Διεθνή

Εκπρόσωπος May: Η συμφωνία για το Brexit πρέπει να αλλάξει για να περάσει από το κοινοβούλιο

tags :
Εκπρόσωπος May: Η συμφωνία για το Brexit πρέπει να αλλάξει για να περάσει από το κοινοβούλιο
Η Theresa May θα πρέπει να αλλάξει τη συμφωνία της για το Brexit, εάν θέλει να κερδίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου, δήλωσε ο εκπρόσωπoς της Βρετανίδας πρωθυπουργού
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, θα πρέπει να αλλάξει τη συμφωνία της για το Brexit, εάν θέλει να κερδίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα (21/1/2019) ο εκπρόσωπός της, προσθέτοντας ότι η συζήτηση με τους βουλευτές σχετικά με τις απαιτούμενες αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα να ενημερώσει τους βουλευτές για το «Plan B» της για το Brexit, μετά την απόρριψη της αρχικής συμφωνίας της από το βρετανικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα.
Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι θα διεξαχθεί νέα ψηφοφορία στη Βουλή όταν η κυβέρνηση πιστέψει ότι θα μπορέσει να κερδίσει.
Ο ίδιος τόνισε ότι η May ήταν ξεκάθαρη ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019, ενώ πρόσθεσε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν διαταραχές στο ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία, αν και τόνισε ότι η ίδια εργάζεται για να μειωθούν αυτές στο ελάχιστο.
Χθες, η May είχε τηλεδιάσκεψη με τα μέλη του υπουργικού της Συμβουλίου από την κατοικία της στο Τσέκερς, που διήρκεσε περίπου 90 λεπτά, κατά την οποία έκανε γνωστό ότι θα προσπαθήσει εκ νέου να βρει αποδεκτές αλλαγές όσον αφορά στη διευθέτηση του λεγόμενου «backstop» (σ.σ. της δικλείδας ασφαλείας για την αποφυγή «σκληρών» ιρλανδικών συνόρων) χωρίς να επεκταθεί αναλυτικά σε λεπτομέρειες.
Πάντως, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το ευρύτερο σκεπτικό είναι να φέρει σε συμφωνία τους βουλευτές του κόμματος της - και να προσπαθήσει να κρατήσει την συνοχή των Τόρις - αλλά και το μικρό βορειο-ιρλανδικό κόμμα DUP, που στηρίζει τους Συντηρητικούς στο κοινοβούλιο.
Επίσης, κατηγόρησε τον ηγέτη του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, Jeremy Corby, για την αποτυχία των διακομματικών συνομιλιών, επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αυτές.
Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η May δεν πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα στο κοινοβούλιο καμία ουσιαστική αλλαγή ως δεύτερο σχέδιο για την έξοδο, αντίθετα θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους ευρωσκεπτικιστές για το ιρλανδικό σύνορο.
Ο πρώην υπουργός για το Brexit, Dominic Raab, σε συνέντευξή του σε εκπομπή του Sky, κάλεσε τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να αποκλείσει το ενδεχόμενο παράτασης του Άρθρου 50 και να επιστρέψει στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ζητήσει σημαντικές βελτιώσεις στην συμφωνία για την αποχώρηση, αλλά προηγουμένως να αλλάξει την ομάδα των διαπραγματευτών της.
Στο μεταξύ, μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες (Toyota, Honda, Bentley) ανησυχούν για τις πολιτικές εξελίξεις και αναζητούν νέες ρυθμίσεις στην ΕΕ, μετά την καταψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης από το κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Guardian», η Vauxhall και η BMW έχουν μπει στη λίστα των μεγάλων κατασκευαστών που άρχισαν να δημιουργούν αποθέματα προκειμένου να καλύψουν τουλάχιστον το πρώτο διάστημα αναστολής της ομαλής λειτουργίας στα σύνορα, μετά την αποχώρηση στις 29 Μαρτίου.
Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι όλα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στη Βρετανία και την ΕΕ θα πρέπει να αποκτήσουν «έγκριση τύπου» από τις ρυθμιστικές αρχές, καθώς σύμφωνα με προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις αυτοκινητοβιομηχανίες, η σημερινή έγκριση που παρέχει η βρετανική Υπηρεσία Πιστοποίησης Οχημάτων θα πάψει να ισχύει μετά το Brexit.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης