Επικαιρότητα

Ο Καμμένος θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση - Τον «άδειασαν» οι υπουργοί του στην ΚΟ

Ο Καμμένος θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση - Τον «άδειασαν» οι υπουργοί του στην ΚΟ
Βαριά ήττα για τον Καμμένο στην κοινοβουλευτική ομάδα
Φρένο στα σενάρια περί άρσης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έβαλε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ.
«Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει, εκτός εάν συνδεθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών» ξεκαθάρισε ο κ. Καμμένος με μήνυμα του στο twitter.
Στην ουσία, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία -όταν η Συμφωνία των Πρεσπών πάει στο ελληνικό κοινοβούλιο- θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση χωρίς όμως να αποσύρει τη στήριξη του.



Ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση και το κλίμα που επικράτησε κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ είναι χαρακτηριστικό.
Μάλιστα, όπως προκύπτει, οι υπουργοί αρνήθηκαν να παραδώσουν τα χαρτοφυλάκια τους σε περίπτωση που ο ίδιος αποφασίσει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Καμμένος φέρεται να επιχείρησε να αποσπάσει εξουσιοδότηση από την ΚΟ ώστε να ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρει από την κυβέρνηση τους υπουργούς που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ.
Ωστόσο, η πρόταση του κ. Καμμένου δεν έγινε αποδεκτή, καθώς μαζί συμφώνησαν μόνο η βουλευτής Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης.
Οι υπόλοιποι, οι οποίοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση (Κώστας Ζουράρις, Νίκος Μαυραγάνης, Βασίλης Κόκκαλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος) απέρριψαν την πρόταση του κ. Καμμένου, επικαλούμενοι την απουσία της υπουργού Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και της υφυπουργού Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Αναβάλλεται η συνάντηση με Τσίπρα μέχρι νεοτέρας

Την ίδια ώρα, αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας η προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις εξελίξεις στην πΓΔΜ και το εάν ο πρωθυπουργός Zoran Zaev θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 80 βουλευτών προκειμένου να ψηφιστεί η αναθεώρηση του Συντάγματος και να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.
Σε λίγη ώρα αναμένεται να αρχίσει στη βουλή της πΓΔΜ η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα σκοπιανά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός της χώρας, Zoran Zaev, φέρεται να έχει εξασφαλίσει τις 80 ψήφους που απαιτούνται.
«Είμαστε σε διαρκή συνεδρίαση.
Δεν μπορώ να μιλήσω, ούτε να συναντηθώ, ούτε να δώσω συνέντευξη, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος εξερχόμενος της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ.
Επίσης διέψευσε τις πληροφορίες περί ψήφου κατά συνείδηση.
Νωρίτερα είχε αναφέρει:
«Είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με τον Τσίπρα μέχρι να αρθεί η εμπλοκή στα Σκόπια.
Θα μιλήσουμε αργότερα εάν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση», ανέφερε ο κ.Καμμένος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτική Ομάδας των ΑΝΕΛ, η οποία είναι σε εξέλιξη.
Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς σε αυτήν πρόκειται να ξεκαθαρίσουν τόσο οι προθέσεις των βουλευτών του κόμματος όσο και ποια θα είναι η επίσημη «γραμμή» που θα δώσει ο κ.Καμμένος.
Παντώς και ενώ όλα έδειχναν πως ο κ.Καμμένος θα κηρύξει το τέλος της συνεργασίας των ΑΝΕΛ με το ΣΥΡΙΖΑ, η αποστροφή του στη συνεδρίαση των επιτροπών στη Βουλή για τα εξοπλιστικά, ότι δεν είναι απερχόμενος υπουργός και ότι δεν τελεί υπό παραίτηση, έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.
Και αυτό διότι ο κ.Καμμένος κατέστησε σαφές πως έχει στραμμένο το βλέμμα του στην ΠΓΔΜ και αναμένει να δει αν ο πρωθυπουργός Zoran Zaev θα καταφέρει να εξασφαλίσει τις ψήφους των 80 βουλευτών που απαιτούνται για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.



Η πρωινή βόμβα

«Δεν είμαι απερχόμενος υπουργός και δεν τελώ υπό παραίτηση», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος, δήλωση η οποία όπως είναι αναμενόμενο πυροδοτεί σειρά νέων σεναρίων για τις πολιτικές εξελίξεις.
Τις δηλώσεις αυτές ο κ.Καμμένος τις έκανε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών για τα εξοπλιστικά και ιδιαίτερα ύστερα από την τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κ. Τασούλα ότι η ΝΔ αποχωρεί διότι δεν μπορεί να συζητήσει με έναν απερχόμενο υπουργό.
«Οι βουλευτές της ΝΔ δεν μπορούν να συμμετέχουν σε μια διαδικασία με έναν υπουργό που τελεί υπό παραίτηση» είπε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τασούλας στη συζήτηση που γίνεται στην επτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής για τα αντισταθμιστικά ωφέλη των F-16.
«Δεν τελώ υπό παραίτηση, δεν υπάρχει καμία επίσημη ή ανεπίσημη δήλωση που να λέει ότι εγώ παραιτούμαι, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη βουλή των Σκοπίων.
Όπως είναι γνωστό, η ψηφοφορία στην Βουλή της ΠΓΔΜ είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 13:00 ώρα Ελλάδας, ώρα έναρξης και της κρίσιμης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, η οποία θα καθορίσει όχι μόνο το μέλλον του κόμματος αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Είναι προφανές πως αν δεν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, θα είναι το καλύτερο "δώρο" για τον κ.Καμμένο, ο οποίος έχει περιέλθει σε πραγματικά δεινή πολιτικά θέση.

Αντίστροφη μέτρηση για την ψηφοφορία στην πΓΔΜ - Βρίσκει τους 80 ο Zaev - Τα ανταλλάγματα που ζητά το αλβανικό ΒESA

Κόκκινο έχει χτυπήσει το πολιτικό θερμόμετρο στην πΓΔΜ όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σε λίγη ώρα αναμένεται να αρχίσει στη βουλή της πΓΔΜ η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα σκοπιανά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός της χώρας, Zoran Zaev, φέρεται να έχει εξασφαλίσει τις 80 ψήφους που απαιτούνται.
Ενδεικτικό των διεργασιών που συντελούνται στα Σκόπια είναι το γεγονός ότι αν και η συνεδρίαση της Βουλής ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις 13:00 πήρε αναβολή για τις 15:00 και τελικά δεν αναμένεται να αρχίσει πριν τις 16:00.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση οφείλεται στις επαφές που έχει ο Zoran Zaev με τον επικεφαλής του αλβανικού BESA που διαθέτει δύο βουλευτές, ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις του σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Εντατικές διαβουλεύσεις

Ο Zaev έχει εντατικές διαβουλεύσεις με το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα BESA (διαθέτει δύο βουλευτές) για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά τo άρθρο του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος για την υπηκοότητα.
Σύμφωνα με τον Zaev «αυτό που ζητά το "BESA" είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, "μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας", να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης».
Η πρόταση του Zaev όσον αφορά την υπηκόοτητα είναι να αποδίδεται αυτή ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Το BESA κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία για τους πολίτες αλβανικής εθνοτικής καταγωγής, στις κανονιστικές αποφάσεις και τις άλλες πράξεις των κρατικών οργάνων, η υπηκοότητα στην μακεδονική γλώσσα θα αναφέρεται ως «μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», στην αλβανική γλώσσα θα αναφέρεται ως «της Μακεδονίας / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και στα αγγλικά ως «Macedonian / citizen of the Republic of North Macedonia».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης