Σε κλίμα έντασης η συνεδρίαση της Επιτροπής για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Στις 24/1 η ψηφοφορία

Σε κλίμα έντασης η συνεδρίαση της Επιτροπής για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Στις 24/1 η ψηφοφορία
Για παράνομη σύσταση της Επιτροπής έκανε λόγο ο Πάνος Καμμένος
Έντονες αντεγκλίσεις, προσωρινή διακοπή και ευθεία επίθεση ενάντια τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη Συμφωνία των Πρεσπών, επικρατούν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδριάζει προκειμένου να εγκρίνει ή όχι την εν λόγω συμφωνία.
Η έγκριση θεωρείται βέβαιη με δεδομένο ότι «επικρατεί» πλειοψηφία της κυβέρνησης, μετα την προσθήκη στα μέλη της επιτροπής -ύστερα από κλήρωση- των κ.κ. Δανέλλη και Μαυρωτά, οι οποίοι έχουν ταχθεί και δημοσίως υπέρ της επικύρωσης της συμφωνίας.
"Θα πρέπει να δοθεί κάθε δυνατότητα στην πλήρη διερεύνηση του ζητήματος.  
Ζητώ να υπάρξει στη διάθεση των βουλευτών εφόσον υφίσταται ή να διευκρινιστεί ότι δεν υφίσταται το σύνολο του κειμένου του Συντάγματος της γειτονικής χώρας. Να διαπιστώοσυν οι βουλευτές αν συνάδουν οι τροποποιήσεις με το κείμενο.  
Αν δεν υπάρχει να συνεκτιμηθεί και αυτό
Το δεύτερο κείμενο το οποίο είναι απαραίτητο να ληφθεί υπ’όψιν είναι η επιστολή του πρώην ΥΠΕΞ στον Πρωθυπουργό. Να κληθεί και να δεχθεί ερωτήσεις ο κ. Κοτζιάς" είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας σημείωσε μάλιστα ότι έχει καταγραφεί ήδη παραβίαση του κειμένου της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς  προβλέπεται ότι η αλλαγή του Συντάγματος θα τεθεί σε ισχύ μόνο εφόσον κυρωθεί η Συμφωνία από την Ελλάδα.
" Η παρουσία του κ. Κοτζιά είναι απαραίτητη" είπε ο κ. Δένδιας.
"Παράνομη" χαρακτήρισε την επιτροπή ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ υποστήριξε ότι η διαδικασία καθορισμού των ανεξαρτήτων βουλευτών είναι παράνομη και υποκρύπτει μεθόδευση.
"Δεν επιτρέπεται στην επιτροπή να ξεκινήσουμε τη συνεδρίαση με υπόννοια μεθόδευσης.  
Υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας.
Το κείμενο το οποίο καλούμαστε να συζητήσουμε δεν περιλαμβάνει τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο της ίδιας της συμβάσεως όπως έχει την υποχρέωση να έχει καταθέσει στο προεδρείο της Βουλής ο αρμόδιος Υπουργός" είπε ο κ. Καμμένος επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές στο κείμενο στις δύο γλώσσες.
Το σύνολο του κειμένου του Συντάγματος της γειτονικής χώρας αλλά και των εφαρμοστικών νόμων ζήτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
"Μόνο έτσι θα δούμε πόσες φορές γίνεται αναφορά σε μακεδονικό λαό" είπε.
Αρνητικός στην κατάθεση της επιστολής Κοτζιά εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης: "Αυτό που εζητήθη είναι η επιστολή παραίτησης του πρώην ΥΠ.ΕΞ. Έχει δοθεί σαφέστατη πολιτική απάντηση.
Η επιστολή είναι προσωπική.
Δεν είναι πολιτικό κείμενο.
Η κυβέρνηση έχει συνέχεια. Ο ΥΠΕΞ είναι εδώ. Δεν θα κάνουμε πολιτική με προσωπικές επιστολές" είπε.
"Τα πολιτικά ζητήματα λύνονται πολιτικά και όχι με διαδικαστικά κόλπα που κάνει και η Ν.Δ και έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση.
Εδώ πρόκειται για ένα κορυφαίο πολιτικό ζήτημα και ο καθένας θα τοποθετηθεί πολιτικα.
Βρείτε τα με τους φίλους σας τους Νατοϊκούς.
Αυτοί δεν σας έβαλαν;
Εκεί κιχ δεν βγάζει κανένας" είπε ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ.

Κουμουτσάκος: Εθνικά επιζήμια η Συμφωνία των Πρεσπών - Πατριωτικό καθήκον το «όχι»

Ως πατριωτικό χαρακτήρισε το «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.
Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο «είναι  μια ιστορική συνεδρίαση πράγματι, διότι ειδικά σε ένα μείζον θέμα εξωτερικής πολιτικής, η ιστορία άνοιξε τα βιβλία της και θα καταγράψει εκείνους που θα πουν το επιζήμιο 'ναι' και αυτούς που με συναίσθηση θα πουν το πατριωτικό 'όχι'».
Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για συμφωνία απόλυτα επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, και κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι χωρίς καμία συναίνεση και κρατώντας στο σκοτάδι τις πολιτικές δυνάμεις κατά τη διαπραγμάτευση, υπέγραψε ό,τι δεν δέχθηκαν διαχρονικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί δεν κάλυπταν τις εθνικές επιδιώξεις που ήταν:

- Να μην μονοπωλήσει οποιοσδήποτε άλλος την ταυτότητα και το σύνολο της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας.
- Να μη μπορεί οποιοδήποτε άλλο μέρος να εμφανιστεί σαν νόμιμος, νομιμοποιημένος ή νομιμοφανής διεκδικητής της πολιτιστικής και/ή της εδαφικής υπόστασης της Μακεδονίας που αποτελεί τμήμα της ελληνικής επικράτειας.
- Να μην διαμορφωθούν προϋποθέσεις έγερσης ζητήματος ή δημιουργίας «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα.

Καμμένος: Η διαδικασία ορισμού των ανεξάρτητων βουλευτών είναι παράνομη

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και επί της διαδικασίας ήγειρε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, που συζητά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν μπορεί να δέχεται οδηγίες από την κυβέρνηση.
Η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη, όσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Η διαδικασία που ακολούθησε ο πρόεδρος της Βουλής είναι εκτός Κανονισμού της Βουλής.
Σήμερα το πρωί διαλύθηκε η ΚΟ ενός κόμματος εξαιτίας της σύνθεσης της Επιτροπής και κινδυνεύουν και άλλα κόμματα διότι γίνονται μεταγραφές για να περάσει ή να μην περάσει η Συμφωνία.
Δεν μπορεί να ξεκινάμε έτσι μια σοβαρή συζήτηση.
Η διαδικασία ορισμού των ανεξάρτητων βουλευτών είναι παράνομη.
Έπρεπε να έχει σταλεί επιστολή στους ανεξάρτητους βουλευτές και εκείνοι να ορίσουν τους εκπροσώπους τους.
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές εκλέγουν εκείνους που θα εκπροσωπούνται, αν δεν μπορούν να ορίσουν τότε γίνεται κλήρωση, όχι όπως έγινε κλήρωση στο γραφείο του προέδρου της Βουλής» ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Ξυδάκης: Θα υπερασπιστούμε και τη δημοκρατία και το κοινοβούλιο και τις ιστορικές μας ευθύνες

«Εδώ θα υπερασπιστούμε και τη δημοκρατία και το κοινοβούλιο και τις ιστορικές ευθύνες», ανέφερε κατά τη συζήτηση της συμφωνίας των Πρεσπών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης και υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί πλαίσιο συνταγματικότητας και δημοκρατίας και κλίμα νηφαλιότητας και ιστορικής ευθύνης.
«Είναι ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου να μην παρασυρθούμε από την εμπρηστική διάθεση των αρνητών της δημοκρατίας και των υμνητών του Γκέμπελς», είπε ο Νίκος Ξυδάκης.

Λοβέρδος: Να κατατεθεί το κείμενο του Συντάγματος της FYROM, η ρηματική διακοίνωση και η επιστολή παραίτησης Κοτζιά

Την κατάθεση του κειμένου του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και των συνταγματικών νόμων (εφαρμοστικοί νόμοι) όπως διαμορφώθηκαν μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης των Σκοπίων, ως προαπαιτούμενα να μπει η Επιτροπή στο θέμα, έθεσε εκ μέρους της ΔΗΣΥ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος.
Επίσης, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε απάντηση εκ μέρους του κ. Κατρούγκαλου γιατί παραβιάστηκε το άρθρο 2 παρ. 4 της Συμφωνίας των Πρεσπών και δεν είναι ταυτόχρονα σήμερα εδώ και το πρωτόκολλο προσχωρήσεως της FYROM στο ΝΑΤΟ.

Κατρούγκαλος: Απόλυτα νόμιμη η σύνθεση της Επιτροπής - Η αντιπολίτευση αναζητά προφάσεις

Ως απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τους κανονισμούς χαρακτήρισε τη σύνθεση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας κατά τη συνεδρίαση της εν λόγω επιτροπής.
Όπως τόνισε «Προφάσεις εν αμαρτίαις είναι τα θέματα που έθεσαν επί της διαδικασίας συζήτησης της Συνθήκης των Πρεσπών στην Επιτροπή, οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ενώ κατέθεσε τη ρηματική διακοίνωση στα ελληνικά και στα αγγλικά, όπως και ζητήθηκε.
«Εμείς ένα πράγμα θέλουμε.
Να συζητήσουμε στην Ολομέλεια, όπου ο ελληνικός λαός θέλει να ακούσει από εμάς επιχειρήματα.
Όποιος θέλει να ματαιώσει τη συζήτηση αυτή, δεν είναι απλώς εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, που όλοι δικαιούνται να είναι με επιχειρήματα κι όχι με κραυγές, είναι εναντίον της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
Εξήγησε δε ότι σε κάθε περίπτωση η ρηματική ανακοίνωση του γειτονικού κράτους, μας εξασφαλίζει απολύτως από πλευράς εγγυήσεων του διεθνούς δικαίου, «διότι βάσει του άρθρου 27 της Συνθήκης της Βιέννης δεν μπορείς να προβάλλεις λόγο που ανάγεται στο εθνικό σου δίκαιο για να αναιρέσεις υποχρέωσή σου που απορρέει από διεθνή συνθήκη, όπως είναι η Συνθήκη των Πρεσπών».

Απάντηση Βούτση για τις επιθέσεις που δέχθηκε

Απάντηση σε όποιους τον κατηγόρησαν ότι δεν σέβεται τον κανονισμό της Βουλής, με αφορμή τη σύνθεση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων που συζητά τη Συμφωνία των Πρεσπών, έδωσε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Όπως τόνισε «Δεν δέχομαι πατερναλιστικές επισημάνσεις και κραυγές ότι δήθεν γίνεται πραξικόπημα».
Παρεμβαίνω διότι ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ποιοι σέβονται τη δημοκρατία, το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Δεν δέχομαι πατερναλιστικές διαδικαστικές επισημάνεις ούτε δέχομαι τη ρητορική που επί μέρες υφίσταμαι περί πραξικοπημάτων, περί μεθοδεύσεων κλπ.
Όταν μάλιστα όλα αυτά είναι αναπόδεικτα αλλά προβάλλονται μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων».
Απευθυνόμενος δε προς τη Χρυσή Αυγή αλλά και στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε: «Πιστεύω πως δεν υπάρχει ίχνος σκιάς περί μεθοδεύσεων και πραξικοπήματος.
Λυπάμαι που χρειάστηκε να έρθω στην Επιτροπή να τα πω αυτά.
Είμαι υποχρεωμένος να κάνω το παν για να προχωρήσουμε στην ουσία της διαδικασίας.
Σταματήστε τις αντιμαχίες περί όνου σκιάς. Το λέω και σε εσάς κύριε πρόεδρε που η σχέση μας έχει διαταραχθεί».
Ο Νίκος Βούτσης ενημέρωσε την Επιτροπή για τη διαδικασία με την οποία συμμετέχουν στη συνεδρίαση οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς.
Ενημέρωσε δηλαδή ότι είναι οι δύο από τρεις ανεξάρτητους βουλευτές, μαζί με τον Γρηγόρη Ψαριανό, που εξέφρασαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην Επιτροπή και αναδείχθηκαν μετά από κλήρωση.
Ο κ. Βούτσης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έπρεπε να αποστείλει επιστολή στο σύνολο των ανεξάρτητων βουλευτών, καθώς εκείνοι είναι από καιρού ανεξάρτητοι και έχουν ήδη τοποθετηθεί σε Επιτροπές.
Μάλιστα ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι κατά ευρύτατη πλειοψηφία κρίθηκε στη Διάσκεψη πως οι αλλαγές στη σύνθεση της Επιτροπής δεν μπορεί να αφορούν τους «παλαιούς ανεξάρτητους βουλευτές και έχουν πάρει τις θέσεις τους σε διάφορες επιτροπές».
Η Διάσκεψη των Προέδρων δε έγινε παρουσία του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου, ενώ η κλήρωση έγινε δια χειρός του Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Κώστα Τσιάρα.
Για την κλήρωση οι μόνοι βουλευτές, από τους προσφάτως ανεξαρτητοποιηθέντες, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στην Επιτροπή Εξωτερικών και 'Άμυνας ήταν οι κ.κ. Σπύρος Δανέλλης, Γιώργος Μαυρωτάς και Γρηγόρης Ψαριανός.
Ο πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι τα πρακτικά της Διάσκεψης των Προέδρων είναι στη διάθεση όσων εκπροσώπων κομμάτων τα ζητήσουν.

Έντονες διαβουλεύσεις - Υποχώρηση Βούτση - Στις 24/1 η ψηφοφορία

Όπισθεν ολοταχώς από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τον ορισμό του Σπύρου Δανέλλη στην Επιτροπή Εξωτερικών που θα εξετάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, δέχθηκε να γίνει η επιλογή των νέων μελών με κλήρωση.
Όπως προέκυψε από την κλήρωση, οι κ.κ. Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς, θετικά διακείμενοι στη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι τελικά οι ανεξάρτητοι βουλευτές που θα μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας της Βουλής.
Οι κ.κ. Σπ. Δανέλλης και Γ. Μαυρωτάς μαζί με τον Δ. Καμμένο (σ.σ. ήταν ήδη μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και 'Αμυνας), ανεβάζουν στους τρεις τον αριθμό των ανεξάρτητων βουλευτών.
Ενδιαφέρον για συμμετοχή στην Επιτροπή είχε εκδηλώσει και ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός αλλά δεν κληρώθηκε.
Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία για θετική εισήγηση από την Επιτροπή σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να εισηχθή προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Βούτσης: Με άνεση χρόνου η συζήτηση

«Ουδείς θέλει οποιονδήποτε περιορισμό στη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και συζήτησής της» δήλωσε, μετά το πέρας της Διάσκεψης των Προέδρων, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Όπως ανέφερε ο κ. Βούτσης, «"η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε ότι θα υπάρξουν δύο ημέρες συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, θα ακολουθήσει υποβολή έκθεσης της Επιτροπής και την Τετάρτη και Πέμπτη θα γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία θα ξεκινάει στις 10 το πρωί και θα προχωρά όσο χρειαστεί.
Θα είναι μια διαδικασία τεσσάρων ημερών και με τρόπο που θα δώσει την ευχέρεια να μιλήσουν όσοι βουλευτές εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών».
Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι ομοφώνως, πλην της Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά (ΑΝΕΛ) και του κ. Χρήστου Παππά (Χρυσή Αυγή), στη Διάσκεψη των Προέδρων όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν και επαναβεβαίωσαν το Σύνταγμα, ότι δηλαδή το όργανο που νομοθετεί στη Βουλή είναι η Ολομέλεια.
«Η Επιτροπή είναι γνωμοδοτική.
Άρα οποιαδήποτε σπουδαιολόγηση και προκατάληψη γύρω από αυτό το θέμα έχει σημασία μικρότερη από αυτήν που μπορεί κάποιος να δώσει.
Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της Επιτροπής, αυτό δεν πρόκειται να ανακόψει τη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια και να εμποδίσει να ληφθεί απόφαση από την πλειοψηφία των βουλευτών» υπογράμμισε.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου πότε η Βουλή αναμένει να κατατεθεί το πρωτόκολλο για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο κ. Βούτσης απάντησε ότι αυτό είναι ζήτημα που το γνωρίζουν η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών και ο γγ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ.


Διάσκεψη των Προέδρων: Την Πέμπτη 24/1 η ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Δύο ημέρες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας και δύο ημέρες στην Ολομέλεια θα διαρκέσει η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.
Η Συμφωνία των Πρεσπών θα συζητηθεί σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη και την Πέμπτη, με συνεδριάσεις που θα ανοίγουν στις 10:00 το πρωί και θα κλείνουν στις 02:00 τα ξημερώματα.

Τι ορίζει ο κανονισμός της Βουλής

 Ο κ. Δανέλλης τοποθετείται στην Επιτροπή με βάση το άρθρο 31 παρ. 3 και 5 του Κανονισμού της Βουλής σε συνδυασμό με το άρθρο 29 παρ.5 του Κανονισμού.
Το άρθρο 31 παρ. 3 και 5 του Κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι «ο πρόεδρoς της Boυλής συγκρoτεί τις επιτρoπές, ανάλoγα με τη δύναμη των Koινoβoυλευτικών Oμάδων και των ανεξαρτήτων, με ανάλoγη εφαρμoγή των διατάξεων τoυ άρθρoυ 29 παρ. 5 τoυ Kανoνισμoύ» και ότι «για να εξασφαλίζεται η συμμετoχή όλων των βoυλευτών και να διατηρείται η κατ' αναλoγία εκπρoσώπηση όλων των Koινoβoυλευτικών Oμάδων στις επιτρoπές μπoρεί να αυξoμειώνεται o αριθμός των μελών κάθε επιτρoπής με απόφαση τoυ πρoέδρoυ της Boυλής, χωρίς να θίγεται, σε κάθε επιτροπή, η απόλυτη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή».
Οι σχετικές αποφάσεις του προέδρου της Βουλής αναρτήθηκαν στην κοινοβουλευτική διαφάνεια.

www.worldenergynews.gr

worldenergynews.gr