Επιχειρήσεις

Συνέργειες άνω των 45 εκατ. ευρώ από τη συγχώνευση ΕΛΛΑΚΤΩΡ - ΕΛΤΕΧ Άνεμος

Συνέργειες άνω των 45 εκατ. ευρώ από τη συγχώνευση ΕΛΛΑΚΤΩΡ - ΕΛΤΕΧ Άνεμος

Στόχος η καθιέρωση του ομίλου σε διεθνή «παίκτη» στον κλάδο των ΑΠΕ

Από τη συγχώνευση ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΕΛΤΕΧ Άνεμος αναμένονται να προκύψουν συνέργειες που θα ξεπερνούν τα 45 εκατ. ευρώ.
Αυτό τόνισε με έμφαση ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κατά τη χθεσινή (9/1) τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές για την προτεινόμενη συγχώνευση. 
«Είναι σημαντικό ότι οι συνέργειες αυτές αφενός θα είναι άμεσα ορατές ήδη αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής κι αφετέρου η πρόβλεψή μας ως προς 45 εκατ. ευρώ είναι συντηρητική και εμπεριέχει μηδενικό ρίσκο υλοποίησης», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Σιετής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΤΕΧ Άνεμος, σημείωσε πως παρόλο που η εταιρεία απολαμβάνει οργανικής ανάπτυξης τα τελευταία δέκα χρόνια, αποτελώντας σήμερα τον δεύτερο παραγωγό ηλεκτρισμού από αιολική ενέργεια στην Ελλάδα, έχουν αρχίσει να περιορίζονται οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ, στην οποία μέχρι σήμερα αποκλειστικά δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Υπό αυτό το πρίσμα, κρίνεται επιτακτική η επέκταση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος εκτός συνόρων, αλλά και η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της.
«Η συγχώνευση με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι ο βέλτιστος τρόπος να καταστεί εφικτή η επέκταση της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος στο εξωτερικό και η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της, καθώς μπορεί να αξιοποιήσει τη διεθνή παρουσία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε περισσότερες από 25 χώρες, αλλά κυρίως να καταστεί μέρος μίας εταιρείας με μεγαλύτερο ισολογισμό και ως εκ τούτου μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Σιετή, η μέχρι τώρα πορεία της μετοχής της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος στο Χ.Α. δεν ανταποκρίθηκε στις αρχικές προσδοκίες, λόγω κυρίως της μικρής κεφαλαιοποίησης αλλά και της περιορισμένης εμπορευσιμότητας, αδυναμίες που η προτεινόμενη συγχώνευση αναμένεται να θεραπεύσει προς όφελος των επενδυτών. 

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως ανέφερε αργότερα απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών, είναι άτοπο να συγκρίνει κανείς την τιμή εισαγωγής της ΕΛΤΕΧ Άνεμος στο Χρηματιστήριο ή τη σημερινή αποτίμησή της με την προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής και να συμπεραίνει πως η συγχώνευση αποτιμά την εταιρεία κάτω από την πραγματική της αξία.
Όπως συμπλήρωσε, η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής αποτελεί σχετική αποτίμηση της τιμής των μετοχών και των δύο εταιρειών συνδεδεμένη με την τιμή κλεισίματός τους στις 28 Δεκεμβρίου 2018 και βασίζεται σε μεθοδολογίες διεθνώς διαδεδομένες.

Εξορθολογισμός εταιρικής δομής


Την τηλεδιάσκεψη άνοιξε ο Γιώργος Προβόπουλος, Πρόεδρος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο οποίος κατά στην εισαγωγική του ομιλία σημείωσε πως η προτεινόμενη συγχώνευση είναι αποτέλεσμα μίας εις βάθους διαδικασίας αξιολόγησης της συνολικής διάρθρωσης του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την εντολή των μετόχων τον Ιούλιο του 2018 για απλοποίηση και εξορθολογισμό της εταιρικής δομής, για δημιουργία συνεργειών και για ενίσχυση των μακροπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης.
«Πιστεύουμε ότι η προτεινόμενη συναλλαγή είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο εταιρείες, καθώς αμφότερες θα αποκομίσουν οφέλη από το σαφώς ενισχυμένο μέγεθος της νέας εταιρείας, τις αυξημένες ταμειακές ροές αλλά και τη ρευστότητα», υπογράμμισε ο κ. Προβόπουλος.
Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Καλλιτσάντσης υπογράμμισε επίσης πως πεποίθηση της διοίκησης των δύο εταιρειών είναι ότι οι παρούσες αποτιμήσεις και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της ΕΛΤΕΧ Άνεμος στο ταμπλό του ΧΑ υπολείπονται σημαντικά της πραγματικής τους αξίας και έχουν επηρεαστεί από εξωγενείς παράγοντες που ουδεμία σχέση έχουν με τις δυνατότητές τους ή τη δραστηριοποίησή τους, όπως οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και το γενικότερο επενδυτικό κλίμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις. 
«Η πλήρης ενσωμάτωση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ σηματοδοτεί την πίστη μας στις προοπτικές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αντανακλά τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε τις δραστηριότητές μας και να εξελιχθούμε στον τομέα τον ΑΠΕ σε βασικό παίχτη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς», τόνισε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε πως οι όποιες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο των εταιρικών μετασχηματισμών ουδεμία σχέση είχαν με το χρόνο της ανακοίνωσης της προτεινόμενης συγχώνευσης.
«Ανακοινώσαμε τη συναλλαγή τη στιγμή που ήμαστε έτοιμοι και που είχαμε ολοκληρώσει την εις βάθος αξιολόγηση της διάρθρωσης του Ομίλου. Οι προσαρμογές στην ελληνική νομοθεσία που τέθηκαν σε ισχύ πριν από περίπου δέκα ημέρες είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους μετόχους μειοψηφίας άλλωστε. Διασφαλίζουν μάλιστα τα δικαιώματα ψήφου όλων των μετόχων στις Γενικές Συνελεύσεις που σχετίζονται με εταιρικούς μετασχηματισμούς όπως η παρούσα συγχώνευση», πρόσθεσε.

Δίκαια η σχέση ανταλλαγής μετοχών

Ως απόλυτα δίκαια για τους μετόχους και των δυο εταιρειών, χαρακτήρισε ο κ. Καλλιτσάντσης την παρούσα σχέση ανταλλαγής και το σχετικό premium προς τους μετόχους της ΕΛΤΕΧ Άνεμος.
Τοποθετούμενος σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Καλλιτσάντσης σημείωσε πως η παρούσα σχέση ανταλλαγής βασίζεται σε μεθοδολογίες διεθνώς διαδεδομένες και αποτελεί σχετική αποτίμηση της τιμής των μετοχών και των δύο εταιρειών συνδεδεμένη με την τιμή κλεισίματός τους στις 28 Δεκεμβρίου 2018, ημέρα ανακοίνωσης της προτεινόμενης συναλλαγής.
«Επομένως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέεται ή να αντιμετωπίζεται ως δική μας αποτίμηση της πραγματικής τους αξίας», συμπλήρωσε.
Όπως πρόσθεσε, ως αποτέλεσμα της προτεινόμενης συναλλαγής και της εισόδου νέων μετοχών προερχόμενων από την ΕΛΤΕΧ Άνεμος στο πλαίσιο της σχέσης ανταλλαγής, το ποσοστό της οικογένειας Καλλιτσάντση στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα περιοριστεί από 27,87% σήμερα σε 26,47%.
«Αποδεικνύεται λοιπόν περαιτέρω ότι το εννοούμε όταν λέμε πως έχουμε προτείνει μία συναλλαγή που λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων μετοχών ασχέτως το αν είναι μέτοχοι πλειοψηφίας ή μειοψηφίας και πόσο μεγάλοι ή μικροί», κατέληξε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης