Φυσικό Αέριο

Από παράταση σε παράταση η διαβούλευση του κανονισμού τιμολόγησης του δικτύου αερίου

Από παράταση σε παράταση η διαβούλευση του κανονισμού τιμολόγησης του δικτύου αερίου

Η ΡΑΕ ανακοίνωσε και νέα παράταση της διαβούλευσης έως την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Και νέα δεύτερη παράταση δίνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στη διαβούλευση για την τροποποίηση του Κανονισμού Τιμολόγησης Βασικών Δραστηριοτήτων του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.
Η τροποποίηση του Κανονισμού γίνεται ώστε να εναρμονιστεί με τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού σε ότι αφορά τα τιμολόγια μεταφοράς και βασίζεται σε σχετική πρόταση του ΔΕΣΦΑ.
Ο νέος Κανονισμός δόθηκε σε διαβούλευση για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2018 με ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης τη 12η Δεκεμβρίου.
Τότε δόθηκε και η πρώτη παράταση έως τις 15 Ιανουαρίου 2019 ενώ χθες η ΡΑΕ ανακοίνωσε και νέα παράταση της διαβούλευσης έως την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019.
Συνολικά λοιπόν η διαβούλευση του νέου Κανονισμού Τιμολόγησης των βασικών δραστηριοτήτων του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου θα διαρκέσει σχεδόν τέσσερις μήνες.
    
Οι σημαντικότερες τροποποιήσεις του Κανονισμού όπως παρουσιάζονται συνοπτικά από τη ΡΑΕ είναι οι εξής:
• Οι Έξοδοι του Συστήματος (δηλαδή οι Ζώνες Εξόδου Βορειοανατολική, Βόρεια και Νότια) συγχωνεύονται σε μία Ζώνη Εξόδου, την Έξοδο Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Με αυτήν την τροποποίηση, η μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων προσομοιάζει με τη μεθοδολογία «postage stamp». Ο ΔΕΣΦΑ προτείνει την ενοποίηση αυτή για λόγους απλούστευσης και εφαρμογής ίσης τιμής σε όλα τα σημεία Εξόδου. Σημειώνεται ότι το τιμολόγιο εξόδου για το σημείο διασύνδεσης με τη Βουλγαρία (Σιδηρόκαστρο) είναι ίσο με το τιμολόγιο εισόδου στο ίδιο σημείο, επομένως το συγκεκριμένο σημείο διασύνδεσης (έξοδος) δεν περιλαμβάνεται στην Έξοδο ΕΣΜΦΑ.
• Το Επιτρεπόμενο Έσοδο Εισόδων, υπολογίζεται ως το άθροισμα του 50% του Απαιτούμενου Εσόδου Μεταφοράς (Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση * Απόδοση + Ρυθμιζόμενες Λειτουργικές Δαπάνες + Ρυθμιζόμενες Αποσβέσεις)    και της οποιασδήποτε (νέας) Ανακτήσιμης Διαφοράς των Εισόδων αυτών.
• Το Επιτρεπόμενο Έσοδο Εξόδων υπολογίζεται ως το άθροισμα του 50% του Απαιτούμενου Εσόδου Μεταφοράς (Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση * Απόδοση + Ρυθμιζόμενες Λειτουργικές Δαπάνες + Ρυθμιζόμενες Αποσβέσεις),    της οποιασδήποτε (νέας) Ανακτήσιμης Διαφοράς των Εξόδων αυτών, του ποσού της κοινωνικοποίησης του Απαιτούμενου Εσόδου της Εγκατάστασης ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα, του ποσού που αναλογεί κατ’ έτος στην Παλαιά Ανακτήσιμη Διαφοράς καθώς και του εσόδου από Υπηρεσίες Μη -Μεταφοράς.
• Το Επιτρεπόμενο Έσοδο των Εισόδων του Συστήματος Μεταφοράς και το Επιτρεπόμενο Έσοδο των Εξόδων του Συστήματος Μεταφοράς, πλην του ποσού της Παλαιάς Ανακτήσιμης Διαφοράς, ανακτώνται κατά 100% από χρεώσεις δυναμικότητας. Το ποσό που αναφέρεται στην Παλαιά Ανακτήσιμη Διαφορά ανακτάται από 100% χρεώσεις ποσότητας. Βάσει του υφιστάμενου Κανονισμού Τιμολόγησης,  η κατανομή μεταξύ δυναμικότητας και ποσότητας είναι 80%-20% για όλα τα ανωτέρω. Σημειώνεται ότι ο Κανονισμός 2017/460 ορίζει ότι ο Διαχειριστής πρέπει να ανακτά το έσοδο πρωταρχικά μέσω χρεώσεων δυναμικότητας, εκτός αν πληρούνται τα κριτήρια της παρ. 3 του Άρθρου 4 αυτού.
• Βασική παραδοχή της μεθοδολογίας, είναι ότι τα τιμολόγια Εισόδων (συμπεριλαμβανομένου του τιμολογίου Εγκατάστασης ΥΦΑ μετά την κοινωνικοποίηση) θα εξακολουθήσουν να είναι ίσα μεταξύ τους.
• Οι συντελεστές χρέωσης δυναμικότητας εκφράζονται σε €/kWh/hr/yr αντί για €/kWh/day/yr που ισχύει σήμερα. Η αλλαγή αυτή γίνεται μόνο για λόγους συνέπειας με τον τύπο υπολογισμού της οριακής τιμής ενδοημερήσιου τυποποιημένου προϊόντος, όπως εκφράζεται στο Άρθρο 14 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού.
•    Η δέσμευση δυναμικότητας θα παραμείνει σε ημερήσια βάση, ενώ μόνο για λόγους υπολογισμού των χρεώσεων, η δυναμικότητα θα διαιρείται με 24, ώστε να μετατρέπεται σε ωριαία (κατά συνέπεια, παρότι η τελική χρέωση του χρήστη θα είναι ακριβώς η ίδια, ο συντελεστής χρέωσης δυναμικότητας θα είναι αυξημένος κατά 24 φορές).


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης