Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Πάγωσε πυρηνικό project 3 τρισ γιεν της Hitachi στην Βρετανία λόγω του ανταγωνισμού με τις Ανανεώσιμες

Πάγωσε πυρηνικό project 3 τρισ γιεν της Hitachi στην Βρετανία λόγω του ανταγωνισμού με τις Ανανεώσιμες
Η Βρετανία παίρνει περίπου το 20% της ισχύος της από την πυρηνική ενέργεια
Όλο και περισσότερο εξαφανίζεται η «παρουσία» της πυρηνικής ενέργειας από το ενεργειακό μείγμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ειδικότερα, η χώρα παίρνει περίπου το 20% της ισχύος της από την πυρηνική ενέργεια.
Ωστόσο, από τις αρχές της δεκαετίας του 2030 μόνο ένας από τους επτά υφιστάμενους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας θα λειτουργεί στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς οι προσπάθειες για ανακατασκευές δεν προχωρούν.
Μια σειρά έργων πυρηνικών σταθμών στην Ουαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο από κολοσσούς της αγοράς, αποτελούν παρελθόν.
Ο Tom Greatrex, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Πυρηνικών Βιομηχανιών του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρεί ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί η ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της πυρηνικής ικανότητας.
Ενδεικτικό παράδειγμα της όλης κατάστασης είναι η περίπτωση της ιαπωνικής Hitachi να "παγώσει" ένα project πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ύψους 3 τρισ. γεν (28 δισ. δολαρίων) και ως αποτέλεσμα να καταγράψει απομειώσεις 300 δισ. γεν.
Η αναστολή της δραστηριότητας έρχεται καθώς η Horizon Nuclear Power της Hitachi απέτυχε να βρει ιδιώτες επενδυτές για τα σχέδιά της να κατασκευάσει μια μονάδα στο Anglesey της Ουαλίας, η οποία υποσχόταν να εξασφαλίζει περίπου το 6% της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία.
«Το έδαφος μετατοπίζεται κάτω από τα πόδια τους. Ταυτόχρονα, έχει γίνει πολύ πιο ακριβό, τουλάχιστον στη Δυτική Ευρώπη, να οικοδομηθούν και να αναπτυχθούν μεγάλης κλίμακας έργα πυρηνικής ενέργειας» είπε χαρακτηριστικά ο Jim Watson, διευθυντής του UK Energy Research Center.
Παράλληλα, ειδικός ενεργειακός αναλυτής Chris Goodall υπογραμμίζει ότι: «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται φθηνότερες και καλύτερες - ο άνεμος είναι πλέον τρίτος πίσω από τις πυρηνικές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όλο και περισσότερο, η ηλιακή ενέργεια είναι μια επιλογή, ακόμη και σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει "μερικούς από τους καλύτερους αιολικούς πόρους στον κόσμο».
Στη συνέχεια συμπληρώνει ότι: «Αυτό που χρειάζεται είναι εποχιακή αποθήκευση μέσω της τεχνολογίας. Η ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να αποθηκευτεί ως υδρογόνο, για παράδειγμα, ή ως υδρογόνο μετατρέπεται σε μεθάνιο.
Αν θέλουμε να δαπανήσουμε πολλά χρήματα για την ανάπτυξη ανοικτής θαλάσσης και αιολικής ενέργειας, είναι αναπόφευκτο ότι εκατοντάδες φορές το χρόνο θα έχουμε πολύ περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε. Πρέπει να βρούμε ένα μέσο ρύθμισης».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης