Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ischinger (πρόεδρος MSC): Η Γερμανία πρέπει να ολοκληρώσει τον Nord Stream 2

Ischinger (πρόεδρος MSC): Η Γερμανία πρέπει να ολοκληρώσει τον Nord Stream 2
Τα μελλοντικά ενεργειακά έργα θα πρέπει να συντονιστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ο πρόεδρος της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου
Η Γερμανία θα πρέπει να ολοκληρώσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που υποστηρίζεται από τη Ρωσία παρά την αντίθεση των ΗΠΑ και τις αυξανόμενες εγχώριες ανησυχίες, αλλά τα μελλοντικά ενεργειακά έργα θα πρέπει να συντονιστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε  την Πέμπτη 17/1/2019 ο Wolfgang Ischinger, πρόεδρος της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.
Ο Wolfgang Ischinger τόνισε ότι το αρχικό "ελάττωμα της γέννησης" του σχεδίου 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες είχαν επιτρέψει στη γερμανική κυβέρνηση να θεωρήσει το έργο ως καθαρά εμπορικό.
Στην πραγματικότητα, σημείωσε, ήταν σαφές ότι ένα τέτοιο μεγάλο έργο είχε σαφώς πολιτικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα δεδομένης της προσάρτησης της Κριμαίας  το 2014 και άλλων ενεργειών τα τελευταία χρόνια.
Ο αγωγός, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, έχει επικριθεί επειδή θα στερούσε από την Ουκρανία κερδοφόρα τέλη διαμετακόμισης, ενδεχομένως καθιστώντας το Κίεβο πιο ευάλωτο στο μέλλον.
Η Γερμανία και η Ρωσία ήταν σε αντιπαράθεση  από τότε που η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία, αλλά και οι δύο χώρες έχουν κοινό συμφέρον στον αγωγό, γεγονός που θα διπλασιάσει την ισχύ της τρέχουσας διαδρομής.
Ο ρωσικός γίγαντας Gazprom κατασκευάζει το έργο από κοινού με τους δυτικούς εταίρους Uniper, Wintershall, Engie, OMV και Shell.

Ο Ischinger προειδοποίησε να μην εγκαταλειφθεί το έργο καθώς πλησιάζει η ημερομηνία ολοκλήρωσής του στα τέλη του 2019,
σημειώνοντας την επικέντρωση της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής στη συνοχή και τη βιωσιμότητα. "
Το να λέμε «ξέχασε το» τώρα μπορεί να μην ήταν καλή γερμανική εξωτερική πολιτική. "
Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βερολίνο, Richard Grenell, ανέβασε το θερμόμετρο  αυτή την εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του ότι στις γερμανικές εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις αν συνέχισαν το σχέδιο που είναι ήδη πολύ προχωρημένο.
Η Γερμανία λέει ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι του Nord Stream 2 θα ήταν ο λανθασμένος τρόπος επίλυσης της διαφοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης