Χρηματιστήριο

H έκδοση 5ετούς στο 3,65% αντί 4,95% ή 4,625% μετά τις Πρέσπες (25/1) και APS (Ιταλικό μοντέλο για τα NPLs) 28/1

H έκδοση 5ετούς στο 3,65% αντί 4,95% ή 4,625% μετά τις Πρέσπες (25/1) και APS (Ιταλικό μοντέλο για τα NPLs) 28/1
Οι αμερικανοί στηρίζουν τον Τσίπρα λόγω των Πρεσπών, ωστόσο για τις αναβαθμίσεις απαιτούνται σοβαρά οικονομικά κίνητρα
Μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών για το Μακεδονικό έως 25 Ιανουαρίου και τις ανακοινώσεις για το APS το Ιταλικό μοντέλο για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων έως 28 Ιανουαρίου 2019 θα προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο στην έκδοση 5ετούς ομόλογου με στόχο να αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ.
Με βάση τον σχεδιασμό η συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρωθεί – υπάρχει η πλειοψηφία των 153 ή 154 βουλευτών – έως τις 25 Ιανουαρίου 2019.
Λογικά έως το τέλος Ιανουαρίου 2019 θα ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση ότι καταθέτει επίσημα στον SSM και στην ΕΚΤ το APS (Asset Protection Sheme) ή Ιταλικό μοντέλο για την μείωση των προβληματικών δανείων.
Με βάση αυτό τον σχεδιασμό ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για την έκδοση του 5ετούς και είναι ερωτηματικό εάν η κυβέρνηση θα περιμένει και την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch στις 8 Φεβρουαρίου ή επειδή δεν αναμένεται αναβάθμιση θα το αποσυνδέσει.
Το ελληνικό δημόσιο, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προετοιμάζουν έκδοση 5ετούς ομολόγου με στόχο να αντλήσουν 2,5 δισεκ. ευρώ.
Η δημοπρασία δεν θα πραγματοποιηθεί 22 Ιανουαρίου 2019 όπως είχε εκτιμηθεί η πιθανότερη ημερομηνία είναι 29 Ιανουαρίου 2019 ή 5 Φεβρουαρίου 2019 – έσχατη λύση η δημοσίευση της έκθεση της Fitch στις 8 Φεβρουαρίου για την Ελλάδα και να ακολουθήσει η έκδοση του 5ετούς -
Να σημειωθεί ότι στις 18 Ιανουαρίου δημοσιεύτηκε η αξιολόγηση για την Ελλάδα από την Standard and Poor’s χωρίς αναβάθμιση.
Με όρους Standard and Poor’s βαθμολογείται με Β+….
Ο πρώτος οίκος για το 2019 που θα αναβαθμίσει την Ελλάδα θα είναι η Moody’s την 1η Μαρτίου 2019.
Το ελληνικό δημόσιο θα βγει στις αγορές με έκδοση 5ετούς με στόχο επιτόκιο 3,65%.
Το επιτόκιο αυτό είναι προφανώς καλύτερο από την πρώτη έκδοση 5ετούς ομολόγου από την κυβέρνηση Τσίπρα που είχε επιτόκιο 4,625% αλλά και από την έκδοση επί πρωθυπουργίας Σαμαρά τον Απρίλιο 2014 όπου είχε επιτευχθεί επιτόκιο 4,95%.
Το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισεκ ευρώ και είτε θα αποπληρώσει το ομόλογο Σαμαρά που λήγει Απρίλιο 2019 είτε θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από το 5ετές ομόλογο μαζί με τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA (ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες) και με περίπου 3 δισεκ. να αποπληρωθεί μέρος των δανείων του ΔΝΤ που ανέρχεται σε 9,8 δισεκ. ευρώ.
Λόγω της επικείμενης έκδοσης καταγράφεται βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα – έχουν βελτιωθεί και τα ιταλικά – με το 10ετές στο 4,19% από 4,6% που ήταν πρόσφατα.
Όμως ενώ η έκδοση ομολόγου με ικανοποιητικούς όρους από ένα κράτος θεωρείται θετική εξέλιξη στην Ελλάδα η έκδοση 5ετούς θεωρείται non event δηλαδή ως μη γενόμενο συμβάν.
Γιατί;
1)Η Ελλάδα δείχνει αντικειμενική αδυναμία έκδοσης μακροπρόθεσμου χρέους δηλαδή 10ετούς ομολόγου αναφοράς ή πιο μακρινές εκδόσεις
Το 10ετές ομόλογο σήμερα θα είχε απόδοση 4,5% που σίγουρα δεν είναι καλό επιτόκιο.
2)Όμως ακόμη και με όρους 5ετούς ενώ το επιτόκιο στην Ελλάδα μειώνεται σε σχέση με παρελθούσες εκδόσεις δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία όταν η Πορτογαλία δανείζεται στην 5ετία στο 0,56%.

Η έκδοση ομολόγου από την Ελλάδα θεωρείται non event και είναι…ωστόσο και λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών που θα ψηφιστεί θα δώσει ένα έναυσμα στους οίκους αξιολόγησης να αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία ειδικά από Moody’s αλλά δεν θα πρέπει να αποκλειστούν και έκτακτες αξιολογήσεις.

Οι ημερομηνίες κλειδιά είναι η Fitch 8 Φεβρουαρίου και η Moody’s 1 Μαρτίου.
Σε αυτό τον πρώτο γύρο αναμένεται μια αναβάθμιση από την Moody’s αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τον χρόνο εξόδου της Ελλάδος στις αγορές.
Εάν βγει στο μεσοδιάστημα με έκδοση 5ετούς δεν αποκλείεται να δούμε και έκτακτες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.
Το βασικό σενάριο θέλει ότι στο δεύτερο κύμα αξιολογήσεων στις 26 Απριλίου από την Standard and Poor’s, στις 3 Μάιου από την DBRs, στις 2 Αυγούστου από την Fitch, στις 23 Αυγούστου από την Moody’s δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί ακόμη και αναβάθμιση έως ΒΒ+ αρκεί να έχει εγκριθεί από τις θεσμικές αρχές το ιταλικό μοντέλο για την εξυγίανση των προβληματικών δανείων.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης