Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Έως τις 15 Φεβρουαρίου η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον FSRU Αλεξανδρούπολης

Έως τις 15 Φεβρουαρίου η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον FSRU Αλεξανδρούπολης
H Gastrade  καλεί εκ νέου τους ενδιαφερόμενους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την ανάληψη της προμήθειας του σταθμού έως τα μέσα Φεβρουαρίου
Έως τις 15 Φεβρουαρίου καλεί η εταιρία Gastrade του ομίλου Κοπελούζου τους ενδιαφερόμενους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την προμήθεια του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης.
Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί με κατ αρχήν ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος την 25η Οκτωβρίου του 2018.
Ωστόσο με δεδομένο ότι ο προγραμματισμός ολοκλήρωσης του έργου έχει μετατεθεί και αντί της αρχικής πρόβλεψης ολοκλήρωσης του έργου έως το τέλος του 2020, πλέον η ολοκλήρωση προβλέπεται για το πρώτο εξάμηνο του 2021, η εταιρία καλεί εκ νέου τους ενδιαφερόμενους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την ανάληψη της προμήθειας του σταθμού έως τα μέσα Φεβρουαρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μεσοδιάστημα έχει πραγματοποιηθεί το market test για την προμήθεια με φυσικό αέριο του σταθμού της Αλεξανδρούπολης,  το οποίο κρίθηκε ως εξαιρετικά επιτυχημένο αφού εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 20 εταιρίες  για τη δέσμευση 12,2 δις κ.μ.
 Η αναθεωρημένη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προμήθεια της πλωτής  μονάδας LNG της Αλεξανδρούπολης δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Gastrade η οποία αναπτύσσει το έργο  του FSRU. Υπενθυμίζεται ότι το FSRU θα εγκατασταθεί στη θάλασσα της Θράκης, 17,6 χλμ ΝΔ της πόλης Αλεξανδρούπολης σε απόσταση περίπου 5,4 ν.μ. (10χλμ.) από την πλησιέστερη ακτή. Ο αγωγός θα συνδέει το FSRU με το NNGTS κοντά στο χωριό Αμφιτρίτη, 5,5 χλμ ΒΑ από την Αλεξανδρούπολη.
Όπως επισημαίνεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος το FSRU περιλαμβάνεται στον κατάλογο των έργων PCI της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί μέσω ιδίων πόρων αλλά και με πιθανή συγχρηματοδότηση από δημόσιους πόρους. Δημόσια κονδύλια θα χορηγηθούν μέσω του ελληνικού προγράμματος δημόσιων επενδύσεων, εν μέρει μέσω εθνικής συμμετοχής και εν μέρει μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), εντός της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».
Όπως επισημαίνεται ακόμη στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος η Gastrade, ως κύριος του έργου έχει μεταθέσει την ημερομηνία ολοκλήρωσής του από τα τέλη του 2020 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2021, για να δώσει στους ενδιαφερόμενους προμηθευτές περισσότερο χρόνο για να παραδώσουν τον πλωτό σταθμό.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης