Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Εκποίηση ακινήτων από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για εξασφάλιση 670 εκατ. ευρώ

Εκποίηση ακινήτων από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για εξασφάλιση 670 εκατ. ευρώ

Το ποσό θα δοθεί στο ελληνικό δημόσιο ως επιστροφή κρατικών ενισχύσεων

Ξεκίνησε η διαδικασία εκποίησης ακινήτων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στο πλαίσιο της προσπάθειας συγκέντρωσης των κεφαλαίων που απαιτούνται για την καταβολή στο δημόσιο ποσού ύψους 670 εκατ. ευρώ, το οποίο σύμφωνα με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποτελεί κρατική ενίσχυση που είχε δοθεί στο Ναυπηγείο στο παρελθόν και πρέπει να ανακτηθεί από το δημόσιο.
Έτσι χθες (10/1) προκηρύχθηκαν 14 δημόσιοι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για την εκποίηση ακινήτων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που έχουν τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης από τον Μάρτιο του 2018. Πρόκειται για το δεύτερο βήμα στην προσπάθεια εξυγίανσης των ναυπηγείων και οι διαγωνισμοί αφορούν το λεγόμενο εμπορικό τμήμα κομμάτι, η αξιοποίηση του οποίου απαιτείται για να δοθεί λύση στο ζήτημα ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων.
Έχει προηγηθεί τον περασμένο Ιούνιο η απόδοση από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στο Δημόσιο της 5ης Δεξαμενής, καθώς και μιας χερσαίας έκτασης 220 στρεμμάτων.
Την όλη διαδικασία παρακολουθεί στενά ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας και σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο βήμα στην προσπάθεια διάσωσης του Σκαραμαγκά θα γίνει με την προκήρυξη, από τον ειδικό διαχειριστή, διαγωνισμού για την ανάθεση της αξιοποίησης και του στρατιωτικού τμήματος των ναυπηγείων.

Έλεγχος τίτλων από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές

Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση για τους 14 διαγωνισμούς, οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να διεξάγουν το δικό τους ανεξάρτητο έλεγχο (νομικό, τεχνικό, κ.λπ.) για τα ακίνητα, καθώς επίσης για το νομικό και πραγματικό τους καθεστώς, λαμβανομένης υπόψη της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής C (2008) 3118 της 2ας Ιουλίου 2008 σχετικά με την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων από την ΕΝΑΕ (Επίσημη Εφημερίδα ΕΕ 27.8.2009, L 225, 104) και της ανακοίνωσης της Επιτροπής σχετικά την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.
Επίσης, οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε έναν ή σε περισσότερους ή σε όλους τους διαγωνισμούς που προκηρύσσονται, υποβάλλοντας χωριστές έγγραφες σφραγισμένες προσφορές, για έκαστο από αυτούς, σε διακριτούς φακέλους, που ο καθένας θα φέρει σαφή εξωτερική ένδειξη.
Οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν το αργότερο μέχρι την Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου και ώρα 12.00 το μεσημέρι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης