Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Αγώνας δρόμου της βιομηχανίας για να διασφαλίσει παράταση και αυτοτελή μηχανισμό διακοψιμότητας

Αγώνας δρόμου της βιομηχανίας για να διασφαλίσει παράταση και αυτοτελή μηχανισμό διακοψιμότητας

Συνάντηση για το θέμα θα έχουν εντός των ημερών ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης και οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας

Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη αναμένεται να έχουν εντός της εβδομάδας οι εκπρόσωποι της ενεργοβόρου βιομηχανίας της χώρας με κεντρικό θέμα συζήτησης την παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας ως αυτοτελούς μέτρου και μετά το τέλος του 2019 οπότε και λήγει η ισχύς του.  
Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) έχει θέση στην κορυφή των στοχεύσεών της την χρονική επέκταση του μέτρου της διακοψιμότητας και αναμένεται να ζητήσει εκ νέου από τον κ. Σταθάκη την υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αιτήματος για παράταση του μέτρου, ανεξαρτήτως του μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος που έχει ήδη προκοινοποιηθεί στην Κομισιόν.
Σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας, η διακοψιμότητα αφορά το σύνολο της μεταποίησης και όχι μόνο τις βιομηχανίες της υψηλής τάσης, αλλά και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της μέσης τάσης.
Μάλιστα οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η προώθηση του μέτρου και η εξασφάλιση χαμηλότερου ενεργειακού κόστους θα αποτελούσε μια σαφή ένδειξη εκ μέρους της κυβέρνησης ότι επιδιώκει να ασκήσει πολιτική στήριξης της βιομηχανίας, η οποία μέσω των εξαγωγών είναι ο μόνος κλάδος που μπορεί να συμβάλλει στην οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και την μετάβαση στην ανάπτυξη.
«Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να εφαρμόσει στην πράξη τις διακηρύξεις περί στήριξης της μεταποίησης, θα πρέπει να προχωρήσει τις διαδικασίες για παράταση της διακοψιμότητας για ένα χρονικό διάστημα της τάξης των 3 έως 5 ετών», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της βιομηχανίας.

Αίτημα παράτασης

Τονίζουν δε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει αίτημα παράτασης της διακοψιμότητας αυτοτελώς και όχι ως μέρος ενός μηχανισμού επάρκειας, στον οποίο η ζήτηση θα συμμετείχε με μειονέκτημα και δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί ισότιμα τους παραγωγούς ηλεκτρισμού.
Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση για αντικατάσταση της διακοψιμότητας με συμμετοχή του demand σε μηχανισμό ισχύος, έχει γίνει και στο παρελθόν όταν επρόκειτο να τεθεί προς έγκριση στην Κομισιόν ο προσωρινός μηχανισμός ευελιξίας.
Η βιομηχανία είχε αντιδράσει αρνητικά και τελικώς υπεβλήθη αίτημα για αυτοτελή παράταση της διακοψιμότητας, το οποίο και έγινε αποδεκτό από την ΕΕ.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η βιομηχανία ζητεί εκ νέου παράταση της διακοψιμότητας ως αυτοτελές μέτρο και θεωρεί ότι η επιχειρούμενη ένταξη της ζήτησης στον μηχανισμό επάρκειας που έχει προκοινοποιηθεί στην ΕΕ σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αποδεκτή λύση.
«Ζητούμε την υποβολή πρότασης αυτοτελούς, επικαιροποιημενου (πηγή χρηματοδότησης) μηχανισμού διακοψιμότητας» σημειώνουν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας, υπογραμμίζοντας ότι η πρόσφατη εμπειρία της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των καιρικών συνθηκών αποδεικνύει την αναγκαιότητα του μέτρου και για την ομαλή λειτουργία του συστήματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης