Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Τι συζήτησαν Τσακαλώτος - Χουλιαράκης για τις μεταμνημονιακές εκκρεμότητες εν όψει της έλευσης των δανειστών 17/1

Τι συζήτησαν Τσακαλώτος - Χουλιαράκης για τις μεταμνημονιακές εκκρεμότητες εν όψει της έλευσης των δανειστών 17/1
Τετ α τετ Τσακαλώτου - Χουλιαράκη για τις μεταμνημονιακές εκκρεμότητες εν όψει της έλευσης των δανειστών
Σε ρυθμούς δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης κινείται ήδη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εν όψει της έλευσης του κουαρτέτου των δανειστών στην Αθήνα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε χθες (9/1) το απόγευμα, εκτενή συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, πριν ο τελευταίος πάρει την πτήση για Βρυξέλλες για να εκπροσωπήσει την χώρα στην σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG) που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου.         
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες «χτένισαν» σημεία - δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας και βρίσκονται ακόμη ανοικτά δίνοντας έμφαση στα κόκκινα δάνεια και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας με βάση τα νέα όρια που τελούν ακόμη υπό διαπραγμάτευση, στις αλλαγές που εκκρεμούν για το Δημόσιο (στελέχωση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων - ΑΑΔΕ, τοποθετήσεις γενικών γραμματέων), στις αποκρατικοποιήσεις - κλειδιά αλλά και στην πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.
Ειδικά ως προς το τελευταίο ζήτημα, τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα που ανακοίνωσε χθες το Γενικό Λογιστήριο, μόνο ανησυχία προκαλούν. Μολονότι αυτά δείχνουν μείωση των οφειλών το Νοέμβριο του 2018, ωστόσο αυτή είναι οριακή.
Τα χρέη του Δημοσίου  υποχώρησαν στα 2,581 δισ. ευρώ μόλις 40 εκατομμύρια χαμηλότερα από τα επίπεδα των 2,621 δισ. ευρώ που ήταν ένα μήνα πριν Οκτώβριο.
Οι ρυθμοί εξόφλησης παραμένουν ανησυχητικοί παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι από αυτό το ύψος οι πραγματικές οφειλές είναι μόλις 1 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο τμήμα αφορά σε χρέη που είναι αμφισβητήσιμα και εναπόκεινται στην κρίση των δικαστηρίων.
Βέβαια, αυτό που ενδιαφέρει τους θεσμούς είναι η χώρα να μην δημιουργεί νέα χρέη, τα υπουργεία δηλαδή και οι υπόλοιποι φορείς της γενικής κυβέρνησης, νοσοκομεία, ΟΤΑ κλπ. να μην συσσωρεύουν νέες οφειλές και ότι το «κοντέρ» πρέπει κάποια στιγμή να μηδενιστεί.
Τούτο θα αποτελέσει κεντρική επιδίωξη για το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε στο τρίτο και τελευταίο - υπό την παρούσα σύνθεση - κύκλο συζητήσεων των εταίρων με την ελληνική πλευρά - που θα λάβει χώρα πριν από τις ευρωεκλογές (23- 26 Μαΐου) - οι σημερινοί βασικοί πρωταγωνιστές θα ήθελαν να μην έχουν κανένα ανοικτό ζήτημα με την Αθήνα.
Στόχος είναι να μπει μία οριστική τελεία έτσι ώστε από το καλοκαίρι του 2019 να ανοίξει μία νέα σελίδα για την Ελλάδα που θα γραφτεί με βάση τα νέα πρόσωπα του ευρωκοινοβουλίου.   
Σε αυτό το πλαίσιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα έχει ένα ήσυχο απόγευμα σήμερα στις Βρυξέλλες κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του ΕWG το οποίο θα ασχοληθεί με την εμβάθυνση της ευρωζώνης και με άλλους μεγάλους «πονοκεφάλους» όπως είναι το Brexit, η πορεία του προϋπολογισμού της Γαλλίας, που ακροβατεί αν δεν το έχει παραβιάσει, το όριο του 3% στο έλλειμμα και φυσικά μέσα σε αυτό το «κάδρο» βρίσκεται και η Ιταλία.          
Συνεπώς η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι θέμα συζήτησης στην επίσημη «ατζέντα» των τεχνοκρατών της Ευρωομάδας αλλά ούτε καν στο περιθώριο ως μία απλή αναφορά…
Έτσι ούτε το Εurogroup της 21ης Ιανουαρίου έχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα και ενδεχομένως ούτε το επόμενο που συνεδριάζει μετά από ένα μήνα, στις 11 Φεβρουαρίου του 2019.
Αντίθετα, η σύνοδο της ευρωζώνης της 11ης Μαρτίου θεωρείται κομβική για την απόφαση εκταμίευσης ή όχι των κερδών που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
Τα πρώτα κέρδη, ύψους 600 εκατ. ευρώ, για τη χώρα μας θα ξεκλειδώσει ο βαθμός που θα λάβει η Αθήνα από την μεταμνημονιακή αξιολόγηση που θα ξεκινήσει στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα και τα συμπεράσματα θα αποτυπωθούν στην έκθεση που θα δημοσιοποιήσει η Κομισιόν στις 27 Φεβρουαρίου του 2019.   
   
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης