Ενέργεια

Cavusoglu: Να μοιραστούν τα έσοδα του κυπριακού αερίου και της δικής μας ΑΟΖ

Cavusoglu: Να μοιραστούν τα έσοδα του κυπριακού αερίου και της δικής μας ΑΟΖ
Ο ίδιος πρότεινε τη φόρμουλα της διανομής των εσόδων μέσω της Ε.Ε. ή των εταιρειών
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προτείνει τη μεταφορά του Κυπριακού αερίου μέσω της Τουρκίας και υποστηρίζει πως σε διαφορετική περίπτωση μεταφοράς η εξόρυξη δεν θα είναι βιώσιμη. Παράλληλα πρότεινε τη μοιραστούν τα έσοδα του αερίου μέσω της Ε.Ε. ή των εταιρειών εξόρυξης!

Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV o Τσαβούσογλου ανέφερε πως η δεύτερη τουρκική πλατφόρμα θα κάνει έρευνες δυτικά της Κύπρου.

« Η πρώτη μας πλατφόρμα ξεκίνησε τις έρευνες του στο οικόπεδο Alanya-1. Για τη δεύτερη πλατφόρμα, υπάρχει η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας μας, και του προέδρου μας και όλοι κάνουν αυτό που πρέπει για να γίνουν έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, δυτικά της Κύπρου.

Από την αρχή λέμε ένα πράγμα, είχε έρθει προχθές και ο Κύπριος επίτροπος Στυλιανίδης και το λέμε και στους Ευρωπαίους. Λένε πως υπάρχουν αποθέματα αερίου κι πετρελαίου γύρω από το νησί, και έχουν δικαιώματα και οι δυο λαοί. Το λένε και οι ελληνοκύπριοι αυτό. Αυτό που επιθυμούμε είναι να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Λένε ᾽᾽δεν μπορούμε να το κάνουμε τώρα᾽᾽Λέμε γιατί ; Mας λένε όταν θα πωλείται το αέριο να γίνει αυτό. Υποστηρίζουν πως θα υπάρχει πίεση της κοινής γνώμης. Πως αυτό θα μπορούσε να είναι αναγνώριση της ῾῾Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» ανέφερε ο Τσβαούσογλου.

Ο ίδιος πρότεινε τη φόρμουλα της διανομής των εσόδων μέσω της Ε.Ε. ή των εταιρειών:
«Κι εμείς τους λέμε υπάρχουν κι άλλες φόρμουλες, θα μπορεί να γίνει μέσω της Ε.Ε. , μέσω των εταιρειών. Αν δεν θα γίνει κάτι μέσω των κρατών θα μπορεί να γίνει μέσω των εταιρειών. Το αίτημα μας είναι νόμιμο και δεν θα φέρει κανέναν σε δύσκολη θέση. Ας εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων και χωρίς ένταση να εξορυχθεί το αέριο η το πετρέλαιο. ´Ισως κάποιοι για να θολώσουν τα νερά λένε άλλα πράγματα, όμως συμφωνούν όλοι πως αν δεν μεταφερθεί μέσω της Τουρκίας δεν είναι εκμεταλλεύσιμο και δεν έχει νόημα εξόρυξης. Γι´αυτό με την κατανόηση αυτή, ας έρθουμε οι τουρκοκύπριοι, οι ελληνοκύπριοι, εμείς με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, να τα κάνουμε όλα μαζί, και μέσω της Τουρκίας να μεταφερθούν όλα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Τσαβούσογλου ρωτήθηκε στο NTV αν η Τουρκία έχει στόχο να χτίσει ναυτική βάση στην Κύπρο ο ίδιος απάντησε πως ᾽«η Τουρκία θα υποστηρίξει τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων και συστήνω σε όλους να ξυπνήσουν από τα όνειρα τους για μηδέν εγγυήσεις και μηδενικά στρατεύματα. Αν είναι φαντασίες ας τις ξεχάσουν. Αυτό δεν το λέμε για να προσβάλλουμε κάποιον. Αυτό το λέμε για να το κατανοήσουν και να διαπραγματευτούν ανάλογα. Στο θέμα των βάσεων και του στρατού στην ᾽᾽Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου᾽᾽οι συσκέψεις και οι εργασίες γίνονται από το Υπουργείο Άμυνας το Γενικό Επιτελείο, το Ναυτικό και την Αεροπορία».

Πηγή: cyprustimes.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης