Επικαιρότητα

Νέο «ψαλίδι» στα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων – Ψυχρολουσία για ένστολους, δικαστικούς, γιατρούς ΕΣΥ

Νέο «ψαλίδι» στα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων – Ψυχρολουσία για ένστολους, δικαστικούς, γιατρούς ΕΣΥ
Ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν για τα εφάπαξ ποσά των αναδρομικών θα είναι τελικά πολύ μεγαλύτερος
«Σκωτσέζικο ντους» από την κυβέρνηση με τα ποσά των αναδρομικών που έλαβαν μέσα στα Χριστούγεννα εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεοι που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.
Το νέο χτύπημα για ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ θα έρθει  με την φετινή εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.
Ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν για τα εφάπαξ ποσά των αναδρομικών θα είναι τελικά πολύ μεγαλύτερος.
Εκτός από το φόρο 20% που έχει ήδη παρακρατηθεί στα αναδρομικά, θα επιβληθεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 2,2% έως 10%.
Μάλιστα η εισφορά θα επιβληθεί στο συνολικό φορολογητέο ποσό των αναδρομικών και όχι στο καθαρό που προέκυψε μετά την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος 20%.
Έτσι, οι δικαιούχοι των ειδικών μισθολογίων θα δεχτούν μεγαλύτερο «ψαλίδι» για αναδρομικά ποσά που εισέπραξαν.
Την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων προβλέπει απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που καθορίζει τον τύπο και το περιεχόμενο των βεβαιώσεων αποδοχών για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Σύμφωνα με την  απόφαση τα εφάπαξ χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν στο φορολογικό έτος 2018 στους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων και τους συνταξιούχους χαρακτηρίζονται ως εισοδήματα και επιδόματα αυτοτελώς φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα.
Τα εισοδήματα αυτά δεν εξαιρούνται από την επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Τα φορολογητέα αναδρομικά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα ποσά που δεν έχουν εισπράξει οι δικαιούχοι λόγω παρακράτησης φόρου εισοδήματος 20%, θεωρούνται ως αυτοτελώς φορολογούμενα.
Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις που θα  υποβάλουν οι δικαιούχοι, τα ποσά αυτά θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 όπου αναγράφονται τα φορολογούμενα με ειδικό τρόπο εισοδήματα.
Τα ποσά αυτά δεν θα προστεθούν στα φορολογητέα εισοδήματα των δικαιούχων και έτσι δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο εισοδήματος, καθώς δεν θα φορολογηθούν εκ νέου με βάση την φορολογική κλίμακα και με συντελεστές έως 45% που ισχύει για τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.
Ωστόσο, στα συνολικά φορολογητέα αναδρομικά στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα ποσά που έχουν φορολογηθεί θα επιβληθεί, τελικά, ειδική εισφορά με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%, σε  περίπτωση κατά την οποία τα συνολικά εισοδήματα του δικαιούχου, από όλες τις πηγές, υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ.
Στην απόφαση  Πιτσιλή αναφέρεται, ειδικότερα, ότι τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων θα αποτυπώνονται στις βεβαιώσεις αποδοχών των δικαιούχων, με τον κωδικό 47 που αντιστοιχεί σε εισοδήματα αυτοτελώς φορολογούμενα τα οποία δεν εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.  
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται κλιμακωτά επί του αθροίσματος όλων των εισοδημάτων κάθε φυσικού προσώπου, συμπεριλαμβανομένων και των ποσών που έχουν φορολογηθεί αυτοτελώς στην πηγή ή έχουν απαλλαγεί από το φόρο εισοδήματος.
Ο υπολογισμός της εισφοράς θα γίνει και το 2019 με βάση κλίμακα και τους εξής συντελεστές:

-  0%, στο τμήμα ετησίου εισοδήματος μέχρι τα 12.000 ευρώ,
-  2,2% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ,
-  5% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 20.001 ως 30.000 ευρώ,
-  6,5% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 30.001 ως 40.000 ευρώ,
-  7,5% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 40.001 ως και 65.000 ευρώ,
-  9% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 65.001 ως και 220.000 ευρώ και
- 10% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 220.000 ευρώ.
 
www.bankingnew.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης