Φυσικό Αέριο

Yuval Steinitz (υπουργός Ενέργειας): Το Ισραήλ θα αρχίσει να εξάγει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο σε λίγους μήνες

Yuval Steinitz (υπουργός Ενέργειας): Το Ισραήλ θα αρχίσει να εξάγει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο σε λίγους μήνες
Σε λίγες εβδομάδες η υπογραφή της συμφωνίας για τον East Med, λέει ο υπουργός ενέργειας  του Ισραήλ Yuval Steinitz
Το Ισραήλ θα ξεκινήσει να εξάγει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο σε λίγους μήνες, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz, ένα σημαντικό  βήμα στα σχέδια της χώρας για την επέκταση τις πωλήσεις της παραγωγής φυσικού αερίου στο εξωτερικό και την ενίσχυση των διπλωματικών δεσμών.
Ο Steinitz δεν έδωσε συγκεκριμένο στόχο για τις αρχικές εξαγωγές, αλλά δήλωσε ότι οι αποστολές θα διπλασιαστούν, αφού το τεράστιο πεδίο Leviathan στην ανατολική Μεσόγειο θα είναι πλήρως συνδεδεμένο τον Νοέμβριο.
Ο Steinitz επεσήμανε ότι οι εξαγωγές από την Ισραήλ στην Αίγυπτο αναμένεται να φθάσουν τα 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως σε διάστημα 10 ετών. Περίπου το ήμισυ των εξαγωγών αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την εγχώρια αγορά της Αιγύπτου και το υπόλοιπο θα ρευστοποιηθεί για επανεξαγωγή, ανέφερε.
Το Ισραήλ έχει ανακαλύψει τεράστιες ποσότητες αερίου από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, υπογράφοντας συμφωνίες για εξαγωγή στην Αίγυπτο και την Ιορδανία.
Η παραγωγή, που σήμερα κυμαίνεται γύρω στα 10,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί το 2020, φθάνοντας τα 27 δισ. κυβικά μέτρα το 2021.
Σε συνέντευξη στο περιθώριο φόρουμ για το φυσικό αέριο στο Κάιρο, ο κ. Steinitz είπε ότι το Ισραήλ και η Αίγυπτος είχαν συμφωνήσει να επεκτείνουν τη συνεργασία στο φυσικό αέριο, μεταξύ άλλων και μέσω των εξαγωγών.

Σημείωσε επίσης ότι το Ισραήλ ελπίζει να υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med, μήκους 2.000 χιλιομέτρων, που θα περάσει από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα και την Ιταλία "μέσα σε λίγες εβδομάδες".
"Το Ισραήλ εξάγει φυσικό αέριο στον αραβικό κόσμο αλλά και στην Ευρώπη - αυτό είναι κάτι που ακουγόταν σαν όνειρο μόλις πριν από 10 ή 15 χρόνια", δήλωσε ο Steinitz, ο πρώτος υπουργός ενέργειας που επισκέφθηκε την Αίγυπτο από την εξέγερση του 2011.
Οι εξαγωγές από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας εξαγωγής φυσικού αερίου ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2018. Το Σεπτέμβριο, οι ισραηλινές και αιγυπτιακές εταιρείες αγόρασαν το 39% του αγωγού EMG ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη της συμφωνίας.
Οι εταίροι στα πετρελαϊκά πεδία φυσικού αερίου Tamar και Leviathan του Ισραήλ  επεσήμαναν ότι θα προμηθεύσουν την ιδιωτική αιγυπτιακή εταιρεία Dolphinus Holdings με περίπου 64 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για μια δεκαετία, ως μέρος της συμφωνίας.
Η συμφωνία έχει προκαλέσει διαμάχες στην Αίγυπτο, η οποία πριν από μερικά χρόνια εξήγαγε φυσικό αέριο στο Ισραήλ.
Η Αίγυπτος ελπίζει να αξιοποιήσει τη στρατηγική της θέση, γεφυρώνοντας την Αφρική και την Ασία με καλά αναπτυγμένες υποδομές της, ώστε να αποτελέσει βασικό κέντρο εμπορίας και διανομής φυσικού αερίου στην περιοχή και πέρα από αυτήν.
Έχει κάνει μια σειρά από δικές της μεγάλες ανακαλύψεις τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του Zohr, του μεγαλύτερου τομέα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, αλλά πρέπει επίσης να ανταποκριθεί στην ταχέως αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης