«Στον αέρα» το Brexit - Κίνδυνος να χαθεί η προθεσμία της 29ης Μαρτίου 2019

«Στον αέρα» το Brexit - Κίνδυνος να χαθεί η προθεσμία της 29ης Μαρτίου 2019
H πρωθυπουργός Theresa May αγωνίζεται να κερδίσει την υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων
«Στον αέρα» βρίσκεται η συμφωνία του Brexit, με τους υπουργούς να προειδοποιούν για πιθανή καθυστέρηση πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας (29 Μαρτίου 2019) και την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο αναβολής, αν και η ανησυχία για το μέλλον της Βρετανίας είναι διάχυτη.
H πρωθυπουργός Theresa May αγωνίζεται να κερδίσει την υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων στη συμφωνία στην οποία κατέληξε έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ωστόσο σύμφωνα με δημοσίευμα της Evening Standard, κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης εκτιμούν ότι είναι πιθανή η καθυστέρηση του Brexit πέραν της 29ης Μαρτίου.
Η κρίσιμη ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 15 Ιανουαρίου 2019.

Hunt (ΥΠΕΞ Βρετανίας): Κίνδυνος παράλυσης της χώρας και ακύρωσης του Brexit

Οι Βρετανοί βουλευτές, που όπως φαίνεται θα απορρίψουν τη συμφωνία της πρωθυπουργού Theresa May για το Brexit την επόμενη εβδομάδα, δημιουργούν τον κίνδυνο να προκληθεί παράλυση ακόμα και να μην αποχωρήσει πιθανόν η Βρετανία από την ΕΕ, προειδοποίησε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.
Η Βρετανία, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ σε λιγότερο από 80 ημέρες, αλλά το κοινοβούλιο πιθανόν να απορρίψει την επόμενη εβδομάδα τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η May, αυξάνοντας την πιθανότητα ενός άτακτου Brexit, όπως σημειώνει το Reuters.
«Αυτό που είναι περισσότερο πιθανό στην περίπτωση που απορριφθεί αυτή η συμφωνία είναι ότι διατρέχουμε τον κίνδυνο παράλυσης λόγω του Brexit και όταν συμβεί αυτό κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι μπορεί να γίνει και ο μεγάλος κίνδυνος, και αυτό για το οποίο ανησυχεί ο κόσμος, είναι να μην εκπληρώσουμε ουσιαστικά αυτό το οποίο ψήφισαν οι πολίτες», δήλωσε ο Jeremy Hunt στο δίκτυο Sky News.
Πολλοί βουλευτές που τάσσονται υπέρ του Brexit θέλουν μια πιο καθαρή έξοδο από την ΕΕ και τους θεσμούς της αλλά ο Hunt δήλωσε ότι το κοινοβούλιο, όπου το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα δεν έχει πλειοψηφία, πιθανόν να μην επιτρέψει στην χώρα να βγει από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία.
«Νομίζω ότι τώρα φαίνεται πολύ λιγότερο πιθανόν το κοινοβούλιο να επιτρέψει μια έκβαση η οποία δεν θα περιλαμβάνει μια συμφωνία», δήλωσε ο Hunt στο BBC.

Πέντε σενάρια για αναβολή του Brexit - Τι ανησυχεί την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τρόπους αναβολής του Brexit εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ανοικτή στην ιδέα, την ώρα που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για καθυστέρηση λίγων μηνών ή μέχρι και ενός έτους στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ.
Ωστόσο η ΕΕ αμφιβάλλει εάν αυτή η κίνηση μπορεί να εμποδίσει τη διαιρεμένη χώρα να πέσει στα βράχια, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ανώτατοι αξιωματούχοι χωρών μελών και των ευρωπαϊκών θεσμών που γνωρίζουν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δήλωσαν στο Reuters ότι η παράταση της προθεσμίας της βρετανικής αποχώρησης που λήγει στις 29 Μαρτίου γίνεται όλο και πιο πιθανή καθώς η Theresa May αγωνίζεται να κερδίσει την υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων στη συμφωνία στην οποία κατέληξε έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Πλέον είναι η πιο πιθανή εξέλιξη», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι οι ηγέτες της Ενωσης περιμένουν τώρα ότι η May είτε θα ηττηθεί στην ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας στην Βουλή είτε θα αναβάλει την αναμέτρησή της με τους βουλευτές όπως έκανε τον Δεκέμβριο.
«Φυσικά μπορούμε να αναβάλουμε το Brexit. Κανείς δεν θέλει μία έξοδο χωρίς συμφωνία», δήλωσε άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος. «Αλλά το θέμα παραμένει - προς τι η αναβολή;
Για την διεξαγωγή εκλογών;
Για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος;».
Δεν είναι σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε θέση να επιλύσει τα προβλήματα του, άρα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αναρωτηθούν για τον σκοπό της αναβολής, πρόσθεσε ο Eυρωπαίος αξιωματούχος.
Η έξοδος χωρίς συμφωνία θα πλήξει το Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερο από ό,τι θα πλήξει την ΕΕ, δήλωσε ο ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος και κατέληξε επαναλαμβάνοντας το μάντρα που χρησιμοποιούσε η Theresa May στα πρώτα στάδια της διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες: «Μη συμφωνία είναι καλύτερη από μία κακή συμφωνία».
Η ήττα της May στο κοινοβούλιο θα οδηγήσει την διαδικασία του Brexit σε αχαρτογράφητο έδαφος.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο για την διαχείριση του θέματος υπήρξαν πολύ περιορισμένες, με την συμμετοχή μόνο στενών συνεργατών των ηγετών, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους.
Εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν προετοιμάσει σειρά σεναρίων και βρετανοί αξιωματούχοι έχουν αναζητήσει στοιχεία για τους τρόπους καθυστέρησης του Brexit, δήλωσε μία πηγή.
Η κυβέρνηση May επέμεινε την Τρίτη ότι δεν έχει σχέδια παράτασης της προθεσμίας της 29ης Μαρτίου, απαντώντας σε δημοσίευμα του βρετανικού Τύπου σύμφωνα με το οποίο βρετανοί αξιωματούχοι έχουν προϊδεάσει την Ευρωπαϊκή Ενωση για τέτοιο ενδεχόμενο.

 Τα σενάρια της αναβολής

 --Η Βρετανία ζητεί αναβολή της εξόδου βάσει του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης.
Αυτό θα απαιτήσει ομόφωνη έγκριση και από τις 27 χώρες μέλη της Ενωσης- κάτι που ευρωπαίοι αξιωματούχοι ότι είναι πολύ πιθανόν να δοθεί.
--Η Βρετανία ανακαλεί την επίκληση του άρθρου 50, αποφεύγοντας παράλληλα την πρόκληση μεγάλης αντίδρασης από τους υποστηρικτές του Brexit δηλώνοντας ότι θα επαναλάβει σύντομα την ενεργοποίηση.
Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ανακαλέσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 μονομερώς, και κατά συνέπεια δεν θα χρειασθεί την έγκριση των 27, γεγονός που καθιστά την διαδικασία απλούστερη.
--Η Βρετανία ανακαλεί την ενεργοποίηση του άρθρου εν όψει της διεξαγωγής εκλογών ή νέου δημοψηφίσματος.
--Βραχυχρόνια καθυστέρηση τριών μηνών, ώστε να αποφευχθεί πρόβλημα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα συνέλθει υπό την νέα του σύνθεση τον Ιούλιο, μετά τις εκλογές του Μαΐου.
--Μεγαλύτερη καθυστέρηση έως και ενός έτους, γεγονός που θα περιπλέξει το νομικό καθεστώς του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η Βρετανία θα πρέπει να εκλέξει νέους ευρωβουλευτές τον Μάιο, ακόμη και αν συνεχίζει να επιδιώκει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση το επόμενο έτος.
Η May αναζητεί τη διατύπωση νέων δεσμεύσεων από τη Ευρωπαϊκή Ενωση για να κάμψει τους βουλευτές που εναντιώνονται στην παρούσα συμφωνία, ορισμένοι από τους οποίους θα προτιμούσαν μία έξοδο χωρίς συμφωνία, ενώ άλλοι απλώς την παραμονή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ομως οι Eυρωπαίοι ηγέτες αποκλείουν οποιαδήποτε τροποποίηση του κειμένου της συμφωνίας και ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι οποιεσδήποτε «δημόσιες διαβεβαιώσεις» δώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση θα περιορισθούν στην αποσαφήνιση των υπαρχόντων όρων του Brexit, όπως αυτοί διατυπώνονται στην υπάρχουσα συμφωνία.

www.worldenergynews.gr