Ενέργεια

Η Γερμανία σχεδιάζει να επεκτείνει τις ενισχύσεις για το CO2 και μετά το 2020

Η Γερμανία σχεδιάζει να επεκτείνει τις ενισχύσεις  για το CO2 και μετά το 2020

Σχέδιο για την σταδιακή κατάργηση των εγκαταστάσεων εξόρυξης άνθρακα

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει και μετά  το 2020 τις αποζημιώσεις που σχετίζονται με το διοξείδιο του άνθρακα για τις ενεργοβόρες εταιρείες, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μετατοπίζεται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με πηγές από την κυβερνητική επιτροπή άνθρακα που επικαλείται το Reuters την Πέμπτη 17/1/2019.
Οι εταιρείες επιθυμούν κάποια προστασία από την άνοδο που φοβούνται ότι θα δουν στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας όταν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής θα αποσυρθούν από το δίκτυο τα επόμενα χρόνια.
Το υπουργείο Οικονομικών πρότεινε να παραταθεί η αποζημίωση - επιστροφή των προσαυξήσεων στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που αντικατοπτρίζει τις τιμές εκπομπών άνθρακα που καταβάλλουν οι παραγωγοί - πέρα από το 2020, σύμφωνα με το Reuters.
Η επιτροπή άνθρακα επεξεργάζεται σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση των εγκαταστάσεων εξόρυξης λιγνίτη και άνθρακα, χωρίς να προκαλέσει περαιτέρω οικονομική αδυναμία στις πληγείσες περιοχές και απώλειες θέσεων εργασίας.
Το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρεώνει σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εργοστάσια για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκπέμπουν.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η αποζημίωση ανήλθε σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ για τις επιχειρήσεις το 2016. Αλλά επειδή οι τιμές του άνθρακα έχουν αυξηθεί δραστικά, το ποσό αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερο στο μέλλον.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης