Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Ο χρυσός υποχωρεί, ενισχύονται δολάριο και ομόλογα στις ΗΠΑ

Ο χρυσός υποχωρεί, ενισχύονται δολάριο και ομόλογα στις ΗΠΑ
Η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί 6,5% από το χαμηλό στα μέσα Δεκεμβρίου
Η τιμή του χρυσού υποχώρησε την Παρασκευή 13/1/2017 μετά από το υψηλό επτά εβδομάδων που άγγιξε στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι ισχυρές λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ οδήγησαν το δολάριο και τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα.
Το έναυσμα έδωσαν τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, τα οποία ενίσχυσαν την προοπτική να προχωρήσει η Fed σε αύξηση των επιτοκίων φέτος, ίσως και νωρίτερα από ό, τι αναμενόταν, δήλωσε trader της αγοράς.
Αυτό ενίσχυσε το δολάριο, γεγονός που καθιστά τα βασικά προϊόντα ακριβότερα για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.
Είναι προκάλεσε επίσης ένα sell-off στα ταμεία που οδήγησε τις αποδόσεις του 30ετούς ομολόγου πάνω από το 3%, καθιστώντάς τα φθηνότερα και πιο προσοδοφόρα για όσους επιθυμούν να επενδύσουν σε περιουσιακά στοιχεία χωρίς κίνδυνο.
Ο χρυσός θεωρείται επίσης ως ένα περιουσιακό στοιχείο χωρίς κίνδυνο, αλλά και κοστίζει χρήματα για την αποθήκευση και την ασφάλιση του.
Στην Spot αγορά ο χρυσός μειώθηκε 0,7% σε  1,194.75 δολάρια η ουγγιά στις 24:00 ET, έχοντας υποχωρήσει έως και τα 1,188.04 δολάρια μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων  στις ΗΠΑ.
Τα futures χρυσού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 0,4% σε 1,194.80 δολάρια.
Στις 19:55 ώρα Ελλάδας η τιμή του χρυσού βρισκόταν στα 1194,80 δολάρια η ουγγιά με πτώση 0,29%.
Η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί 6,5% από το χαμηλό στα μέσα Δεκεμβρίου, και άγγιξε 1,206.98 δολάρια την Πέμπτη 12/1/2017 για να φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 23 Νοεμβρίου, μετά την εκλογή του Πρόεδρου Donald Trump ο οποίος απέτυχε να παρουσιάσει τα σχέδιά του για μείωση των φόρων και αύξηση των δαπανών υποδομής.
«Υπάρχει σαφώς αφθονία νέων  στην αγορά για μακρά τοποθέτηση και σε αυτά τα επίπεδα (τιμή) υπάρχει χώρος για να υπάρξουν κέρδη», δήλωσε ο αναλυτής της Mitsubishi Jonathan Butler.
Οι υψηλότερες τιμές του χρυσού οδήγησαν σε πτώση τις πωλήσεις στην φυσική αγορά του μετάλλου στην Ασία αυτή την εβδομάδα.
Στην Ινδία, η δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια αγορά  χρυσού στον κόσμο, οι υψηλότερες τιμές ί λιανικής οδήγησαν τους αγοραστές να αναβάλουν τις αγορές για την εποχή του γάμου.
Οι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο προς την ανάληψη των καθηκόντων από τον Trump στις 20 Ιανουαρίου, όταν θα πρέπει και πάλι να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδιά του για την οικονομία των ΗΠΑ.
« Οι οικονομικές πολιτικές Trump, ιδίως οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις, θα μπορούσαν να οδηγήσει σε όλο και υψηλότερες αποτιμήσεις των μετοχών που εκτρέπουν πόρους μακριά από αποθέματα χρυσού και αργύρου», επεσήμανε ο Butler.
Αναλυτές της Scotiabank, ωστόσο, δήλωσαν ότι αναμένουν το χρυσό να ενισχυθεί  περαιτέρω από την στήριξη των 1.178 δολαρίων η ουγγιά που κατέχει.
Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed προειδοποίησαν ότι τα δημοσιονομικά και φορολογικά σχέδια Trump θα μπορούσαν να τονώσουν μια βραχυπρόθεσμη οικονομική ώθηση που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα πληθωρισμού και δημόσιου χρέους, ενδεχομένως αυξάνοντας τη ζήτηση για χρυσό ως εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης