Spiegel: Προετοιμασμένο το διαζύγιο - Ο Τσίπρας διασώζεται πολιτικά, ο Καμμένος επιβιώνει

Spiegel: Προετοιμασμένο το διαζύγιο - Ο Τσίπρας διασώζεται πολιτικά, ο Καμμένος επιβιώνει
Κατά το Spiegel νικητής της ημέρας είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος «από Αριστερός ευρωαντάρτης έχει γίνει ο αγαπημένος του κατεστημένου των Βρυξελλών»
Για ένα καλά προετοιμασμένο διαζύγιο κάνει λόγο Spiegel σε άρθρο του σχετικά με την κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα, μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση.
Μάλιστα, στο δημοσίευμα τονίζεται μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο θα ζημιώσει την ελληνική οικονομία, ενώ γίνεται ειδική αναφορά και στη μετάλλαξη του Αλέξης Τσίπρα, ο οποίος πλέον έχει γίνει «ο αγαπημένος του κατεστημένου των Βρυξελλών».
 «Με μια πρώτη ματιά, το τέλος της κυβέρνησης φαίνεται σαν ένας επώδυνος χωρισμός.
Στην πραγματικότητα όμως ο Τσίπρας και ο Καμμένος παίζουν τα χαρτιά τους ακολουθώντας τους δικούς τους πολιτικούς στόχους.
Μέχρι σήμερα η πολιτική τους συνεργασία βασιζόταν σε μια ατζέντα κατά των μνημονίων.
Αυτό τους έδενε.
Αλλά από τον Αύγουστο που ολοκληρώθηκε το τελευταίο ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας, δεν υφίσταται πλέον αυτό το θέμα για να τους ενώσει.
Ο Τσίπρας και ο Καμμένος ελπίζουν τώρα ότι μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το καλά προετοιμασμένο διαζύγιο.
Ο Τσίπρας για να κρατηθεί στην εξουσία και ο Καμμένος για να διασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση» επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το Spiegel, από τη μια πλευρά ο Πάνος Καμμένος ελπίζει να κερδίσει ψήφους από τη ΝΔ, ενώ από την άλλη πλευρά ο Τσίπρας «δεν φέρει το στίγμα ότι μοιράζεται την εξουσία με δεξιούς λαϊκιστές.
Και αυτό του δίνει τη δυνατότητα να ακολουθήσει και να σκηνοθετήσει καλύτερα την τακτική του πριν από τις νέες εκλογές: να πείσει δηλαδή τους Έλληνες ότι από ένας ακραίος λαϊκιστής μετατράπηκε σε μετριοπαθή, ρεαλιστή, αριστερό πολιτικό αρχηγό».
 
Το κόστος για την οικονομία

Παράλληλα, το Spiegel υποστηρίζει ότι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία.
«Ακόμη κι αν ο πρωθυπουργός κερδίσει τη ψήφο εμπιστοσύνης ξεκινά για την Ελλάδα μια τοξική φάση πολιτικής πόλωσης, η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας ριψοκίνδυνης, παρατεταμένης προεκλογικής εκστρατείας.
Για την οικονομία αυτή η περίοδος παραδοσιακά φέρνει κακές ειδήσεις» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Το Spiegel αναφέρεται το ενδεχόμενο να σημειωθεί καθυστέρηση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί αλλά και στο ενδεχόμενο αύξησης των δαπανών.
«Το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα εμφανίζεται ζοφερό και η Ελλάδα θα δίσταζε να δανειστεί χρήματα από τις αγορές για να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της.
Οι περισσότεροι αναλυτές είναι της άποψης λοιπόν ότι γι αυτόν το λόγο η προκήρυξη άμεσα νέων εκλογών είναι η καλύτερη λύση» επισημαίνεται.

Η μετάλλαξη του Τσίπρα

Στο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά και στη μετάλλαξη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πλέον «από Αριστερός ευρωαντάρτης έχει γίνει ο αγαπημένος του κατεστημένου των Βρυξελλών από τότε που έφερε τη χώρα του σε τροχιά λιτότητας και διευθέτησε το βασανιστικό πρόβλημα του ονοματολογικού.
Τώρα όμως υπάρχει ο φόβος να χάσει την πλειοψηφία του στο Κοινοβούλιο, γιατί ο δεξιός του εταίρος, ο Καμμένος, τον εγκατέλειψε.
Η διαδικασία που ξεκινά σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο, θα μπορούσε στο τέλος να του κοστίσει το αξίωμα, την καρέκλα, όχι όμως και τη φήμη του ανάμεσα σε πολλούς της γενιάς του 68, τη φήμη ενός πολιτικού, που κατά την πορεία του ανάμεσα στους θεσμούς, έγινε και ο ίδιος κάτι σαν θεσμός».

www.worldenergynews.gr