Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Δάνειο ύψους 155 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ παίρνει η ΔΕΗ - Θα ακολουθήσουν άλλα 100 εκατ. ευρώ

tags :
Δάνειο ύψους 155 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ παίρνει η ΔΕΗ - Θα ακολουθήσουν άλλα 100 εκατ. ευρώ

Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι η ΕΤΕπ είναι αρωγός σε δύσκολες στιγμές όπως η συγκεκριμένη και θα είναι και στο μέλλον σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της επιχείρησης καθώς ήταν και είναι ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός συνέταιρος της ΔΕΗ.

Το δίκτυο διανομής είναι ίσως το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ και ο σημαντικότερος παράγοντας στην αλυσίδα του ηλεκτρισμού επεσήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης μιλώντας σήμερα στην τελετή υπογραφής δανειακής σύμβασης ύψους 155 εκατομμυρίων ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι η ΕΤΕπ είναι αρωγός σε δύσκολες στιγμές όπως η συγκεκριμένη και θα είναι και στο μέλλον σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της επιχείρησης καθώς ήταν και είναι ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός συνέταιρος της ΔΕΗ.
Παράλληλα, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι η λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 που βρίσκεται υπό κατασκευή εξασφαλίζει και αυτή σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ΑΔΙ.
Τόνισε ακόμη ότι οι αλλαγές στην αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας θα βρουν τη ΔΕΗ και πάλι πρωταγωνιστή, όχι ως μονοπώλιο αλλά ως αναντικατάστατο παράγοντα για την αγορά και για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.
Ο διευθυντής χρηματοδοτήσεων για Ελλάδα και Κύπρο της ΕΤΕπ, Ιωάννης Καλτσάς τόνισε ότι η σύμβαση που υπεγράφη σήμερα επιβεβαιώνει την μακροχρόνια φιλία της τράπεζας με τη ΔΕΗ υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι φίλοι φαίνονται στις δύσκολες στιγμές αλλά και ότι η ΔΕΗ έχει μπροστά τις πολύ καλύτερες στιγμές σε σχέση με αυτές που πέρασαν τα τελευταία δύο χρόνια. Σημείωσε ότι ο όμιλος της ΕΤΕπ στηρίζει συνολικά τον ενεργειακό τομέα της Ελλάδος χρηματοδοτώντας μία σειρά επενδύσεων στο φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό αλλά και, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διασυνδέσεις που θα επιτρέψουν στη χώρα να παίξει καθοριστικό ρόλο στα Βαλκάνια. "Δουλεύουμε, κατέληξε, για να διεκδικήσει η ΔΕΗ την θέση που της ανήκει στην Ελλάδα και την Ευρώπη".
Tέλος ο πρόεδρος της ΔΕΗ έδωσε το μήνυμα σχετικά με τις αυξήσεις στα τιμολόγια, ότι με την παράλληλη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και την μερική απορρόφηση του κόστους ρύπων θα υπάρξουν οριακές μόνο μεταβολές.

Αναλυτικά σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση ΔΕΗ και ΕΤΕπ:

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στηρίζει την αναβάθμιση του ελληνικού δικτύου ηλεκτρισμού με 255 εκατ. ευρώ συνολικά.

•    Μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές επενδύσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην Ελλάδα.
•    Περισσότερα από 7.000 χιλιόμετρα νέων υποδομών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας θα κατασκευαστούν.
•    Επένδυση στο δίκτυο ηλεκτρισμού με στόχο την ενίσχυση των συνδέσεων με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βελτίωση της αξιοπιστίας της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης.
Ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες υποδομών ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, συμφώνησε σήμερα νέα μακροπρόθεσμη δανειακή σύμβαση ύψους 255 εκατ. ευρώ με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), τον μεγαλύτερο παραγωγό και προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, για την αναβάθμιση της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη χώρα.
Το νέο 20ετές δάνειο, με την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγαλύτερα δάνεια που διέθεσε ποτέ η ΕΤΕπ για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα.
«Η αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και η κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών προϋποθέτουν σημαντικές μακροπρόθεσμες επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό και στην ενίσχυση των υποδομών ηλεκτρισμού όλης της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζω τη νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που θα συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Άλλωστε η ΕΤΕπ είναι επί μακρόν εταίρος του Ελληνικού ενεργειακού τομέα, προσφέροντας οικονομική υποστήριξη και εξίσου πολύτιμη τεχνογνωσία», ανέφερε σε δήλωσή του με αφορμή την υπογραφή της δανειακής σύμβασης ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κύριος Μανόλης Παναγιωτάκης δήλωσε ότι «το Ελληνικό Δίκτυο Διανομής είναι πολυτιμότατο περιουσιακό στοιχείο του Ομίλου ΔΕΗ. Στο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι εξελίξεις της τεχνολογίας και οι Ευρωπαϊκές πολιτικές για το κλίμα, τα Δίκτυα Διανομής καθίστανται ο σημαντικότερος παράγοντας της ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι τα πάγια του Δικτύου Διανομής θα συνεχίσουν να μας προσφέρουν σταθερές, ελκυστικές αποδόσεις και μάλιστα με μεγέθυνση της ρυθμιζόμενης περιουσιακής μας βάσης μέσα από στοχευμένες επενδύσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, η υπογραφή της σημερινής πρώτης δανειακής σύμβασης ύψους 155 εκατ. ευρώ από συνολική εγκεκριμένη γραμμή χρηματοδότησης ύψους 255 εκατ. ευρώ είναι εξαιρετικής σημασίας.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία για ακόμα μία φορά είναι παρούσα, συμβάλλοντας στην υλοποίηση των στρατηγικών μας σχεδίων για περαιτέρω ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του Δικτύου Διανομής σε όλη την ηπειρωτική χώρα και στα νησιά μας.
Η ΕΤΕπ είναι στρατηγικός επενδυτικός εταίρος της Επιχείρησης υποστηρίζοντας το επενδυτικό της πρόγραμμα, σύμφωνα με το επιχειρησιακό της πλάνο, για έργα μεγάλης σημασίας, για την οικονομία, τους Έλληνες καταναλωτές, την ασφάλεια εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και το περιβάλλον».

O κ. Στέφανος Οκταποδάς, Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ,
χαιρέτησε τη συμφωνία και επισήμανε ότι «είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτή τη σημαντική επένδυση η οποία θα αναβαθμίσει καίριες υποδομές του δικτύου διανομής, μεγιστοποιώντας τα οφέλη για τους καταναλωτές, την οικονομία και το περιβάλλον».
 «Σε όλη την Ευρώπη αλλά και εδώ στην Ελλάδα, η υλοποίηση νέων σημαντικών επενδύσεων στις υποδομές του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας είναι καθοριστικής σημασίας, προκειμένου να καλυφθεί η μελλοντική ζήτηση λόγω της οικονομικής ανάπτυξης, να διασφαλιστεί η αξιόπιστη παροχή ηλεκτρική ενέργειας και να αντιμετωπιστεί η διαφοροποίηση του μίγματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ΕΤΕπ έχει τη χαρά να χρηματοδοτήσει με 255 εκατ. ευρώ μια νέα επένδυση στο ελληνικό δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα ωφελήσει εκατομμύρια πελάτες σε όλη τη χώρα.
Η χρηματοδότηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην ισχυρή και σταθερή συνεργασία της ΕΤΕπ με τη ΔΕΗ και στην μεγάλη προϊστορία της ΕΤΕπ ως προς την στήριξη ενεργειακών επενδυτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης, των διασυνδέσεων στα νησιά και της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας», επισήμανε ο Peter Jacobs, επικεφαλής της Ομάδας Επενδύσεων της ΕΤΕπ στην Ελλάδα.
Η πρώτη χρηματοδότηση επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα για το 2019 έρχεται να στηρίξει ένα εθνικό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 510 εκατ. ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, την περίοδο Ιούλιος 2017 - 2020.
Η πρώτη δόση της νέας χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς τη ΔΕΗ, μητρική εταιρεία του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία ανέρχεται σε 155 εκατ. ευρώ υπεγράφη στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα από τον κ. Μανόλη Παναγιωτάκη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε. και τον κ. Ιωάννη Καλτσά, αρμόδιο της ΕΤΕπ σε θέματα δανειοδοτήσεων δημοσίου τομέα σε Ελλάδα και Κύπρο.
Η δανειακή σύμβαση για το υπόλοιπο ποσό των 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να υπογραφεί με την πορεία υλοποίησης του έργου.
Ωφέλεια για τους χρήστες ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ελλάδα
Η επέκταση του εθνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας θα καλύψει την αναμενόμενη αυξημένη μελλοντική ζήτηση και θα επιτρέψει στους καταναλωτές ενέργειας σε όλη τη χώρα να επωφεληθούν από μεγαλύτερη αξιοπιστία στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Θα κατασκευαστούν νέες γραμμές διανομής μέσης και χαμηλής τάσης συνολικού μήκους 7.327 χιλιομέτρων, οι οποίες θα βελτιώσουν την απόδοση του δικτύου διανομής και θα αυξήσουν την αντοχή και την ευστάθειά του.
Βελτίωση των συνδέσεων με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Η αναβάθμιση του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας είναι καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση καλύτερης σύνδεσης των υφισταμένων και προγραμματισμένων αιολικών και φωτοβολταïκών πάρκων σε πόλεις και κωμοπόλεις.

Συνέχιση της ισχυρής μακροχρόνιας παρουσίας της ΕΤΕπ στην Ελλάδα

Την προηγούμενη χρονιά η ΕΤΕπ συμφώνησε να στηρίξει την κατασκευή δύο νέων αιολικών πάρκων στη Βόρεια Ελλάδα, τoν Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου και το επενδυτικό πρόγραμμα για έξυπνους μετρητές και τη βελτίωση των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης.
Τα τελευταία 55 χρόνια η ΕΤΕπ διέθεσε το ποσό των 6,4 δισ ευρώ για ενεργειακές επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 2 δισ ευρώ για νέες επενδύσεις από τη ΔΕΗ σε παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.
Στα παραπάνω συγκαταλέγεται και η στήριξη νέων επενδύσεων στην αιολική ενέργεια, τη διανομή και τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και έργα ασφάλειας εφοδιασμού και η παροχή τεχνικής βοήθειας για την παροχή της αποκτηθείσας εμπειρίας από παρόμοια προγράμματα σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης