρεβυθούσα - Οι τιμές και οι ποσότητες που οι ΗΠΑ προμηθεύουν την Ευρώπη

Ποιά φορτία LNG έρχονται στη Ρεβυθούσα - Οι τιμές και οι ποσότητες που οι ΗΠΑ προμηθεύουν την Ευρώπη

ΔΕΠΑ και Μυτιληναίος έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν επάρκεια φυσικού αερίου με προγραμματισμένες και έκτακτες εισαγωγές

Αυξημένες ποσότητες LNG εισάγονται αυτή την περίοδο στην ελληνική αγορά προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση κυρίως για ηλεκτροπαραγωγή.
Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα αλλά και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης έχουν αυξήσει την κατανάλωση ηλεκτρισμού με τη ζήτηση στις ώρες αιχμής να ξεπερνάει τα 9.000 MW, αυξάνοντας παράλληλα και τις ανησυχίες για την ευστάθεια του ενεργειακού συστήματος. 
Με βάση αυτές τις εξελίξεις και προκειμένου να υπάρχει το απαραίτητο απόθεμα ασφαλείας, έως και τα μέσα Φεβρουαρίου πρόκειται να εισαχθούν σημαντικές ποσότητες LNG τόσο από τη ΔΕΠΑ όσο και από την εταιρία Μυτιληναίος, η οποία είναι η μόνη ιδιωτική εταιρία ηλεκτροπαραγωγής που τηρεί δικό της απόθεμα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.
Η ΔΕΠΑ, με δεδομένη και την κατεύθυνση που έχει δοθεί από την κυβέρνηση για εισαγωγή αμερικανικού LNG (ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης έχει μιλήσει στο Bloomberg για σταθερή τροφοδοσία της Ελλάδας με φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ), στο τέλος Δεκεμβρίου παρέλαβε από την Cheniere το πρώτο αμερικανικό φορτίο αερίου δυναμικότητας 165.000 κ.μ., ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την εισαγωγή ενός ακόμη αμερικανικού φορτίου πιθανώς έως το τέλος Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου.

Προγραμματισμένα και έκτακτα φορτία

Ταυτόχρονα η εταιρία έχει προχωρήσει σε έκτακτες εισαγωγές LNG από την γαλλική Total και την ιταλική ENI, πέραν των προγραμματισμένων φορτίων από την αλγερινή Sonatrach.
Συγκεκριμένα προκειμένου να αποτραπεί κάθε κίνδυνος τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς η ΔΕΠΑ παρέλαβε στις 15 Ιανουαρίου αλλά και χθες 21 Ιανουαρίου δυο φορτία από την Sonatrach δυναμικότητας 75.000 κ.μ. το κάθε ένα.
Την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένο να φθάσει στη Ρεβυθούσα ένα φορτίο 65.000 κ.μ. από την γαλλική Total δυναμικότητας 65.000 κμ. και θα ακολουθήσουν στις 8/2 και στις 15/2 δυο ακόμη φορτία από την ιταλική ΕΝΙ δυναμικότητας 70.000 κ.μ. το κάθε ένα.    
Η Μυτιληναίος από την πλευρά της και προκειμένου να διασφαλίσει το απόθεμα ασφαλείας για την κάλυψη των αναγκών της έχει προχωρήσει ήδη στην αγορά ενός φορτίου LNG την εισαγωγή του οποίου έχει κάνει αμερικανική εταιρία, ενώ στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να παραλάβει ένα δεύτερο φορτίο μεγάλης δυναμικότητας.
Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα φορτία δεν αφορούν αμερικανικό LNG, αλλά η εισαγωγή γίνεται από αμερικανική εταιρία.

Αυξανόμενη η διείσδυση αμερικανικού LNG στην ευρωπαϊκή αγορά

Όπως είναι γνωστό οι ΗΠΑ αποτελούν τον ανερχόμενο παίκτη στην αγορά LNG με προοπτική μάλιστα στις αρχές του 2020 να αναδειχθούν στον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο μετά την Αυστραλία και το Κατάρ, ενώ δεν αποκλείεται λίγα χρόνια αργότερα να καταλάβουν και την πρώτη θέση, εάν βέβαια υλοποιηθούν οι δεκάδες επενδύσεις κατασκευής εξαγωγικών τέρμιναλ αερίου που σχεδιάζονται.
Το 2018 ήταν μία χρονιά καθοριστική για τις εξαγωγές αμερικανικού LNG στην Ευρώπη, μετά τη συμφωνία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για την αύξηση των αμερικανικών εισαγωγών LNG στην ΕΕ με παράλληλη δέσμευση των δύο μερών να εργαστούν για να υπάρχουν μηδενικά τέλη και δασμοί, μηδενικές επιβαρύνσεις άλλου τύπου που δεν σχετίζονται με τις ταρίφες και μηδενικές επιχορηγήσεις.
Το 2017 το αμερικανικό αέριο κάλυψε το 4% του LNG που προμηθεύτηκε η Ευρώπη ή το 0,5% της συνολικής ζήτησης αερίου της ΕΕ. 
Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική αύξηση τόσο για το 2018 όσο και το 2019, αλλά και τα επόμενα χρόνια που ακολουθούν.
Συνολικά, οι ποσότητες LNG που προμηθεύτηκε η Ευρώπη το 2017 αντιστοιχούσαν στο 14% των συνολικών αμερικανικών εξαγωγών αερίου κατά τη χρονιά αυτή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, το δεκάμηνο από 1/1/2018 ως τις 31 Οκτωβρίου 2018, επτά ευρωπαϊκές χώρες εισήγαγαν αμερικανικό LNG και συγκεκριμένα η Γαλλία, η  Ιταλία, η  Μάλτα, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η  Βρετανία.
Από τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, εισαγωγές πραγματοποίησαν επίσης η Τουρκία και το Ισραήλ, ενώ η Γερμανία, που βρίσκεται σε διαμάχη με τις ΗΠΑ για τον αγωγό Nord Stream II, έχει ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσει εγκαταστάσεις υποδοχής και επαναεριοποίησης υγροποιημένου αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, για την εισαγωγή αμερικανικού LNG.
Η μέση τιμή εξαγωγής του αμερικανικού LNG σε όλες τις αγορές όπου κατευθύνεται διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ στα 4,92 δολάρια/ χίλια κυβικά πόδια, έναντι 4,78 δολάρια/χίλια κυβικά πόδια τον Σεπτέμβριο.
Ανάλογα με το φορτίο, την ποσότητα και τη χώρα προορισμού πάντως παρατηρούνται μεγάλες διαφορές με τις Μπαχάμες π.χ. να αγοράζουν αμερικανικό φορτίο τον Οκτώβριο στα 10,39 δολάρια ανά χίλια κυβικά πόδια και τη Κίνα στα 3,61 δολάρια.
Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία αγόρασαν στα 6,72 δολάρια, ενώ η Ισπανία στα 3,48 δολάρια, η Τουρκία στα 3,61 δολάρια και η Βρετανία στα 5,13 δολάρια ανά χίλια κυβικά πόδια.
Οι τιμές που αγόρασε η Ελλάδα δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης