Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Merkel: Καλή λύση το Βόρεια Μακεδονία - Τσίπρας: Δεν ξεχνάμε αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο

Merkel: Καλή λύση το Βόρεια Μακεδονία - Τσίπρας: Δεν ξεχνάμε αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο
Τσίπρας: Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά, αλλά τα κατάφερε
H συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε το κύριο θέμα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδ ακαγκελάριο Α. Merkel .
«Μιλήσαμε για τα Βαλκάνια, για τη σημασία που έχει η σταθερότητα στην περιοχή. Η Συμφωνία των Πρεσπών πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία και αποτελεί ένα μοντέλο λύσεων για παρόμοιες διενέξεις μεταξύ χωρών», « η συμφωνία των Πρεσπών δείχνει τον δρόμο επίλυσης διαφορών»,  «δεν ξεχνάμε τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας  .
Η Γερμανίδα Καγκελάριος έκανε λόγο για μια «ιστορική εκκρεμότητα» η οποία με την συμφωνια αυτή και την την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας «για όλους εμάς δημιουργείται σαφήνεια και ανοίγει ο δρόμος για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αλλά αυτή η συμφωνία είναι καλή και για την Ελλάδα» «Είμαι ευγνώμων στον Τσίπρα και στον Ζάεφ για την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία»» «Θα πω τις απόψεις μου για τις Πρέσπες στον Μητσοτάκη αλλά δε νομίζω ότι θα επηρεάσω» «Δεν πρόκειται να εμπλακώ στα σχέδια των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα» συμπλήρωσε.
Αναλυτικά
Σε μια Ελλάδα πολύ διαφορετική από την Ελλάδα της προηγούμενης επίσκεψής της, το 2014, καλωσόρισε την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Merkel ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων προς τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

"Τότε η χώρα μας βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, με την οικονομία να παραπαίει, και την κοινωνία να υποφέρει και να αγωνιά.
Με ένα εκατομμύριο ανέργους, παράλυτο κοινωνικό κράτος, διαλυμένες δομές προστασίας των πιο αδύναμων, και καμιά ουσιαστική ελπίδα ανάκαμψης", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
"Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα που ήταν πολλές φορές ακατανόητα, συχνά άδικα, κάποιες φορές αναποτελεσματικά και που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή.
Σήμερα εξερχόμαστε από αυτήν την κρίση οριστικά.
Με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά κρατώντας την κοινωνία όρθια και προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους", επισήμανε.
Οι σχέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας δοκιμάστηκαν σκληρά στη διάρκεια της οκταετούς κρίσης, αλλά μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, είπε ο κ. Τσίπρας.
"Υπήρξαν δύσκολες στιγμές, που με πολλή προσπάθεια και αποφασιστικότητα αφήσαμε πίσω μας", τόνισε και εξήγησε: "Τα στερεότυπα του αυταρχικού Γερμανού και του τεμπέλη Έλληνα σφράγισαν τον δημόσιο λόγο.
Και παράλληλα, διανύσαμε μια σκληρή περίοδο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς- αλλά και με την Γερμανία, με έντονες συγκρούσεις, εντατικές διαβουλεύσεις, δύσκολους συμβιβασμούς.
Διαφωνήσαμε σε πολλά και διαπιστώσαμε ότι τότε - όπως και σήμερα - μας χώριζαν και μας χωρίζουν σημαντικές διαφορές σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο".
Επισήμανε, όμως, ότι "μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτήν την μεγάλη δοκιμασία και τα στερεότυπα μεταξύ μας, και να βρούμε κοινό τόπο, διότι αυτό που προείχε ήταν η διάσωση της Ελλάδας, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης" και δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός ότι η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος της Ευρώπης, γίνεται μέρος της λύσης.

"Εχουμε την θέληση, αλλά και την δύναμη, να λέμε όχι στις φυγόκεντρες δυνάμεις, που προτάσσουν την εθνική περιχαράκωση, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό ως απάντηση στις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης", τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.
"Όχι στις φωνές της μισαλλοδοξίας που επιδιώκουν, μάλιστα, να διαδραματίσουν ενισχυμένο ρόλο στις επικείμενες ευρωεκλογές.
Τονίζουμε λοιπόν, μαζί με την Καγκελάριο, ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην Ευρώπη σήμερα", επισήμανε και πρόσθεσε:
"Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με την Καγκελάριο για αυτούς τους κινδύνους.
Επεσήμανα τον ρόλο που κατά τη γνώμη μου παίζουν οι κυρίαρχες οικονομικές πολιτικές, στη διόγκωση του ακροδεξιού και αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού.
Και την ανάγκη να απαντηθεί η πρόκληση αυτή με την οικοδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης και μιας νέας αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη.
Οι πολίτες αυτής της ηπείρου, σε όποια γωνιά της και αν ζουν, να ορθώσουν το δημοκρατικό ανάστημά τους ενάντια στις δυνάμεις εκείνες που, με νέο προσωπείο, προσπαθούν να γυρίσουν το ρολόι της Ιστορίας πίσω, στη σκοτεινή Ευρώπη του μίσους και του φόβου".
"Συμφωνήσαμε με την κ. Μέρκελ στην κρισιμότητα που έχει για την Ευρώπη η καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση με αναθεώρηση του υφιστάμενου Συστήματος", είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό/προσφυγικό.
"Μιας πολιτικής που να συμπεριλαμβάνει πιο ισχυρούς μηχανισμούς στήριξης των χωρών πρώτης γραμμής, έναν ισχυρό μηχανισμό επιστροφών, αλλά και αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με χώρες προέλευσης και διέλευσης", τόνισε.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο για τα Βαλκάνια και για την σημασία που έχει η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη της περιοχής για το μέλλον και την ασφάλεια της Ευρώπης.
"Τονίσαμε τη σημασία που έχει για την περιοχή και για την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών η οποία είναι ένα βήμα μπροστά και νομίζω και μια συμφωνία μοντέλο και για άλλες διαφορές, που αποδεικνύει ότι κοινά αποδεκτές λύσεις - χωρίς την επιβολή του ενός μέρους επί του άλλου- είναι εφικτές", είπε.
«Πράγματι κλείνει ένας κύκλος.
Όταν ο κ. Τσίπρας ήρθε την πρώτη φορά στο Βερολίνο τα πράγματα ήταν διαφορετικά.
Αναπτύχθηκε εμπιστοσύνη ανάμεσα μας», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Merkel στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων προς τους δημοσιογράφους μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Γνωρίζω ότι ο ελληνικός λαός πέρασε μια δύσκολη περίοδο.
Οι Έλληνες έπρεπε να υποστούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις», αναγνώρισε η A. Merkel, σημειώνοντας πως αυτό δεν είναι το τέλος μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου, αλλά η αρχή μιας νέας κατάστασης.
Στάθηκε στο γεγονός ότι η ανεργία έχει μειωθεί και διεμήνυσε ότι «θα προσπαθούμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους».
«Έχουμε δρομολογήσει πρωτοβουλία στον τομέα των εξαγωγών.
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 16% πέρυσι», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό που δίνει τη δυνατότητα στη Γερμανία να είναι η τιμώμενη χώρα στην επόμενη ΔΕΘ.
Για το προσφυγικό ανέφερε πως η Ελλάδα αντιμετώπισε εν μέσω κρίσης μεγάλα προβλήματα και «προσπαθήσαμε να βρούμε λύση με την συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας», ενώ τόνισε πως είναι απαραίτητη η διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό.
Όσον αφορά στο ονοματολογικό, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον Αλέξη Τσίπρα «που εργάστηκε μαζί με τον κ. Zaev», εκτιμώντας πως «με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεια, γίνεται σαφές πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις.
Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα προωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη».

Τί έγινε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου

Με τα καθιερωμένα εκατέρωθεν… καλά λόγια ξεκίνησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με την Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, η οποία πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου λίγο μετά τις 18.00 μμ.

Την κυρία Merkel υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός, ενώ στις πρώτες δηλώσεις τους μπροστά στις κάμερες επικεντρώθηκαν στην «επιτυχία» της Ελλάδας να αφήσει πίσω της το μνημόνιο και την κρίση.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε διεξοδικά τόσο στις επιτυχίες της Ελλάδας όσο και στις δυσκολίες που υπήρξαν στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι πλέον ο κοινός στόχος του με την κυρία Merkel είναι η καταπολέμηση των κομματικών σχηματισμών οι οποίοι αντιτίθεται στο ευρωπαϊκό όραμα.
«Η τελευταία φορά που ήρθατε ήταν πριν από 5 χρόνια.
Σήμερα έρχεστε σε μία διαφορετική Ελλάδα, που κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση και εισήλθε στον δρόμο της ανασυγκρότησης», τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι «περάσαμε και μεταξύ μας αρκετές δυσκολίες αλλά κατορθώσαμε μέσα από συνθέσεις και συμβιβασμούς και κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε την κρίση αλλά και να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή συνοχή».
Φρόντισε να επαναλάβει την… κλασσική, πλέον, ατάκα του ότι «η Ελλάδα βγαίνει σιγά-σιγά από την κρίση και αποτελεί, πλέον, από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης.
Προβάλουμε σταθερά την ανάγκη συνεργασίας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
Έχουμε, βέβαια, νέες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε».
Εξ αυτών των προσκλήσεων η βασικότερη είναι κατά τον κ. Τσίπρα «το κοινό μας πρόβλημα είναι η άνοδος της λαϊκιστικής και αντιευρωπαϊκής ακροδεξιάς.
Απέναντι σε αυτήν την κοινή πρόκληση όλοι όσοι στηρίζουμε το ευρωπαϊκό όραμα πρέπει να βρούμε λύσεις.
Η επίσκεψή σας κλείνει έναν δύσκολο κύκλο στις σχέσεις των δύο χωρών».
Σαφώς πιο λιτή στις δηλώσεις της εμφανίστηκε η κυρία Merkel, η οποία περιορίστηκε να δηλώσει ότι «έχω έρθει να συζητήσω αρκετά θέματα μαζί σας.
Περάσαμε δύσκολα χρόνια αλλά καταφέραμε να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό πνεύμα.
Αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα.
Ο ελληνικός λαός πέρασε μία πολύ δύσκολη φάση.
Ευχαριστώ για όλα όσα κατάφερε αλλά και προσφέρει η Ελλάδα».


Σημειώνεται ότι στις 19.40 θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.
Μετά το πέρας των κοινών δηλώσεων, στις 8 το βραδυ, ο Αλέξης Τσίπρας, θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν της Μέρκελ σε εστιατόριο της Καστέλας, ενώ η  Καγκελάριος θα διανυκτερεύσει σε ξενοδοχείο των νοτίων προαστίων.
Την Παρασκευή  στις 09:45 η Γερμανίδα Καγκελάριος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στις 10:00 θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στη συνέχεια, στις 14:00, θα συναντηθεί με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πρεσβευτική κατοικία της Γερμανίας στο Χαλάνδρι.
Η κυρία Merkel θα αναχωρήσει από την Αθήνα στις 16:30 το απόγευμα.
Παράλληλα, θα συναντηθεί με ανθρώπους του πνευματικού κόσμου.
Θα συζητήσει επίσης για το μέλλον της Ευρώπης με μαθητές της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και νωρίς το μεσημέρι θα συμφάγει με επιχειρηματίες.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης