Χρηματιστήριο & Αγορές

Standard and Poor’s: Επιβεβαίωσε το B+ για την Ελλάδα - Θετικό το outlook - Αναβάθμιση εάν βελτιωθούν οι τράπεζες

Standard and Poor’s: Επιβεβαίωσε το B+ για την Ελλάδα - Θετικό το outlook - Αναβάθμιση εάν βελτιωθούν οι τράπεζες
Μέση ανάπτυξη 2,4% για το διάστημα 2019-2022 αναμένει ο αμερικανικός οίκος
Αμετάβλητη στο Β+ διατήρησε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, με τις προοπτικές (outlook) να είναι θετικές.
Στην έκθεση του οίκου τονίζεται ότι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης για την Ελλάδα στο διάστημα 2019-2022 θα είναι 2,4%, καθώς υπάρχει ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και σαφής βελτίωση της εξαγωγικής δραστηριότητας.
Παράλληλα αναφέρει ότι παρά τον όγκο του το κρατικό χρέος έχει ένα θετικό προφίλ, με δεδομένο τόσο το γεγονός ότι έχει ιδιαίτερα μακροχρόνιο ορίζοντα ωρίμανσης αλλά και διαχειρίσιμα επιτόκια.
Η ανάπτυξη μπορεί να επιταχυνθεί σε περίπτωση που υπάρξουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό τομέα.
Οι θετικές προοπτικές (outlook) υποδεικνύουν ότι ο οίκος μπορεί να προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας εντός των επόμενων 12 μηνών εάν υπάρξει και ενίσχυση της ανάπτυξής της.


DxOXQcyWsAAS69y

Nωρίτερα:

Σήμερα 18 Ιανουαρίου 2019 αργά το βράδυ η Standard and Poor’s θα ανακοινώσει την αξιολόγηση της για την ελληνική οικονομία χωρίς να προβεί σε αναβάθμιση της οικονομίας.  
Δεν αναμένεται κάποια αναβάθμιση θα διατηρήσει την βαθμολογία Β+ με θετικές προοπτικές αλλά θα εστιαστεί στις προειδοποιήσεις για την μακρά προεκλογική περίοδο και τις επιδράσεις στην οικονομία.
Η πιθανότητα επιβεβαίωσης αυτού του σεναρίου είναι συντριπτική.  
Το σενάριο αναβάθμισης στην κλίμακα ΒΒ- έχει ελάχιστες έως μηδενικές πιθανότητες επιβεβαίωσης.
Στις 22 Ιανουαρίου 2018 είχε φημολογηθεί ότι η Ελλάδα θα έβγαινε στις αγορές με έκδοση 5ετούς με στόχο επιτόκιο 3,60% με στόχο να αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ.
Το νέο 5ετές θα αποπληρώσει το παλαιό 5ετές της περιόδου Σαμαρά με επιτόκιο 4,95%.
Ωστόσο καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι είναι απίθανο να υπάρξει έξοδος στις αγορές στις 22 Ιανουαρίου 2018.
Ωστόσο στις 8 Φεβρουαρίου έρχεται η δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ήδη αξιολογείται στην κλίμακα ΒΒ- από την Fitch.
Την 1η Μαρτίου θα ακολουθήσει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s και δεν αποκλείεται να υπάρξει αναβάθμιση κατά 1 κλίμακα σε Β2     από Β3.
Σε μια τέτοια περίπτωση η αναβάθμιση της Ελλάδος θα είναι ουδέτερη είδηση.
Ούτως ή άλλως η Moody’s βαθμολογεί με την χαμηλότερη κλίμακα την Ελλάδα έναντι των άλλων οίκων αξιολόγησης.
Οι ημερομηνίες κλειδιά είναι Standard and Poor’s στις 18 Ιανουαρίου, η Fitch 8 Φεβρουαρίου και η Moody’s 1 Μαρτίου.
Σε αυτό τον πρώτο γύρο αναμένεται μια αναβάθμιση από την Moody’s αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τον χρόνο εξόδου της Ελλάδος στις αγορές.
Εάν βγει στο μεσοδιάστημα με έκδοση 5ετούς δεν αποκλείεται να δούμε και έκτακτες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.
Το βασικό σενάριο θέλει ότι στο δεύτερο κύμα αξιολογήσεων στις 26 Απριλίου από την Standard and Poor’s, στις 3 Μάιου από την DBRs, στις 2 Αυγούστου από την Fitch, στις 23 Αυγούστου από την Moody’s δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί ακόμη και αναβάθμιση έως ΒΒ+ αρκεί να έχει εγκριθεί από τις θεσμικές αρχές το ιταλικό μοντέλο για την εξυγίανση των προβληματικών δανείων.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης