Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συνάντηση Σταθάκη με στελέχη της Tesla - Έντονο ενδιαφέρον της αμερικανικής εταιρείας για τα "έξυπνα" και "ενεργειακά" νησιά

Συνάντηση Σταθάκη με στελέχη της Tesla - Έντονο ενδιαφέρον της αμερικανικής εταιρείας για τα

Η στροφή των νησιών προς τις ΑΠΕ, εκτός από περιβαλλοντικά χρήσιμη καθίσταται πλέον και οικονομικά συμφέρουσα και η συνεργασία με την Tesla μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επωφελής αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

Με στελέχη της Tesla συναντήθηκε, σήμερα 8/1/2019, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη στρατηγική απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα των νησιών της χώρας και κυρίως όσων δεν διασυνδεθούν τα επόμενα χρόνια με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπεται σταδιακή εγκατάλειψη των μονάδων καύσης πετρελαίου και στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Πλην όμως ο στοχαστικός χαρακτήρας της φωτοβολταϊκής ή αιολικής παραγωγής δημιουργεί σημαντικές ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας και αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογιών διαχείρισης δικτύων.
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από τη συνάντηση είναι ότι πλέον η πρόοδος της τεχνολογίας έχει περιορίσει σημαντικά το κόστος αποθήκευσης ενέργειας.
Παράλληλα, το προηγούμενο διάστημα, οι επιτυχημένοι διαγωνισμοί για νέες επενδύσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα, οδήγησαν σε εξίσου σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής ενέργειας.
Κατά συνέπεια η στροφή των νησιών προς τις ΑΠΕ, εκτός από περιβαλλοντικά χρήσιμη καθίσταται πλέον και οικονομικά συμφέρουσα.
Στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία με την Tesla μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επωφελής, γεγονός που υπογράμμισαν και τα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας, εκδηλώνοντας  έντονο ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες που προωθεί το Υπουργείο για τα «έξυπνα» και «ενεργειακά» νησιά.

Νωρίτερα το WEN έγραφε:

Πρόταση – έκπληξη από την Tesla για την ενεργειακή αυτονομία ελληνικών νησιών

Ενεργό ρόλο στην απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής μη διασυνδεδεμένων ελληνικών νησιών θέλει να διαδραματίσει η αμερικανική Tesla, έχοντας αναλάβει την πρωτοβουλία να εκπονήσει γι’ αυτό τον σκοπό αναλυτική μελέτη για αντικατάσταση με ΑΠΕ και τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας των πετρελαϊκών μονάδων που καλύπτουν σήμερα τις ανάγκες σε ρεύμα των νησιών.
Η μελέτη θα τεθεί επί τάπητος σήμερα στο ΥΠΕΝ όπου, σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, θα βρεθούν υψηλά ιστάμενα στελέχη της εταιρείας από τις ΗΠΑ για να την παρουσιάσουν.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Tesla είναι ανεξάρτητη από τη θυγατρική που έχει ιδρύσει στην Ελλάδα και εδρεύει στον «Δημόκριτο», η οποία εξάλλου ασχολείται με τεχνολογίες ηλεκτροκινητήρων.
Έτσι, η μελέτη έχει εκπονηθεί εξ ολοκλήρου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και καλύπτει το σύνολο των ελληνικών νησιών που δεν διασυνδέονται στο ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο, προτείνοντας λύσεις που πετυχαίνουν τόσο τη δραστική αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, όσο και τη διασφάλιση της ενεργειακής τους τροφοδοσίας.
Με τη σημερινή παρουσίαση, η ελληνική πλευρά θα ενημερωθεί για πρώτη φορά λεπτομερώς για το σχέδιο που έχει ετοιμάσει η αμερικανική εταιρεία.
Επομένως, θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα διερευνηθεί στην πορεία τόσο η έκταση στην οποία μπορεί να υλοποιηθεί το πλάνο της Tesla, όσο και ο τρόπος.
Έτσι, για παράδειγμα, μπορεί να προκριθεί σε πρώτη φάση η εφαρμογή των λύσεων σε ένα νησί, το οποίο θα αποτελέσει επιδεικτικό έργο.

Ιδανικές συνθήκες εφαρμογής τεχνολογιών ΑΠΕ – αποθήκευσης ενέργειας

Το ενδιαφέρον της Tesla για τη χώρα μας πηγάζει από το γεγονός ότι η νησιωτική Ελλάδα προσφέρεται για πολλούς λόγους για την εφαρμογή των τεχνολογιών που έχει αναπτύξει στις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας, με σκοπό να προσθέσει στο ενεργητικό της ένα ή και περισσότερα εμβληματικά projects.
Πρώτα απ’ όλα, τα μη διασυνδεδεμένα νησιά στη χώρα μας είναι πολυάριθμα, με δεδομένο πως αυτή τη στιγμή λειτουργούν 30 αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα στο Αιγαίο, ενώ ο αριθμός τους θα παραμείνει μεγάλος ακόμη και μετά τις διασυνδέσεις που δρομολογούνται.
Παράλληλα, καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο φάσμα εκτάσεων και πληθυσμού, και επομένως μία πολύ μεγάλη γκάμα απαιτούμενων επενδύσεων.
Επίσης, σε όλα η συντριπτική πλειονότητα της ηλεκτρικής κατανάλωσης προέρχεται από πετρελαϊκές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, με συνέπεια το υφιστάμενο κόστος κάθε κιλοβατώρας να είναι ιδιαίτερα υψηλό.    
Από την άλλη πλευρά, οι τεχνολογίες ΑΠΕ και η αποθήκευση ενέργειας αποτελούν έναν από τους τομείς στους οποίους αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη η Tesla.
Στον συγκεκριμένο κλάδο, το δημιούργημα του δισεκατομμυριούχου Elon Musk έχει να επιδείξει επαναστατικές λύσεις τόσο για οικιακή χρήση (όπως φωτοβολταϊκά σε σχήμα κεραμιδιού και μπαταρίες για νοικοκυριά, με την επωνυμία Powerwall), όσο και για εμπορική.
Στις τελευταίες, συγκαταλέγονται μπαταρίες υψηλής χωρητικότητας (Powerpack) για επιχειρήσεις και την κάλυψη των αιχμών ζήτησης στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό, η αμερικανική Southern California Edison έχει παραγγείλει ένα σύστημα που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες σε ρεύμα 2.500 νοικοκυριών για ένα 24ωρο.
Επίσης, έχει δημιουργήσει υβριδικές μονάδες ΑΠΕ (συνδυασμούς φωτοβολταϊκών συστημάτων με μπαταρίες) οι οποίες μπορούν να ρευματοδοτήσουν ολόκληρους οικισμούς, καθώς και αυτοματισμούς για το ηλεκτρικό δίκτυο.

Από τον Ειρηνικό στο Αιγαίο

Η εταιρεία έχει ήδη αξιοποιήσει τις παραπάνω τεχνολογίες σε μη διασυνδεδεμένα νησιά ανά την υφήλιο, τα οποία ηλεκτροδοτούνταν από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που κατανάλωναν πετρέλαιο, για τη δραστική μείωση ή ακόμη και τον μηδενισμό του ανθρακικού τους αποτυπώματος.
Μία από τις εφαρμογές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη αφορά την πλήρη απανθρακοποίηση έως το 2025 του νησιωτικού συμπλέγματος της αμερικανικής Σαμόα στον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο έχει περίπου 55.000 κατοίκους καλύπτοντας έως και πρόσφατα περίπου το 80% των αναγκών του σε ρεύμα με μονάδες ντίζελ.
Στην περίπτωση που τελικά ευοδωθεί το σχέδιο της Tesla, με οποιαδήποτε φόρμουλα και σε οποιαδήποτε έκταση, θα έρθει να προστεθεί πάντως σε πρωτοβουλίες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για την απεξάρτηση νησιών στο Αιγαίο από τα ορυκτά καύσιμα, όπως για παράδειγμα το έργο Tilos, για τη μετατροπή της Τήλου στο πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί στη Μεσόγειο.
Επίσης, εντός του 2019 θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τα τρία «έξυπνα» νησιά, ώστε στην Αστυπάλαια, στη Σίκινο και το Καστελόριζο η διείσδυση των ΑΠΕ να αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 60%.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης